Последни новини
Home / Избрано / Имате право на платен отпуск, когато кандидатствате в университет

Имате право на платен отпуск, когато кандидатствате в университет

Defakto.bg

Тодор Капитанов – юрист*

 

Попитахте ни дали имате ли право на платен годишен отпуск за кандидатстване във висше

учебно заведение и трябва ли да поискате съгласието на директора .

Отговор:  За да кандидатствате и да учите във висше учебно заведение (ВУЗ) без откъсване от производството, не е необходимо съгласието на ръководителя на предприятието. Но за да Ви бъде даден платен отпуск за това, съгласието на ръководителя е необходимо.

Когато със съгласието на работодателя работникът (служителят) кандидатства в учебно заведение, в което приемат с изпит, кандидатът има право на платен отпуск в размер на 6 работни дни при кандидатстване в средно училище и на 12 дни – при кандидатстване във ВУЗ.

Когато съгласието на работодателя не е дадено, работникът (служителят) има право на неплатен отпуск в същите размери, намалени наполовина, който се признава за трудов стаж.

Когато работникът (служителят) е ползвал платения или неплатения отпуск, но не е бил приет в съответното учебно заведение, за следващите години има право на половината от посочения отпуск, който също се признава за трудов стаж.

Работник (служител), който учи в средно училище или във ВУЗ без откъсване от производството  със съгласието на работодателя, има право на платен отпуск в размер на 25 работни дни за всяка учебна година. Този отпуск се ползва независимо от всички останали видове отпуски. Той може да се ползва наведнъж или на части и не се предоставя на работник (служител), който

повтаря учебната година по неуважителни причини.

Учащите се еднократно имат право и на платен годишен отпуск от 30 работни дни за подготовка и явяване на зрелостен или държавен изпит, за подготовка и защита на дипломна работа, дипломен проект или дисертация.

Работниците (служителите), които учат във вечерни учебни заведения със съгласието на работодателя (освен тези на намален работен ден от 7 или по-малко часа), се освобождават от работа 1 час по-рано всеки учебен ден.

Справка: Член 169 и 170 от Кодекса на труда.

*Авторът е Изпълнителен секретар на КНСБ, консултант и специалист по публични

лекции в областта на трудовите и социални въпроси, комуникациите и публичния

сектор 

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Вярно е, натисках, натискам и пак ще натискам. Този закон ще бъде приет и никой няма да остане над закона!

  С механизма за главния прокурор стигнахме далеч, малко остана, не време, воля!  Това заяви …

И Пловдивските адвокати подкрепят адв. Ина Лулчева, отхвърлят внушенията на Гешев към адвокатското съсловие

Общото събрание на адвокатите от Адвокатска колегия Пловдив е взело решение  за присъединяване към Декларацията …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.