Последни новини
Home / Законът / При „външни” назначения в съда – без конкурсни бонуси

При „външни” назначения в съда – без конкурсни бонуси

Defakto.bg

Ново правило за конкурсите, предизвикало вече маса спорове и противоречиви тълкувания във ВСС, няма да се прилага при „външните” назначения в съда.

Това гласува днес съдийската колегия на съвета с 10 срещу 1 гласа. „Против” бе Милка Итова.

Става дума за правилото на чл. 193, ал. 6 от Закона за съдебната власт, в сила от 9 август миналата година. То предвижда при освобождаване на място в орган на съдебната власт за него да не се провежда нов конкурс, ако не са изминали 9 месеца от предишния. А в тези случаи на овакантените междувременно места да се назначават следващите класирани кандидати, ако имат оценка поне 5,00.

Предложението на съдийската Комисия по атестирането и конкурсите (КАК) бе чл. 193, ал. 6 да не се прилага в процедурите за свободните длъжности, обявени чрез жребий за първоначално назначаване, които са останали незаети. Колегията застана зад това становище с аргумента, че за разлика от другите случаи, в този въпросните длъжности са били вакантни и преди обявяването на конкурса.

Промените в ЗСВ предвидиха за „външни” назначения чрез жребий вече да се определят 10 % от длъжностите на районно и окръжно ниво. Преди за външни за системата юристи се отделяха 20 % и то на всички нива на съдебната власт.

Единодушно, с 11 „за” съдийската колегия гласува днес и друго важно уточнение, свързано с конкурсите. А именно, че изискването за „уседналост”, т.е. съдията да е прослужил минимум 3 години на последната заемана длъжност, за да се кандидатира за повишаване или преместване, да се преценява към момента на обявяване на конкурса в „Държавен вестник”.

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.