Последни новини
Home / Законът / Радостин Радков е новият стар председател на Административен съд – София-град

Радостин Радков е новият стар председател на Административен съд – София-град

Defakto.bg

Почти единодушно – с 12 гласа „за“ срещу 1 „против“ (Соня Найденова) ВСС избра Радостин Радков за председател на Административен съд – Соофия-град.

Това ще е вторият мандат на Радков начело на най-големия и най-натоварен административен съд в страната. Първи предсдател на АССГ при създаването му през 2007 г. бе Лозан Панов.

Радков е избран за шеф на столичния съд за първи път през 2012 г., като дотогава е бил съдия в административния съд в Стара Загора. А още по-преди – председател на районния съд в Сливен.

При кандидатирането му за втори мандат сега той е подкрепен и от общото събрание на АССГ.

Последният отчет на съда за 2016 г. посочи, че средно на съдия на месец там са се падали над 40 дела. За м.г. са постъпили за разглеждане 13 087 дела, като съдиите са 68. Съдебните служители са 192. Въпреки това 70 % от делата се решават в срок.

Пред съдийската колегия на ВСС днес Радков посочи като приоритети преместването на съда от сегашната сграда на ул. „Георг Вашингтон“, която делят с Инспектората, в тази на бул. „Драган Цанков“, където доскоро бе целият Софийски районен съд и районната прокуратура.

Говори също за „засилване на чувството за отговорност на съдиите за разумната продължителност на производствата“, както и че редовно изпращал напомнителни писма за закъснения и ще продължи да го прави.

Ангажира се също за „проактивна медийна политика“, включително  „блиц-интервюта с председателя или съдии по конкретни дела“.

Георги Колев, Камен Иванов, Милка Итова заявиха, че ще подкрепят Радков.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.