Последни новини
Home / Законът / Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов имал имунитет да обижда и натиска подчинени, реши съдия (допълнена)

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов имал имунитет да обижда и натиска подчинени, реши съдия (допълнена)

Defakto.bg

Любомир Василев от СГС прекрати гражданско дело за непозволено увреждане, заведено от следовател срещу зам.-главния прокурор Борислав Сарафов с удивителни мотиви. Съдията обяви, че дори и публично да обижда подчинени, зам.-главният прокурор има имунитет срещу преследване за това. И е недосегаем дори за търсене на гражданска отговорност за подобни прояви!

Историята

Следователят от националното следствие Страхил Каменички поиска 26 000 лева обезщетение от Сарафов за поведението му на оперативна среща, дни след трагедията в Хитрино. Срещата е била в Шумен, на нея са присъствали разследващите и наблюдаващият прокурор, писа вчера „Капитал“. Сарафов започнал да обижда следователите, включително че са  безделници и деквалифицирани и мислят само за ишиас и лумбаго.

Специално на Каменички обявил, че има заешко сърце, понеже не бил повдигнал обвинение на „двама убийци“ – двамата машинисти на дерайлиралия влак. Както и че го бил проучил и можел да му образува дисциплинарно производство. По това време машинистите още са били на лечение в психиатрични заведения в Русе и при това положение процесуални действия с тях не са възможни. А дали са „убийци“ може да се произнесе само съдът.

Следователят е внесъл иск срещу Сарафов по чл. 45 от Закона за задълженият и договорите в Софийския градски съд. В исковата молба заявява, че обидите са му нанесени в присъствието на хора, на чието професионално мнение и доверие той държи, а нападките на Сарафов са му причили болки и страдания, научи Де факто.

Самият зам.-главен прокурор, цитиран от bTV, обяви, че истината щяла да излезе по време на делото.

Искът бил недопустим?!

Делото е разпределено на Любомир Василев от СГС, а с определение той обявява иска за недопустим. Защото, според него, дори и за този случай Сарафов имал функционален имунитет.

Съдията цитира чл. 132, ал.1 от Конституцията, според който при осъществяване на съдебната власт съдите, прокурорите и следователите не носят наказателна и гражданска отговорност за техните служебни действия, освен ако извършеното е престъпление.

Дори и действията на ответника Сарафов  да са били с описания неморален и неприемлив характер, са извършени по служба и в качеството на прокурор, преценява съдия Василев, научи  De Fakto от магистрати. С други думи – по служба прокурорът може да обижда, натиска, клевети и да излезе сух от водата.

Нещо повече, според определението на съдия Василев за подобни прояви може да се търси отговорност не на конкретния обвинител, а на Прокуратурата на Република България по чл. 49 от ЗЗД. Текстът гласи, че „този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа“.

Определението не е окончателно и може да бъде оспорено пред Софийския апелативен съд.

Ако следователят потърси втора инстанция, ще е прелюбопитно да чуем и нейната трактовка по въпроса всичко ли може да си позволи един отговорен обвинител, без да носи отговорност за това? И най-вече – правото да обижда влиза ли в служебната характеристика на поста или всеки пак функционалният имунитет брани други действия на магистрата?

Още повече, че депутатите, които за разлика от магистратите имат „железен“ имунитет – не само по служба, се разсипаха от съдене за непозволено увреждане и някои дори са осъдени да плащат обезщетения за обиди и прочее прояви.

А пък и следователят Каменички не е първият, поискал сметка от Сарафов – вече имаше такъв иск от разследващ полицай, който бе оттеглен след като зам.-главният прокурор се извини.

Прокуратурата проверява
Освен гражданския иск на Каменички, деветима следователи са подали сигнал срещу зам.-главния прокурор. Той е бил адресиран до директора на НСлС Евгени Диков.

„Господин Диков е препратил този сигнал до главния прокурор, който на следващия ден възложи на Комисията по професионална етика на Върховна касационна прокуратура и на същата комисия в Национална следствена служба незабавно извършване на проверка. Тази проверка и към днешна дата не е приключила“, обяви говорителят на Сотир Цацаров Румяна Арнудова, цитирана от БНР.

 

About Елена Енчева

Проверете също

Владислав Славов, шеф на СЮБ: Проектът за промени в Конституцията е като писания от Данаил Кирилов – непрофесионален

Остри критики към проекта за промяна в Конституцията на ГЕРБ- СДС, ПП – ДБ и …

12 години затвор за изнасилване и отвличане на жена в условия на опасен рецидив

Пеньо Мангъров ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 12 г. за отвличане и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seven + seven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.