Последни новини
Home / Законът / България против „Европа на две скорости“

България против „Европа на две скорости“

Defakto.bg

Позиция против „Европа на две скорости“ гласува правотелството днес. Тя ще бъде заявена на срещата на държавните и правителствени ръководители на 27-те страни членки, която ще се проведе в рамките на Европейския съвет. Заседанието на съвета ще е на 9 и 10 март в Брюксел, където ще участва президентът Румен Радев.

„България е за запазване единството и целостта на Европейския съюза, които да не се нарушават чрез диференциране на целите на интеграцията или преминаване към някакъв вид „многоизмерна Европа“/„Европа на скорости“. На тенденциите за фрагментиране на Съюза следва да се противодейства чрез преодоляване на различията и постигане на съгласие по общите цели“, е българската позиция.

България няма ползи от допълнителното фрагментиране на Европа, подчерта вицепремиерът по подготовката на българското председателство на Съвета на Европейския съюз Деница Златева, цитирана от БНР. Тя обясни, че на срещата в Брюксел, страната ни ще постави акцент върху сигурността на външните граници на ЕС. За България е важно да получи пасивен достъп до визовата информационна система на Шенген: Защото ще може в реално време да сверяваме данни за преминаващите.

Важното е да се запази единството на ЕС, коментира и министърът на външните работи Ради Найденов: За мен – като убеден европеец, трябва да живеем повече със съзнанието – не „Европа и България“, а „европейска България“, и да правим всичко това, което би било полезно за страната ни в рамките на ЕС.

България ще подкрепи преизбирането на Доналд Туск за председател на Европейския съвет.
По темата „Външни отношения“ приоритетно ще се обсъжда ситуацията в Западните Балкани и България ще потвърди изразяваната и до момента позиция за разширяване на Евросъюза към всички страни от Западните Балкани, но ще подчертае, че напредъкът на всяка от тях следва да се основава на индивидуални постижения при изпълнение на критериите.

About De Fakto

Проверете също

Радев към множеството българи на Шипка: Обединени опазихте Трети март от посегателство и разсеяхте лепкавата политическа мъгла от костите на нашите предци

Десетки хиляди българи се събраха край Паметника на свободата по повод отбелязването на националния празник …

3 Март! От урва на урва и от век на век честваме славата му дивна като някой ек: Честит национален празник, българи! (снимки)

Честит национален празник, българи! Честваме 146 г.  от  Освобождението на България от турско робство. Поклон …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.