Последни новини
Home / Законът / Сър Бърнтън и сър Силбър на срещи със съдии у нас

Сър Бърнтън и сър Силбър на срещи със съдии у нас

Defakto.bg

Ще обсъждат съдийското самоуправление, формализма при вземането на решения, етиката на магистрата

С подкрепата на Посолството на Великобритания на работно посещение в София са сър Станли Бърнтън и сър Стивън Силбър от ангажираната с подкрепа на програми за обучение Фондация „Слин“ (The Slynn Foundation), съобщиха от Върховния касационен съд.

Двамата са британски юристи с много богат опит в различни области на правото.

В рамките на визитата им ще бъдат проведени работни срещи със съдиите от  Наказателната, Гражданската и Търговската колегии на Върховния касационен съд, като сред основните теми за разговор са „Етични правила и дисциплинарни производства“,  „Изготвяне на съдебни решения – законови изисквания, формализъм“, „Съдийско самоуправление“.

Предвидена е и среща със съдии от Софийския апелативен съд, Военно-апелативния съд, Апелативния специализиран наказателен съд, Софийския градски съд, Софийския окръжен съд, Специализирания наказателен съд, Софийския военен съд и Софийския районен съд, както и с представители на Висшия съдебен съвет, Инспектората към Висшия съдебен съвет и Националния институт на правосъдието.

Кои са те?

Сър Станли Бърнтън

Получава образованието си в гимназия Хакни Даунс и колеж Сейнт Едмънд Хол на Оксфордския университет, където следва право. Завършва с отличие през 1964 г. и става член на Адвокатската колегия през 1965 г. Първоначално практикува общо право, а по-късно, от 1976 г. – търговско право. Става Кралски адвокат през 1982 г.; Recorder (съдия на непълен работен ден или на хонорар), работещ по наказателни дела; впоследствие от 1994 г. – заместник-съдия във Висшия съд, Канцеларско отделение, до назначаването му в отделение на Висшия съд през м. юли 2000 г. Скоро след назначаването му е номиниран за Административния съд. Същата година получава рицарско звание. Като съдия в Административния съд, постановява някои от първите решения по Европейската конвенция за правата на човека и нейното инкорпориране в английското право със Закона за правата на човека от 1998 г. Като съдия в Съдебната служба на Нейно величество отговаря последователно за въпросите на модернизацията, информационните технологии и съдебните имоти и е един от тримата членове на Съвета на Службата веднага след нейното създаване. Бил е също така член на Съвета за гражданско правосъдие. През м. април 2008 г. е повишен в съдия в Апелативния съд и става член на Тайния съвет на Нейно Величество. Гледа дела както в гражданското, така и в наказателното отделения на Апелативния съд.

До 2011 г. представлява Главния съдия по време на срещите на Асоциацията на държавните съвети и върховните административни юрисдикции на Европейския съюз.

На 25 октомври 2012 г. се пенсионира като съдия в Апелативния съд, когато навършва 70 години. Подновява практиката си в предишната си адвокатска кантора One Essex Court, като посредник при уреждане на спорове, но има възможност и продължава да разглежда дела в Апелативния съд на хонорар.

Станли Бърнтън e член на ръководството на адвокатска колегия „Мидъл Темпъл“ (Middle Temple). През 2010 г. става неин председател. В това си качество организира и ръководи успешна конференция в Южна Африка на тема „Върховенстовото на закона“, в която участват съдии и адвокати – членове на адвокатската колегия и техни южноафрикански колеги.

Освен президент и попечител на Фондация „Слин“ (Slynn), Станли Бърнтън е председател на Борда на попечителите на британския и ирландски Институт за правна информация – благотворителна организация, която предлага свободен достъп до правни материали в интернет. Посетителите на интернет страницата на организацията имат достъп до британското законодателство, съдебни постановления и решения на съдилища и трибунали в Англия, Уелс, Шотландия и Ирландия, както и до други правни документи. Освен това, той е и попечител на Британския институт по международно и сравнително право и член на неговата надзорна комисия. Бил е председател на работната група на организацията „Justice“, работила по доклада „Правосъдие във времена на строги икономии“, който е добре приет. През м. ноември 2015 г. е назначен за Комисар по прихващане на електронни съобщения.

Станли Бърнтън е почетен член на колежа „Сейнт Едмънд Хол“, Оксфорд и гост-лектор в колежа „Куин Мери“, Лондон.

Сър Стивън Силбър

Сър Стивън Силбър получaва образованието си в училище Уилям Елис,  Юнивърсити колидж Лондон и Тринити колидж Кеймбридж.  Приет в адвокатската колегия „Грейс ин“ (Gray’s Inn) през 1968 г., а през 1994 г. става член на ръководството на колегията. През 1987 г. става Кралски адвокат; същата година е назначен за Recorder в Кралския съд (съдия на непълен работен ден или на хонорар).

Бил е член на Комисията по наказателно право към Борда за юридическо образование (понастоящем Юридически колеж) и член на Комисията по право от 1994 до 1999 г.

През 1999 г. е назначен във Висшия съд на Англия и Уелс и разпределен в Кралското отделение на съда; работи като съдия във Висшия съд до 2014 г., когато става председател на адвокатска колегия „Грейс ин“. Бил е Вице-президент на Апелативния орган по въпроси, свързани с проучване надеждността на персонала (Security Vetting Appeal Panel) през 2008 г. , а от 2012 г. е член на Апелативния орган по имиграционни въпроси. Бил е също и заместник-съдия във Висшия съд (упълномощен да заседава по дела във всички съдилища от най-ниска инстанция до Апелативния съд (Гражданско отделение) (2014 г.).

По линия на Фондация „Slynn“ посещава Албания, а също и Полша и Букурещ с цел оказване подкрепа на програми за обучение.

 

About De Fakto

Проверете също

Гл. прокурор Иван Гешев открива конференция „Съдебна реформа. Специализирано правосъдие“

На 09 декември 2021 г. (четвъртък) главният прокурор Иван Гешев ще открие конференция на тема …

Комитетът на министрите на СЕ иска информация за разследванията на полицейското насилие от протестите

Страната ни получи поредните остри критики заради неизпълнението на препоръките на ЕСПЧ за предотвратяване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.