Последни новини
Home / Законът / Наплив на кандидати за „младши следовател“, 883-ма се състезават за 19 места

Наплив на кандидати за „младши следовател“, 883-ма се състезават за 19 места

Defakto.bg

Приключи проверката на документи в конкурси за „младши“

883-ма кандидати са допуснати за участие в конкурса за 19 младши следователи, съобщиха от ВСС.

През ситото на проверката са преминали също 753-ма кандидати за 29 длъжности „младши съдия“ и 974 кандидати за младши прокурори при вакантни 31 места.

Проверките по допустимост са извършени от комисиите по атестирането и конкурсите (КАК) към съдийската и прокурорската колегии на ВСС. А броят на кандидати за младши следователи е впечатляващ, като се имат предвид съкращенията в следователските щатове. Факт е обаче и че скоро не беше обявяван конкурс за „младши“ в тази професия.

Ето какво още съобщават от съвета:

„До участие в конкурса за младши съдии са допуснати 753 кандидати от общо 755 подали заявления. В конкурсите за младши прокурори и младши следователи не са допуснати по 1 кандидат от подалите  заявления съответно: 974 кандидати за младши прокурори и 883 кандидати за младши следователи. Реалният брой на недопуснатите кандидати е 2-ма, тъй като единият е подал заявления и в трите конкурса. Списъците на допуснатите и недопуснатите до участие кандидати са публикувани на интернет страницата на ВСС, в раздел Важно/Конкурсни процедури, като в списъка на недопуснатите е посочено и основанието за това.

Съобразно броя на кандидатите, комисиите предложиха на Съдийската и Прокурорската колегии на ВСС да определят по две конкурсни комисии за провеждането на всеки от конкурсите и да одобрят списъците на хабилитираните преподаватели, които да вземат участие в конкурсните комисии.

КАК към Съдийската колегия одобри поименния списък на магистратите от окръжните съдилища, предложени от общите събрания на съдиите от окръжните съдилища за всеки апелативен район, като номинациите са съобразени с конкурсната материя.

КАК към Прокурорската колегия одобри поименния списък на магистрати от окръжните прокуратури и НСлС, предложени от общите събрания на прокурорите във всички окръжни прокуратури за всеки апелативен район, както и от събранието на следователите в НСлС за младшите следователи.

Колегиите ще определят чрез жребий поименните състави на конкурсните комисии, които своевременно ще бъдат публикувани в съответните раздели на интернет страницата на ВСС.

Писменият изпит за младши съдии ще се проведе на 08.04.2017 г., за младши прокурори на 22.04.2017 г. и за младши следователи на 29.04.2017 г. в сградата на Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Разпределението на кандидатите по зали ще бъде оповестено допълнително.

От 2017 г. конкурсите за младши магистрати се провеждат по реда на Наредба № 1 за конкурсите за магистрати и за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт (обн. в ДВ, бр. 17/21.02.2017 г.).“

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.