Последни новини
Home / Законът / Цацаров готов с „механизъм“ за ново райониране на обвинителите в страната

Цацаров готов с „механизъм“ за ново райониране на обвинителите в страната

Defakto.bg

Отказаха на Тачева по-оперативно взаимодействие на прокурорската колегия и НИП

Главният прокурор Сотир Цацаров е готов с механизъм за ново райониране на прокуратурите в страната. Това обяви днес самият той на заседание на прокурорската колегия на ВСС. И подчерта – става дума за принципни положения за новата география, а не за конкретни предложения за закриване.

Новината идва, след като през февруари Конституционният съд по питане на Цацаров разтълкува, че не е задължително структурата на прокуратурата буквално да следва тази на съдилищата, т.е. че не се налага към всеки съд да има прокуратура.

Сега изработеният „механизъм“ първо ще бъде подложен на обсъждане с обвинителите, после ще влезе в дневния ред на прокурорската колегия, обясни Цацаров. А едва след това ще се правят конкретни предложения за закриване на районни прокуратури и обособяване на „териториални звена“.

Единодушно днес прокурорската колегия отхвърли предложение на директора на НИП Миглена Тачева за по-оперативно взаимодействие.

Конкретно Тачева бе предложила „създаване на оперативен механизъм за взаимодействие между Прокурорската колегия на ВСС и Националния институт на правосъдието“, който да включва уведомяване на НИП за дневния ред на колегията в „разумни срокове“, както и своевременно получаване на материалите за заседания. Целта е институтът да може да реагира, когато се обсъждат въпроси, свързани и с неговата дейност.

И сега взаимодействието е налице, стига да има желание, но само в рамките на компетентността на НИП, обяви Сотир Цацаров. И подчерта, че директорът на института не е член на съдебния съвет. Други пък напомниха, че за сметка на това повечето от Управителния съвет на НИП са и членове на ВСС и това бил най-оперативния начин за контакт между двете институции.

Колегията реши още, че на 8 март ще изслуша шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев и неговите заместници. Конкретните теми ще са условия на работа и увеличаване на щата за спецпрокурори и служители.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ана Велкова: За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение

  За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение. И ако в …

Следи от шпионски софтуер в Брюксел: Елена Йончева и Натали Лоазо са били подслушвани

 Депутатите от Европарламента откриха в телефоните си зловреден софтуер, което предизвика тревога за поверителната работа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.