Последни новини
Home / Законът / Лозан Панов ще иска наказание за съдията, разпределил делото на Ценко Чоков

Лозан Панов ще иска наказание за съдията, разпределил делото на Ценко Чоков

Defakto.bg

Скандалът с освобождаването на Ценко Чоков, макар и за няколко дни от ареста, ще доведе и до дисциплинарно дело срещу съдия.

Това стана ясно от изявление на председателя на ВКС Лозан Панов пред съдийската колегия на ВСС днес.

„Ще внеса предложение за дисциплинарно наказание на съдия Даниела Врачева“, обяви Панов. И се позова на доклада на ВКС за проверката на делото „Чоков“ в апелативния спецсъд. Докладът, изготвен от самия Панов, Мина Топузова и Бисер Троянов установи нарушения при определянето на съдиите, които замениха ареста на Ценко Чоков с парична гаранция. Конкретно – че в този състав извън правилата е включена и доскорошният председател на апелативния спецсъд Даниела Росенова.

По времето, когато е разпределяно това дело, самата Росенова е била в отпуск и е възложила да я замества Даниела Врачева. Именно Врачева, след като случайният избор е посочил кой да е докладчик по случая, впоследствие е определила останалите двама членове на състава. А Панов предлага да й се потърси дисциплинарна отговорност за нарушението.

В последния момент преди заседанието на колегията днес кадровици от мнозинството, сред които Димитър Узунов и Галя Георгиева поискаха проверката на ВКС по случая „Ценко Чоков“ да влезе като извънредна точка в дневния ред. Какво налага тази спешност, попита Галина Карагьозова, последва размяна на реплики за това кой говори с „менторски тон“ и кой традиционно внасял извънредни точки (които традиционно се отхвърлят от мнозинството – б.р.). Накрая Узунов и Георгиева казаха, че не възразяват предложенията им да се разгледат и следващата седмица.

About De Fakto

Проверете също

Зарков потвърди подкрепа за XXX-тия конгрес на Международната федерация по европейско право в София

Министърът на правосъдието Крум Зарков препотвърди ангажимента на Министерството на правосъдието за институционална подкрепа при …

Радев: Високата избирателна активност изисква отговорна кампания на държавата за доверие в изборния процес

Предстоящите избори трябва да излъчат управленско мнозинство с висока легитимност, което да се заеме с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.