Последни новини
Home / Законът / Сър Бърнтън и сър Силбър на срещи със съдии у нас

Сър Бърнтън и сър Силбър на срещи със съдии у нас

Defakto.bg

Ще обсъждат съдийското самоуправление, формализма при вземането на решения, етиката на магистрата

С подкрепата на Посолството на Великобритания на работно посещение в София са сър Станли Бърнтън и сър Стивън Силбър от ангажираната с подкрепа на програми за обучение Фондация „Слин“ (The Slynn Foundation), съобщиха от Върховния касационен съд.

Двамата са британски юристи с много богат опит в различни области на правото.

В рамките на визитата им ще бъдат проведени работни срещи със съдиите от  Наказателната, Гражданската и Търговската колегии на Върховния касационен съд, като сред основните теми за разговор са „Етични правила и дисциплинарни производства“,  „Изготвяне на съдебни решения – законови изисквания, формализъм“, „Съдийско самоуправление“.

Предвидена е и среща със съдии от Софийския апелативен съд, Военно-апелативния съд, Апелативния специализиран наказателен съд, Софийския градски съд, Софийския окръжен съд, Специализирания наказателен съд, Софийския военен съд и Софийския районен съд, както и с представители на Висшия съдебен съвет, Инспектората към Висшия съдебен съвет и Националния институт на правосъдието.

Кои са те?

Сър Станли Бърнтън

Получава образованието си в гимназия Хакни Даунс и колеж Сейнт Едмънд Хол на Оксфордския университет, където следва право. Завършва с отличие през 1964 г. и става член на Адвокатската колегия през 1965 г. Първоначално практикува общо право, а по-късно, от 1976 г. – търговско право. Става Кралски адвокат през 1982 г.; Recorder (съдия на непълен работен ден или на хонорар), работещ по наказателни дела; впоследствие от 1994 г. – заместник-съдия във Висшия съд, Канцеларско отделение, до назначаването му в отделение на Висшия съд през м. юли 2000 г. Скоро след назначаването му е номиниран за Административния съд. Същата година получава рицарско звание. Като съдия в Административния съд, постановява някои от първите решения по Европейската конвенция за правата на човека и нейното инкорпориране в английското право със Закона за правата на човека от 1998 г. Като съдия в Съдебната служба на Нейно величество отговаря последователно за въпросите на модернизацията, информационните технологии и съдебните имоти и е един от тримата членове на Съвета на Службата веднага след нейното създаване. Бил е също така член на Съвета за гражданско правосъдие. През м. април 2008 г. е повишен в съдия в Апелативния съд и става член на Тайния съвет на Нейно Величество. Гледа дела както в гражданското, така и в наказателното отделения на Апелативния съд.

До 2011 г. представлява Главния съдия по време на срещите на Асоциацията на държавните съвети и върховните административни юрисдикции на Европейския съюз.

На 25 октомври 2012 г. се пенсионира като съдия в Апелативния съд, когато навършва 70 години. Подновява практиката си в предишната си адвокатска кантора One Essex Court, като посредник при уреждане на спорове, но има възможност и продължава да разглежда дела в Апелативния съд на хонорар.

Станли Бърнтън e член на ръководството на адвокатска колегия „Мидъл Темпъл“ (Middle Temple). През 2010 г. става неин председател. В това си качество организира и ръководи успешна конференция в Южна Африка на тема „Върховенстовото на закона“, в която участват съдии и адвокати – членове на адвокатската колегия и техни южноафрикански колеги.

Освен президент и попечител на Фондация „Слин“ (Slynn), Станли Бърнтън е председател на Борда на попечителите на британския и ирландски Институт за правна информация – благотворителна организация, която предлага свободен достъп до правни материали в интернет. Посетителите на интернет страницата на организацията имат достъп до британското законодателство, съдебни постановления и решения на съдилища и трибунали в Англия, Уелс, Шотландия и Ирландия, както и до други правни документи. Освен това, той е и попечител на Британския институт по международно и сравнително право и член на неговата надзорна комисия. Бил е председател на работната група на организацията „Justice“, работила по доклада „Правосъдие във времена на строги икономии“, който е добре приет. През м. ноември 2015 г. е назначен за Комисар по прихващане на електронни съобщения.

Станли Бърнтън е почетен член на колежа „Сейнт Едмънд Хол“, Оксфорд и гост-лектор в колежа „Куин Мери“, Лондон.

Сър Стивън Силбър

Сър Стивън Силбър получaва образованието си в училище Уилям Елис,  Юнивърсити колидж Лондон и Тринити колидж Кеймбридж.  Приет в адвокатската колегия „Грейс ин“ (Gray’s Inn) през 1968 г., а през 1994 г. става член на ръководството на колегията. През 1987 г. става Кралски адвокат; същата година е назначен за Recorder в Кралския съд (съдия на непълен работен ден или на хонорар).

Бил е член на Комисията по наказателно право към Борда за юридическо образование (понастоящем Юридически колеж) и член на Комисията по право от 1994 до 1999 г.

През 1999 г. е назначен във Висшия съд на Англия и Уелс и разпределен в Кралското отделение на съда; работи като съдия във Висшия съд до 2014 г., когато става председател на адвокатска колегия „Грейс ин“. Бил е Вице-президент на Апелативния орган по въпроси, свързани с проучване надеждността на персонала (Security Vetting Appeal Panel) през 2008 г. , а от 2012 г. е член на Апелативния орган по имиграционни въпроси. Бил е също и заместник-съдия във Висшия съд (упълномощен да заседава по дела във всички съдилища от най-ниска инстанция до Апелативния съд (Гражданско отделение) (2014 г.).

По линия на Фондация „Slynn“ посещава Албания, а също и Полша и Букурещ с цел оказване подкрепа на програми за обучение.

 

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарни производства срещу военни магистрати заради подслушвани разговори с президента

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на …

ЕСПЧ: Съдилищата не са зачели правата на жертва на сексуална експлоатация, с чиито пари се е обогатявал трафикантът й

 На 28 ноември Европейският съд постанови решението си по жалба Krachunova v. Bulgariа.  За първи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen − 10 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.