Последни новини
Home / Законът / Лозан Панов ще иска наказание за съдията, разпределил делото на Ценко Чоков

Лозан Панов ще иска наказание за съдията, разпределил делото на Ценко Чоков

Defakto.bg

Скандалът с освобождаването на Ценко Чоков, макар и за няколко дни от ареста, ще доведе и до дисциплинарно дело срещу съдия.

Това стана ясно от изявление на председателя на ВКС Лозан Панов пред съдийската колегия на ВСС днес.

“Ще внеса предложение за дисциплинарно наказание на съдия Даниела Врачева”, обяви Панов. И се позова на доклада на ВКС за проверката на делото “Чоков” в апелативния спецсъд. Докладът, изготвен от самия Панов, Мина Топузова и Бисер Троянов установи нарушения при определянето на съдиите, които замениха ареста на Ценко Чоков с парична гаранция. Конкретно – че в този състав извън правилата е включена и доскорошният председател на апелативния спецсъд Даниела Росенова.

По времето, когато е разпределяно това дело, самата Росенова е била в отпуск и е възложила да я замества Даниела Врачева. Именно Врачева, след като случайният избор е посочил кой да е докладчик по случая, впоследствие е определила останалите двама членове на състава. А Панов предлага да й се потърси дисциплинарна отговорност за нарушението.

В последния момент преди заседанието на колегията днес кадровици от мнозинството, сред които Димитър Узунов и Галя Георгиева поискаха проверката на ВКС по случая “Ценко Чоков” да влезе като извънредна точка в дневния ред. Какво налага тази спешност, попита Галина Карагьозова, последва размяна на реплики за това кой говори с “менторски тон” и кой традиционно внасял извънредни точки (които традиционно се отхвърлят от мнозинството – б.р.). Накрая Узунов и Георгиева казаха, че не възразяват предложенията им да се разгледат и следващата седмица.

About De Fakto

Проверете също

Служебният кабинет пита КС: Може ли правосъдният министър да иска предсрочно освобождаване на “тримата големи” в Темида

Янаси Стоилов се надява новият министър да поддържи другото искане – срещу отказа на ВСС …

Тошко Йорданов: Петър Илиев се смя на тезата за плагиатство, недоволните са имали 6 месеца за иск. Правници: За престъплението – да, за правонарушението няма давност

“Петър Илиев е прекрасен юрист, за министър на вътрешните работи преценихме, че е добре да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.