Последни новини
Home / Законът / „Синя стая“ за разпит на деца в Козлодуй

„Синя стая“ за разпит на деца в Козлодуй

Defakto.bg

„Синя стая“ за изслушване на деца бе открита днес в Козлодуй.  Помещението ще се използва от Районен съд-Козлодуй, Районна Прокуратура-Козлодуй, РУ-Козлодуй, разследващи органи и дирекция „Социално подпомагане”, съобщиха от Министерството на правосъдието. На откриването бе зам.-министър Деница Александрова-Митрова.

„Синята стая“ в Козлодуй е помещение, преградено на две, с два отделни входа, които са свързани от обща стена и т.нар. венецианско стъкло. В едното помещение влизат децата и придружаващите ги социални работници, психолози, педагози или други експерти, специално обучени за работа с деца. В съседното помещение, което е специално оборудвано с аудио техника, разпитът може да се наблюдава и слуша от съдии, прокурори, полицейски служители и адвокати. Целта на „синята стая” е да се избегне допълнителното травмиране на децата, участващи в правни процедури, независимо дали са жертви на престъпления, свидетели или правонарушители, да се гарантират защитата на интересите им и техните права, като същевременно се осигури събиране на пълна и точна информация по даден случай.

„Приключването на реформата в детското правосъдие е един от основните приоритети в процеса на съдебната реформа у нас. Министерството на правосъдието постигна много в тази насока през последните 2 години, благодарение и на Българо-швейцарската програма за сътрудничество по проекта „Укрепване на правния и институционалния капацитет на съдебната система в сферата на правосъдието за деца”, заяви заместник-министърът на правосъдието Деница Александрова-Митрова.

Тя припомни, че това е третото помещение за щадящо изслушване на малолетни и непълнолетни, изградено в рамките на проекта. Първите „сини стаи“ бяха открити във Варна и в Плевен миналата година. Заместник-правосъдният министър подчерта още, че  районният съд в Козлодуй е срeд петте пилоти съдилища по проекта, в който е организиран специализиран съдебен състав за работа с деца още през есента на 2015 г., а магистрати, полицейски служители и социални работници са преминали през три поредни обучителни модула за работа с деца.

Председателят на Районния съд-Козлодуй Цветанчо Трифонов обясни, че за 2016-та година над четиридесет деца са били изслушвани и разпитвани по граждански и наказателни производства в козлодуйския съд. На събитието присъстваха още районният прокурор на Козлодуй Марин Николов и председателят на Окръжния съд в града Надя Пеловска.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Гл. прокурор Иван Гешев открива конференция „Съдебна реформа. Специализирано правосъдие“

На 09 декември 2021 г. (четвъртък) главният прокурор Иван Гешев ще открие конференция на тема …

Комитетът на министрите на СЕ иска информация за разследванията на полицейското насилие от протестите

Страната ни получи поредните остри критики заради неизпълнението на препоръките на ЕСПЧ за предотвратяване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.