Последни новини
Home / Законът / „Синя стая“ за разпит на деца в Козлодуй

„Синя стая“ за разпит на деца в Козлодуй

Defakto.bg

„Синя стая“ за изслушване на деца бе открита днес в Козлодуй.  Помещението ще се използва от Районен съд-Козлодуй, Районна Прокуратура-Козлодуй, РУ-Козлодуй, разследващи органи и дирекция „Социално подпомагане”, съобщиха от Министерството на правосъдието. На откриването бе зам.-министър Деница Александрова-Митрова.

„Синята стая“ в Козлодуй е помещение, преградено на две, с два отделни входа, които са свързани от обща стена и т.нар. венецианско стъкло. В едното помещение влизат децата и придружаващите ги социални работници, психолози, педагози или други експерти, специално обучени за работа с деца. В съседното помещение, което е специално оборудвано с аудио техника, разпитът може да се наблюдава и слуша от съдии, прокурори, полицейски служители и адвокати. Целта на „синята стая” е да се избегне допълнителното травмиране на децата, участващи в правни процедури, независимо дали са жертви на престъпления, свидетели или правонарушители, да се гарантират защитата на интересите им и техните права, като същевременно се осигури събиране на пълна и точна информация по даден случай.

„Приключването на реформата в детското правосъдие е един от основните приоритети в процеса на съдебната реформа у нас. Министерството на правосъдието постигна много в тази насока през последните 2 години, благодарение и на Българо-швейцарската програма за сътрудничество по проекта „Укрепване на правния и институционалния капацитет на съдебната система в сферата на правосъдието за деца”, заяви заместник-министърът на правосъдието Деница Александрова-Митрова.

Тя припомни, че това е третото помещение за щадящо изслушване на малолетни и непълнолетни, изградено в рамките на проекта. Първите „сини стаи“ бяха открити във Варна и в Плевен миналата година. Заместник-правосъдният министър подчерта още, че  районният съд в Козлодуй е срeд петте пилоти съдилища по проекта, в който е организиран специализиран съдебен състав за работа с деца още през есента на 2015 г., а магистрати, полицейски служители и социални работници са преминали през три поредни обучителни модула за работа с деца.

Председателят на Районния съд-Козлодуй Цветанчо Трифонов обясни, че за 2016-та година над четиридесет деца са били изслушвани и разпитвани по граждански и наказателни производства в козлодуйския съд. На събитието присъстваха още районният прокурор на Козлодуй Марин Николов и председателят на Окръжния съд в града Надя Пеловска.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Мария Габриел: Не приемам държавата да бъде поделена между две коалиции за овладяване на съдебна власт и регулаторите

Меморандумът е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи Няма …

ОС на Търговската колегия на ВКС постанови тълкувателно решение по въпроси, свързани с арбитражното споразумение

С Тълкувателно решение № 1/2023 г. от 21.02.2024 г. по Тълкувателно дело № 1/2023 г. Общото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.