Последни новини
Home / Законът / Първа съдийска номинация за ВСС: Апелативен съд – Бургас издига съдия Илияна Балтова

Първа съдийска номинация за ВСС: Апелативен съд – Бургас издига съдия Илияна Балтова

Defakto.bg

Първата съдийска номинация за новия Висш съдебен съвет дойде от Бургас.

Бургаският апелативен съд издигна съдия Илияна Балтова за член на ВСС, съобщиха оттам. Предложението е било направено от председателя на съда Деница Вълкова на работно съвещание, кандидатурата – подкрепена с подписите на всички присъствали на съвещанието съдии.

Предстоящо е  предложението на Апелативен съд – Бургас заедно с писменото съгласие на съдия Илияна Балтова да бъде депозирано в деловодството на Висшия съдебен съвет.

 Коя е Илияна Балтова?

По думите на председателя на АС – Бургас, Деница  Вълкова номинацията е на достоен кандидат, почтен съдия с високи професионални и нравствени качества.

Илияна Балтова е редови съдия, не е била началник на нито едно от нивата, на които е работила и на всяко тези нива е класирана с конкурс.

„Това е единственият съдия от Апелативен район Бургас, които повече от две години работи като юрист в съда в Страсбург. Тесен специалист по европейско право и в областта на правата на човека. Дългогодишен преподавател в Националния институт на правосъдието. Това ни дава основание да считаме, че предлагаме разпознаваема кандидатура, позната не само в района, но и сред цялата съдийска общност в страната“, ръководителят на АС.  И още: „Издигаме кандидат с международен опит. Илияна Балтова е съдия с модерно правно мислене, който се е доказал в решаване на международни казуси в най-високопоставената правна институция в Европа – Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Това е достатъчен атестат да стоим зад нея.“ Магистратите от бургаския апелативен район се надяват, че  след като в последните три състава на ВСС не са имали свой представител, е време  във върховния орган на системата да намери място и бургаски „пълномощник“.  И то „предвид тежките реформи в съдебната система, много от които ще засегнат съдилищата и конкретни съдии в региона“.

Номинациите за професионалната квота на съдиите в новия ВСС бяха открити на 25 февруари и могат да се правят до 10 април. Самите общи изборни събрания ще са на 10 и 17 юни.

За първи път членовете на съвета ще се избират от всички съдии, прокурори и следователи в страната на принципа 1 магистрат-1 глас. А в закона е казано, че номинации могат да се правят от „всеки съдия, прокурор или следовател“. За регионално представителство обаче няма правила.

В същото време очевидно ще има издигане на кандидати именно на този принцип и то след предложение на шефа на апелативния съд. Така са направили в Бургас, канят се да го направят и в Пловдив.

Този подход не зачертава ли свободната воля на магистратите и техния свободен избор – такъв дебат поиска да се проведе в съдийската колегия на ВСС неговият член Калин Калпакчиев. Вчера колегията отклони предложението с аргумента, че било „извънредно“. Но въпросът отново ще е на дневен ред на заседанието на колегията идния вторник.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Защитен свидетел по материали на СРП, свързани с Борислав Сарафов, е бил осветен и заплашван

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закани с убийство срещу магистрати   Един от …

Общото събрание на адвокатите реши: без пълномощни на изборите, удължена дисциплинарна давност и никакво вписване в адвокатурата без изпит

Общото събрание на адвокатите в страната приключи с решения, които засягат цялата адвокатска общност. За …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.