Последни новини
Home / Законът / Класика – със 7 срещу 6 гласа съдийската колегия отказа дебат за избора за ВСС и честта на магистрата

Класика – със 7 срещу 6 гласа съдийската колегия отказа дебат за избора за ВСС и честта на магистрата

Defakto.bg

Точките, предложени от Калин Калпакчиев, ще бъдат внесени пак идния вторник

Класически, със 7 срещу 6 гласа съдийската колегия на ВСС отказа днес дебат какво означават честни, свободни избори на съдии в новия съвет и как се брани чест на магистрата, включително от хулене в медиите.

Класически, защото гласуващите се поделиха на отдавна оформилите се твърди мнозинство и малцинство в съдийската колегия. Когато тя е в пълен състав, съотношението е 6 (малцинство) на 8 (мнозинство), но днес имаше 1 отсъстващ. Жалкото е, че по „парливи“ въпроси вотът вече е автоматичен, без значение какъв дебат се иска.

Калпакчиев бе предложил дискусия за осигуряване на свободно и законосъобразно провеждане на избора на професионалната квота на съдиите в бъдещия ВСС и конкретно настояваше съветът да застане срещу предварителните сговори на „регионален“, а и други принципи кой да бъде издигнат и подкрепен. Второто предложение бе ВСС да гласува становище срещу публичните атаки на съдия Мариана Георгиева от СГС, задето се е произнесла по спор с „голям икономически интерес“ – в случая за вписването на новото ръководство на Виваком. Калпакчиев имаше и революционната идея ВСС и медиите да сключат „договор“ за спазване на етичните стандарти.

Въпреки че днес колегията не пожела извънредно да включи двете предложения в дневния ред, стана ясно, че те ще влязат в проекта за редовен дневен ред за заседанието идния вторник. Дали тогава мнозинството ще склони на дебат – предстои да видим.

Днес обаче Галя Георгиева предложи тези два въпроса да се отнесат до пленума на ВСС, където са заедно съдии, прокурори и следователи.

„Става дума за честта и достойнството на един съдия и за избора на съдийската квота, какво общо има пленумът тук?“, опонира Калпакчиев.

Който иска, той да сезира пленума с такива предложения, закри дебата Лозан Панов.

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев иска доказателства от Марк Рюте за незаконно преминаване на границата ни срещу 50 евро

Във връзка с изявлението на министър-председателя на Кралство Нидерландия Марк Рюте пред обществената медия NOS, …

Крум Зарков: Върху Изборния кодекс беше извършен погром, Марк Рюте трябва да внимава какво говори

Това беше един предизвестен погром над Изборния кодекс. Така правосъдният министър Крум Зарков анализара  пред …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.