Последни новини
Home / Избрано / Имате право на платен отпуск, когато кандидатствате в университет

Имате право на платен отпуск, когато кандидатствате в университет

Defakto.bg

Тодор Капитанов – юрист*

 

Попитахте ни дали имате ли право на платен годишен отпуск за кандидатстване във висше

учебно заведение и трябва ли да поискате съгласието на директора .

Отговор:  За да кандидатствате и да учите във висше учебно заведение (ВУЗ) без откъсване от производството, не е необходимо съгласието на ръководителя на предприятието. Но за да Ви бъде даден платен отпуск за това, съгласието на ръководителя е необходимо.

Когато със съгласието на работодателя работникът (служителят) кандидатства в учебно заведение, в което приемат с изпит, кандидатът има право на платен отпуск в размер на 6 работни дни при кандидатстване в средно училище и на 12 дни – при кандидатстване във ВУЗ.

Когато съгласието на работодателя не е дадено, работникът (служителят) има право на неплатен отпуск в същите размери, намалени наполовина, който се признава за трудов стаж.

Когато работникът (служителят) е ползвал платения или неплатения отпуск, но не е бил приет в съответното учебно заведение, за следващите години има право на половината от посочения отпуск, който също се признава за трудов стаж.

Работник (служител), който учи в средно училище или във ВУЗ без откъсване от производството  със съгласието на работодателя, има право на платен отпуск в размер на 25 работни дни за всяка учебна година. Този отпуск се ползва независимо от всички останали видове отпуски. Той може да се ползва наведнъж или на части и не се предоставя на работник (служител), който

повтаря учебната година по неуважителни причини.

Учащите се еднократно имат право и на платен годишен отпуск от 30 работни дни за подготовка и явяване на зрелостен или държавен изпит, за подготовка и защита на дипломна работа, дипломен проект или дисертация.

Работниците (служителите), които учат във вечерни учебни заведения със съгласието на работодателя (освен тези на намален работен ден от 7 или по-малко часа), се освобождават от работа 1 час по-рано всеки учебен ден.

Справка: Член 169 и 170 от Кодекса на труда.

*Авторът е Изпълнителен секретар на КНСБ, консултант и специалист по публични

лекции в областта на трудовите и социални въпроси, комуникациите и публичния

сектор 

About De Fakto

Проверете също

Адвокат Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет

Известният столичен адвокат  Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет (ВАдС). …

Всички без ГЕРБ задължиха Бойко Борисов да се яви пред парламента

Преди това бе наречен “Джипко Бибитков”, “генералът беглец”, “страхливият заек от Банкя” Със 145 “за” …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.