Последни новини
Home / Законът / Наказаха Методи Лалов със „забележка” (допълнена)

Наказаха Методи Лалов със „забележка” (допълнена)

Defakto.bg

Елка Пенчева от СГС бе отстранена от длъжност

Единодушно, с 9 гласа „за” и 0 „против” доскорошният председател на Софийския районен съд Методи Лалов бе наказан със „забележка” за стари просрочия по дела.

Най-леката санкция бе предложена от дисциплинарния състав и подкрепена от съдийската колегия на ВСС.

Както De Fakto вече писа, предложението за наказание на Лалов е на Инспектората, установил 22 просрочени дела на председателя на СРС през 2015 г.

Просрочията са налице, но по същото време като председател на най-големия и натоварен съд той е имал куп ангажименти, бяха мотивите на дисциплинарните съдници Галина Карагьозова, Даниела Костова и Ясен Тодоров.

С решение от днес обаче колегията отстрани от длъжност съдията от Софийския градски съд Елка Пенчева до приключване на дисциплинарно производство също от 2015 г. срещу нея. Пенчева е съдия от търговското отделение на СГС, дисциплинарката й е по предложение на Лозан Панов и на Калоян Топалов за множество просрочени дела. Настоява се за уволнение.

След решението на ВСС, последва коментар от ръководството на Софийския градски съд: твърдо сме зад искането за уволнение, но отстраняването на съдия Пенчева не решава проблема, напротив, задълбочава го, защото сега трябва да се преразпределят над 400 дела и над 130 частни жалби. От СГС питат и защо Пенчева се отстранява чак сега, а не в началото на дисциплинарното дело срещу нея, за да не се стигне до такова струпване на дела.

About De Fakto

Проверете също

Служебният кабинет пита КС: Може ли правосъдният министър да иска предсрочно освобождаване на “тримата големи” в Темида

Янаси Стоилов се надява новият министър да поддържи другото искане – срещу отказа на ВСС …

Тошко Йорданов: Петър Илиев се смя на тезата за плагиатство, недоволните са имали 6 месеца за иск. Правници: За престъплението – да, за правонарушението няма давност

“Петър Илиев е прекрасен юрист, за министър на вътрешните работи преценихме, че е добре да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.