Последни новини
Home / Законът / Класика – със 7 срещу 6 гласа съдийската колегия отказа дебат за избора за ВСС и честта на магистрата

Класика – със 7 срещу 6 гласа съдийската колегия отказа дебат за избора за ВСС и честта на магистрата

Defakto.bg

Точките, предложени от Калин Калпакчиев, ще бъдат внесени пак идния вторник

Класически, със 7 срещу 6 гласа съдийската колегия на ВСС отказа днес дебат какво означават честни, свободни избори на съдии в новия съвет и как се брани чест на магистрата, включително от хулене в медиите.

Класически, защото гласуващите се поделиха на отдавна оформилите се твърди мнозинство и малцинство в съдийската колегия. Когато тя е в пълен състав, съотношението е 6 (малцинство) на 8 (мнозинство), но днес имаше 1 отсъстващ. Жалкото е, че по „парливи“ въпроси вотът вече е автоматичен, без значение какъв дебат се иска.

Калпакчиев бе предложил дискусия за осигуряване на свободно и законосъобразно провеждане на избора на професионалната квота на съдиите в бъдещия ВСС и конкретно настояваше съветът да застане срещу предварителните сговори на „регионален“, а и други принципи кой да бъде издигнат и подкрепен. Второто предложение бе ВСС да гласува становище срещу публичните атаки на съдия Мариана Георгиева от СГС, задето се е произнесла по спор с „голям икономически интерес“ – в случая за вписването на новото ръководство на Виваком. Калпакчиев имаше и революционната идея ВСС и медиите да сключат „договор“ за спазване на етичните стандарти.

Въпреки че днес колегията не пожела извънредно да включи двете предложения в дневния ред, стана ясно, че те ще влязат в проекта за редовен дневен ред за заседанието идния вторник. Дали тогава мнозинството ще склони на дебат – предстои да видим.

Днес обаче Галя Георгиева предложи тези два въпроса да се отнесат до пленума на ВСС, където са заедно съдии, прокурори и следователи.

„Става дума за честта и достойнството на един съдия и за избора на съдийската квота, какво общо има пленумът тук?“, опонира Калпакчиев.

Който иска, той да сезира пленума с такива предложения, закри дебата Лозан Панов.

About De Fakto

Проверете също

Мария Павлова, зам. главен прокурор ще ръководи общо звено срещу изборни нарушения

  Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов, вътрешният министър Калин Стоянов и …

Обреченият избор на 11 – те от професионалната квота на съдии, прокурори и следователи

Миналата седмица Koнcтитyциoнният cъд  отклони искането на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу „анулирания“ избор …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.