Последни новини
Home / Законът / Радостин Радков е новият стар председател на Административен съд – София-град

Радостин Радков е новият стар председател на Административен съд – София-град

Defakto.bg

Почти единодушно – с 12 гласа “за” срещу 1 “против” (Соня Найденова) ВСС избра Радостин Радков за председател на Административен съд – Соофия-град.

Това ще е вторият мандат на Радков начело на най-големия и най-натоварен административен съд в страната. Първи предсдател на АССГ при създаването му през 2007 г. бе Лозан Панов.

Радков е избран за шеф на столичния съд за първи път през 2012 г., като дотогава е бил съдия в административния съд в Стара Загора. А още по-преди – председател на районния съд в Сливен.

При кандидатирането му за втори мандат сега той е подкрепен и от общото събрание на АССГ.

Последният отчет на съда за 2016 г. посочи, че средно на съдия на месец там са се падали над 40 дела. За м.г. са постъпили за разглеждане 13 087 дела, като съдиите са 68. Съдебните служители са 192. Въпреки това 70 % от делата се решават в срок.

Пред съдийската колегия на ВСС днес Радков посочи като приоритети преместването на съда от сегашната сграда на ул. “Георг Вашингтон”, която делят с Инспектората, в тази на бул. “Драган Цанков”, където доскоро бе целият Софийски районен съд и районната прокуратура.

Говори също за “засилване на чувството за отговорност на съдиите за разумната продължителност на производствата”, както и че редовно изпращал напомнителни писма за закъснения и ще продължи да го прави.

Ангажира се също за “проактивна медийна политика”, включително  “блиц-интервюта с председателя или съдии по конкретни дела”.

Георги Колев, Камен Иванов, Милка Итова заявиха, че ще подкрепят Радков.

About De Fakto

Проверете също

Единственият кандидат за ВСС се зарече да брани независимостта, призивите за бойкот на избора ще имат обратен ефект

Общо четири въпроса отправиха прокурори към Евгени Иванов Единственият кандидат за член на Прокурорската колегия …

Иван Гешев лаконично към Общото събрание: Да изберем във ВСС човек, който да отстоява нашите интереси и независимост (допълнена)

Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси на журналисти – не било пресконференция С час …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.