Последни новини
Home / Законът / Инспекторатът към ВСС обяви масови проверки на съдилища и прокуратури в цялата страната

Инспекторатът към ВСС обяви масови проверки на съдилища и прокуратури в цялата страната

Defakto.bg

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) e приел годишна програма за комплексни планови, тематични и контролни проверки през 2017 г. Проверките ще обхванат органи на съдебната власт в петте апелативни района, чиято дейност ще бъде проверена за периода от 1 януари 2015 – 31 декември 2016 г. Това става ясно от съобщение на пресслужбата на инспектората.

 И още: Комплексните планови проверки ще обхванат цялостната дейност на органите на съдебната власт.  Те ще бъдат извършени в непроверявани в предходните четири години съдилища и прокуратури, както и в проверявани, в дейността на които са установени най-голям брой и най-съществени по тежест нарушения.

Какви дела са на прицел?

Проверки ще бъдат извършени на  административни дела в Административен съд – София град и Административен съд – Русе; по граждански и търговски дела в Апелативен съд – Пловдив, ОС-Кърджали, ОС-Пловдив, РС-Кърджали, РС-Пловдив, ОС-Велико Търново, ОС-Габрово, ОС-Плевен, ОС-Русе, РС-Велико Търново, РС-Горна Оряховица, РС-Габрово, РС-Дряново, РС-Плевен, РС-Русе, ОС-Сливен, РС-Нова Загора.

Ще бъдат проверени и наказателните дела в РС-Дупница и РС-Ихтиман, РС-Девин, РС-Чепеларе, РС-Велико Търново, ОС-Разград, ОС-Силистра, РС-Добрич, ОС-Сливен, РС-Бургас, РС-Несебър и РС-Ямбол. Комплексни планови проверки на наказателните дела и преписки ще бъдат извършени и в ОП-Смолян, ОП-Стара Загора, ОП-Пазарджик, РП-Велинград, РП-Гълъбово, РП-Девин, РП-Златоград, РП-Мадан, РП-Пазарджик, РП-Панагюрище, РП-Пещера, РП-Смолян, РП-Раднево, РП-Стара Загора, РП-Чепеларе, РП-Чирпан, РП-Горна Оряховица, РП-Айтос и РП-Карнобат.

Тематичните проверки по конкретна тема ще търсят отговор как се прилага закона от съдии, прокурори и следователи през определен период от време.  Те ще обхванат проблеми по приложението на закона в органите на съдебната власт, установени от проверките през 2016 г. ,  свързани с разнопосочна съдебна практика и на дела по несъстоятелност във всички окръжни съдилища (съобразно решение на ВСС от проведено на 21 февруари 2017 г. заседание).

Разпределението на делата и преписките на принципа на случайния подбор ще бъде проверено в най-натоварените съдилища в страната – СГС, ОС-Пловдив и ОС-Варна, както и в Административен съд – София град и в районните съдилища на София, Варна и Пловдив.

Прокуратурите ще бъдат проверявани за причините поради които не се изготвят в срок  експертните заключения по досъдебни производства, водещи до  продължителност на разследването.

Контролни проверки се извършват след комплексна или тематична проверка, при които са дадени препоръки за преодоляване на констатирана негативна практика.

През 2017 г. ще бъдат извършени контролни планови проверки по наказателни дела в РС-Гоце Делчев, РС-Първомай, РС-Димитровград, РС-Павликени, както и в следните прокуратури – РП-Гоце Делчев, РП-Разлог, РП-Благоевград.

В Годишната програма за 2017 г. ИВСС си постави конкретни цели, които са съобразени с приоритетите в действащия Стратегически план на Инспектората за 2017 – 2020 г., както и с препоръките от Доклада на Европейската комисия от януари 2017 г. по Механизма за сътрудничество и проверка, се казва в прессъобщението на службата.

При изпълнение на дейността си, както и по време на извършване на плановите проверки, Инспекторатът няма да упражнява натиск за налагане на  процесуалните срокове по образуване, движение и приключване на делата и преписките, за сметка на правилното приложение на закона.

Годишната програма на ИВСС за 2017 г. е публикувана на сайта на Инспектората и може да се види на следния линк: http://www.inspectoratvss.bg/bg/page/41

 

About De Fakto

Проверете също

Защитен свидетел по материали на СРП, свързани с Борислав Сарафов, е бил осветен и заплашван

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закани с убийство срещу магистрати   Един от …

Общото събрание на адвокатите реши: без пълномощни на изборите, удължена дисциплинарна давност и никакво вписване в адвокатурата без изпит

Общото събрание на адвокатите в страната приключи с решения, които засягат цялата адвокатска общност. За …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.