Последни новини
Home / Законът / България против “Европа на две скорости”

България против “Европа на две скорости”

Defakto.bg

Позиция против “Европа на две скорости” гласува правотелството днес. Тя ще бъде заявена на срещата на държавните и правителствени ръководители на 27-те страни членки, която ще се проведе в рамките на Европейския съвет. Заседанието на съвета ще е на 9 и 10 март в Брюксел, където ще участва президентът Румен Радев.

“България е за запазване единството и целостта на Европейския съюза, които да не се нарушават чрез диференциране на целите на интеграцията или преминаване към някакъв вид „многоизмерна Европа“/„Европа на скорости“. На тенденциите за фрагментиране на Съюза следва да се противодейства чрез преодоляване на различията и постигане на съгласие по общите цели”, е българската позиция.

България няма ползи от допълнителното фрагментиране на Европа, подчерта вицепремиерът по подготовката на българското председателство на Съвета на Европейския съюз Деница Златева, цитирана от БНР. Тя обясни, че на срещата в Брюксел, страната ни ще постави акцент върху сигурността на външните граници на ЕС. За България е важно да получи пасивен достъп до визовата информационна система на Шенген: Защото ще може в реално време да сверяваме данни за преминаващите.

Важното е да се запази единството на ЕС, коментира и министърът на външните работи Ради Найденов: За мен – като убеден европеец, трябва да живеем повече със съзнанието – не “Европа и България”, а “европейска България”, и да правим всичко това, което би било полезно за страната ни в рамките на ЕС.

България ще подкрепи преизбирането на Доналд Туск за председател на Европейския съвет.
По темата “Външни отношения” приоритетно ще се обсъжда ситуацията в Западните Балкани и България ще потвърди изразяваната и до момента позиция за разширяване на Евросъюза към всички страни от Западните Балкани, но ще подчертае, че напредъкът на всяка от тях следва да се основава на индивидуални постижения при изпълнение на критериите.

About De Fakto

Проверете също

Одобрените кандидати за младши съдии, прокурори и следователи писмено заявяват желание за назначения

Спечелилите конкурсите за младши съдии, прокурори и следователи юристи трябва писмено да заявят желанието си …

ВКС назначи три експертизи за адвокатските избори в София

Три експертизи назначи днес Върховният касационен съд (ВКС) по делото за избора на ръководни органи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.