Последни новини
Home / Законът / Приключи дисциплинарно дело срещу Методи Лалов, предлагат „забележка“. Засега

Приключи дисциплинарно дело срещу Методи Лалов, предлагат „забележка“. Засега

Defakto.bg

Доскорошният председател на Софийския районен съд Методи Лалов отново е на вниманието на съдийската колегия на ВСС.

Поводът този път е дисциплинарно дело срещу него, образувано по предложение на Инспектората. А тримата му дисциплинарни съдници – Галина Карагьозова, Даниела Костова и Ясен Тодоров предлагат за Лалов най-леката санкция „забележка“, научи De Fakto.

Става дума за дисциплинарна преписка, тръгнала през 2015 г., преди разделянето на ВСС. Тогава Инспекторатът установил 22 просрочени дела на председателя на СРС. 21 от тях са били с ненаписани в срок актове, а по 1 имало проблем в насрочването. Лалов е наказателен съдия.

Просрочията са налице, но по същото време като председател на най-големия и натоварен съд той е имал куп административни ангажименти, установяват тримата от дисциплинарния състав. Нещо повече – голяма част от времето на Лалов е била заета с ремонти, преустройства, осигуряване на нужното оборудване за новите сгради на съда. За това предлагат най-лекото наказание. Междувременно и актовете са изписани.

Какво ще реши мнозинството в съдийската колегия обаче предстои да видим. В последните месеци отношенията му с Лалов са на нож, особено след двата протеста на съдии и служители под прозорците на ВСС и последвалата оставка на председателя и неговите заместници. Както и след отхвърлянето на номинираните от общото събрание на съда кандидати за временен председател на СРС, като вместо тях мнозинството в колегията назначи „своя“ избраник Стефан Милев. Формално между тези събития и дисциплинарното производство връзка няма, но кадровиците обикновено не прощават. И нищо чудно във вторник, на 7 март, колегията да гласува по-тежко наказание за Лалов. Още повече, че Инспекторатът е предложил и ново дисциплинарно дело срещу него.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

ВКС : Убиец на баща си с ловна пушка вече изтърпява 15-годишна окончателна присъда

Подсъдимият  Виктор Василев ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 г. за …

Президентът разпусна 48-то НС, назначи старото служебно правителство с нов министър на културата

Президентът подписа укази за разпускане на Народното събрание на 3 февруари и за назначаване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.