Последни новини
Home / Законът / Съдът пак върна прокуратурата на поправителен за атентата срещу Алексей Петров

Съдът пак върна прокуратурата на поправителен за атентата срещу Алексей Петров

Defakto.bg

Обвинителният акт си остава неясен, почти нищо не е поправено

Делото срещу украинския гражданин Роман Логвиненко, обвинен като организатор на покушението срещу бившия съветник от ДАНС Алексей Петров през 2015 г., повторно се връща на прокуратурата. Това разпореди съдия Николай Николов от СГС и прекрати производството.

Нещо повече – констатира, че въпреки изрично дадените им вече указания да подкрепят обвиненията с конкретни факти, двамата прокурори по делото са внесли същия обвинителен акт с незначителни корекции.

Покушението срещу бившата барета и бивш съветник от ДАНС Алексей Петров бе извършено на 29 октомври 2015 г., когато с РПГ-та бе обстрелян неговия брониран мерцедес.

През септември м.г. прокуратурата съобщи, че е внесла обвинителен акт срещу  организатора на покушението украинския гражданин Роман Логвиненко. Той бе арестуван през февруари 2016 г.

В друго дело са отделени материалите срещу трима негови сънародници Артьом Темпински, Максим Чорний и Йевен Балков, сочени за извършители и помагач на атентата. Производството срещу тях засега е задочно, докато бъдат открити и задържани.

В края на 2016 г. Николай Николов от СГС вече върна обвинителния акт заради неясни обвинения, а въпреки протестите на прокуратурата Софийският апелативен съд потвърди връщането.

Но след първия поправителен, обвинението не се е „поправило“, става ясно от разпореждането на съдия Николов. 

„Видно от съдържанието на повторно внесения в съда обвинителен акт, в обстоятелствената му част двамата представители на държавното обвинение, които са го изготвили, дословно са възпроизвели  описаната в предходния обвинителен акт фактическа обстановка, без да отстранят констатираните от съдебните състави нарушения на процесуалните правила. Единствената разлика между двата обвинителни акта и то незначителна, съдията-докладчик констатира при описанието /преразказа/ на показанията на свидетеля Б. /вероятно това се дължи на допълнителния разпит на последния, проведен след връщане на делото на СГП/“, се казва в разпореждането.

И още: „В разпореждането от 11.10.2016г. съдията-докладчик изрично посочи /този аргумент е възприет и от въззивната инстанция/, че е недопустимо очертаването на фактическата рамка на предмета на делото да се извършва не чрез посочване на конкретни факти, а посредством възпроизвеждане съдържанието на събрани в хода на досъдебното производство доказателствени средства /преразказ на свидетелски показания, протоколи за извършени действия по разследване/ и експертни заключения.

Отново съдията-докладчик констатира, че  от изложените в обстоятелствената част на обвинителния акт фактически дадености не става ясна самоличността на лицето /лицата/, които държавното обвинение приема, че са участвали в изпълнителното деяние на престъплението, нито конкретните действия на извършителя /извършителите/.

Изискването в обвинителния акт да намерят фактическо описание обективните и субективни признаци на инкриминираната деятелност и участието на обвиняемия в осъществяването й,  не е самоцел на съдията-докладчик, а представлява процесуална необходимост, която не само очертава рамката  на предмета на доказване в съдебното производство, но и гарантира осъществяването на едно от основните права на защита на обвиняемото лице, същият подробно да бъде информиран за характера и причините за обвинението срещу него /чл. 55 от НПК, чл.6,т.3,б”а” от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи/.“

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

“ДБ” и “ПП” внесоха жалба в Конституционния съд срещу поправките в Изборния кодекс

  “Демократична България” и “Продължаваме промяната” внесоха жалба в Конституционния съд срещу поправките в Изборния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.