Последни новини
Home / Законът / При „външни” назначения в съда – без конкурсни бонуси

При „външни” назначения в съда – без конкурсни бонуси

Defakto.bg

Ново правило за конкурсите, предизвикало вече маса спорове и противоречиви тълкувания във ВСС, няма да се прилага при „външните” назначения в съда.

Това гласува днес съдийската колегия на съвета с 10 срещу 1 гласа. „Против” бе Милка Итова.

Става дума за правилото на чл. 193, ал. 6 от Закона за съдебната власт, в сила от 9 август миналата година. То предвижда при освобождаване на място в орган на съдебната власт за него да не се провежда нов конкурс, ако не са изминали 9 месеца от предишния. А в тези случаи на овакантените междувременно места да се назначават следващите класирани кандидати, ако имат оценка поне 5,00.

Предложението на съдийската Комисия по атестирането и конкурсите (КАК) бе чл. 193, ал. 6 да не се прилага в процедурите за свободните длъжности, обявени чрез жребий за първоначално назначаване, които са останали незаети. Колегията застана зад това становище с аргумента, че за разлика от другите случаи, в този въпросните длъжности са били вакантни и преди обявяването на конкурса.

Промените в ЗСВ предвидиха за „външни” назначения чрез жребий вече да се определят 10 % от длъжностите на районно и окръжно ниво. Преди за външни за системата юристи се отделяха 20 % и то на всички нива на съдебната власт.

Единодушно, с 11 „за” съдийската колегия гласува днес и друго важно уточнение, свързано с конкурсите. А именно, че изискването за „уседналост”, т.е. съдията да е прослужил минимум 3 години на последната заемана длъжност, за да се кандидатира за повишаване или преместване, да се преценява към момента на обявяване на конкурса в „Държавен вестник”.

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.