Последни новини
Home / Законът / При „външни” назначения в съда – без конкурсни бонуси

При „външни” назначения в съда – без конкурсни бонуси

Defakto.bg

Ново правило за конкурсите, предизвикало вече маса спорове и противоречиви тълкувания във ВСС, няма да се прилага при „външните” назначения в съда.

Това гласува днес съдийската колегия на съвета с 10 срещу 1 гласа. „Против” бе Милка Итова.

Става дума за правилото на чл. 193, ал. 6 от Закона за съдебната власт, в сила от 9 август миналата година. То предвижда при освобождаване на място в орган на съдебната власт за него да не се провежда нов конкурс, ако не са изминали 9 месеца от предишния. А в тези случаи на овакантените междувременно места да се назначават следващите класирани кандидати, ако имат оценка поне 5,00.

Предложението на съдийската Комисия по атестирането и конкурсите (КАК) бе чл. 193, ал. 6 да не се прилага в процедурите за свободните длъжности, обявени чрез жребий за първоначално назначаване, които са останали незаети. Колегията застана зад това становище с аргумента, че за разлика от другите случаи, в този въпросните длъжности са били вакантни и преди обявяването на конкурса.

Промените в ЗСВ предвидиха за „външни” назначения чрез жребий вече да се определят 10 % от длъжностите на районно и окръжно ниво. Преди за външни за системата юристи се отделяха 20 % и то на всички нива на съдебната власт.

Единодушно, с 11 „за” съдийската колегия гласува днес и друго важно уточнение, свързано с конкурсите. А именно, че изискването за „уседналост”, т.е. съдията да е прослужил минимум 3 години на последната заемана длъжност, за да се кандидатира за повишаване или преместване, да се преценява към момента на обявяване на конкурса в „Държавен вестник”.

About De Fakto

Проверете също

ВАС остави без разглеждане жалбата на партията на Божков срещу черния списък по “Магнитски”

Върховният административен съд остави без разглеждане жалбата на политическа партия „Гражданска платформа Българско лято” срещу …

И Апелативният специализиран съд осъди Румен Овчаров за мини “Бобов дол” условно, но отхвърли гражданските искове (обновена)

Апелативният специализиран съд също осъди, условно, Румен Овчаров за умишлена безстопанственост заради “Мини Бобов дол”. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.