Последни новини
Home / Законът / Министър Мария Павлова иска наказание за частен изпълнител по сигнал на „Напоителни системи“

Министър Мария Павлова иска наказание за частен изпълнител по сигнал на „Напоителни системи“

Defakto.bg

Предлага също ЧСИ Петьо Петков временно да бъде отстранен

Министърът на правосъдието Мария Павлова поиска образуване на дисциплинарно производство срещу частния съдебен изпълнител (ЧСИ) Петьо Петков, рег. №905, с район на действие Окръжен съд – Плевен, съобщиха от ведомството. Поводът са  многобройни нарушения по изпълнително дело срещу длъжника „Напоителни системи“ ЕАД.

Министърът настоява също Камарата на ЧСИ временно да отстрани Петков до приключване на дисциплинарното производство срещу него.

Миналата седмица Мария Павлова поиска да се образуват две дисциплинарни производства срещу друг частен изпълнител Иван Чолаков след жалби на търговско дружество и на граждани.

Ето съобщението на Министерството на правосъдието за случая с ЧСИ Петьо Петков:

„Повод за проверката, извършена от Инспектората, е подадена жалба от „Напоителни системи“ ЕАД, срещу действията на ЧСИ Петков по образувано от него изпълнително дело срещу дружеството и насочване на принудителното изпълнение срещу имоти, вещи и съоръжения на дружеството в Плевенска област, включително две малки водноелектрически централи, изправител – басейн на помпена станция, язовир, язовирна стена с водна кула, чийто едноличен собственик на капитала е държавата.

Някои от по-важните нарушения, констатирани от Инспектората по представените от ЧСИ копия от документи, могат да бъдат обобщени до следните:

В нарушение на разпоредбите в ГПК ЧСИ Петьо Петков не е изпратил на длъжника покана за доброволно изпълнение, в което да посочи актуалния размер на дълга по изпълнителния лист заедно с публичните задължения и дължими такси и разноски.

За голяма част от недвижимите имоти, срещу които е насочено принудителното изпълнение и са били наложени възбрани не е извършена проверка на собствеността им.

Не е спазена процедурата по извършените публични продани: ЧСИ е обявил публичната продан на недвижими имоти при липса на документ за данъчната им оценка; липсва експертиза на вещо лице, от която да е видна цената им; липсват по изпълнителното дело оригиналните пощенски пликове, в които са се намирали наддавателните предложения; по някои от публичните продани не е поканил явилите се наддавачи да предложат устно цена по-голяма с най-малко един задатък; не са приложени документи, от които да е видно, че купувачите са платили дължимите суми в 7-дневен срок; в голяма част по изпратените от ЧСИ съобщения до длъжника за насрочени публични продани и за други изпълнителни действия, в обратните разписки липсват задължителните реквизити – трите имена и длъжността на получилото я лице.“

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Вярно е, натисках, натискам и пак ще натискам. Този закон ще бъде приет и никой няма да остане над закона!

  С механизма за главния прокурор стигнахме далеч, малко остана, не време, воля!  Това заяви …

МП предлага представител на адвокатурата да участва в Съвета по върховенство на правото

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проект на Постановление на Министерския съвет (ПМС) за изменение …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.