Последни новини
Home / Законът / Спецправосъдието се пръска по шевовете, срок за решение – 20 март

Спецправосъдието се пръска по шевовете, срок за решение – 20 март

Defakto.bg

Проблемът бил общодържавен, според Михаил Кожарев

Сградата на специализираната прокуратура и съд се пука по шевовете, магистратите работят по 3-4 в кабинет, съвещанията с разследващи екипи се провеждат в коридора, съдебните зали са едва 4 на брой и миниатюрни по размер, а на ден там се провеждат и по 19 заседания. Дори и да се увеличи щатът на спецпрокуратурата, няма място за нови попълнения.

Апокалиптичната картина начерта шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев, изслушан от прокурорската колегия на ВСС днес.

Положението – меко казано, тежко

От старта му на 1 януари 2012 г. досега спецправосъдието е в сграда на ул.”Черковна” в София, строена за ДАНС, но обитавана от Държавната комисия за сигурността на информацията (ДИСКИ) и впоследствие от новите структури. Прокуратурите са две, съдилищата също – първоинстанционни и апелативни. По-голямата част от сградата е на ДИКСИ.

Прокурорската колегия на ВСС днес се занима с проблемите на специализираната първоинстанционна прокуратура.

В момента там работят 22 прокурори и 11 следователи, както и 46 служители. Незаети са 10 щата за прокурори и 6 – за следователи. За 7 прокурори е обявен конкурс.

Основните проблеми са два – недостиг на хора и тясната сграда, обобщи Гешев. В същото време натовареността е голяма. Към 1 януари е имало по 318 досъдебни производства на прокурор, 104 обвинителни акта за организирани престъпни групи средно с 10-12 обвиняеми и с по обем и по 3000 страници. През 2016 г. 22-мата прокурори са участвали в 1560 съдебни заседания, минимум по 2-3 на ден – както по мерки за неотклонение, така и в процеси по същество. Имало е 1200 искания за спецсредства.

Особено трагично, по израза на Гешев, е положението със следователите, работили м.г. извън останалото и по 100 молби за правна помощ с обема на досъдебно производство, достигащи до 10 тома и изискващи непрекъснати командировки из страната.

Недостигът на хора се отразява на работата – провеждат се добри първоначални действия, т.нар „реализация”, после се минава към следваща и следваща реализации и не остава време за качествено приключване на разследванията, обяви шефът на спецпрокуратурата. „Положението е, меко казано, тежко”, обобщи той.

Тук Сотир Цацаров направи кратък исторически преглед на спецправосъдието – докато в началото създаването му било предмет на ожесточени спорове част от тях политизирани, сега те доказвали своята ефективност и получили добра оценка както в анализа на европрокурорите, така и в доклада на Брюксел. Главният прокурор заяви също, че очевидно работата на спецструктурите ще нараства – законодателят бавно се връщал към началната идея да им прехвърли и престъпленията срещу републиката, имало гласове и за делата срещу хората с имунитет (има цял проект за НПК, разработен с прокурорско участие – б.р.)

Вариантите

Сградният проблем в случая е общодържавен, с оглед значимостта на тези институции, обяви шефът на комисията за съдебните сгради на ВСС Михаил Кожарев. Настоя всички държавни институции да се включат в решаването и очерта два изхода.

Първият – изцяло нова сграда за ДИКСИ, имало такава на бул. „Цариградско шосе”, която отговаряла на изискванията за специален режим. Вторият вариант – временно сгъстяване на ДИКСИ, където за разлика от прокурорите и съдиите, работели по 1 човек в стая. Излезе и с инициативата прокурорската колегия да направи „общ план” за решаването на сградния проблем.

Румен Георгиев  подсказа, че има резерви около сградата на националното следствие на бул. „Г.М.Димитров”. Спомни си, че навремето, в края на 20 в. , в карето на НСлС е трябвало да попаднат  още две масивни сгради – изчислителният център на Министерството на финансите и тази на „почивното дело на бившите профсъюзи”, много удобно прилежащи за обща охрана. В това каре са и арестите и за години напред генерално може да се реши проблемът със специализираните институции, с кабинетите и с логистиката, смята Георгиев. Първо обаче трябвало да се проучи защо двете сгради не са били предадени на съдебната власт и има ли възможност да се промени статутът им.

Бавно се движим в тази посока, в НСлС изграждаме склад за съхранение на веществените доказателства, но за прокуратурите, не за съда, отвърна Цацаров.

Ясен Тодоров попита Гешев кой от двата варианта за него е по-подходящ – преселването на ДИКСИ или на спецпрокуратурата. И двата са добри, отвърна Гешев. Но понеже тези решения биха били дългосрочни, поиска и мерки за „временно закърпване на положението”.

Накрая – работна група

На финала, по предложение на Сотир Цацаров прокурорската колегия възложи задачата на работна група от трима. В нея влизат Румен Боев, Румен Георгиев и Магдалена Лазарова. Те ще се запознаят с натовареността, щатната обезпеченост и сградния проблем и до 20 март трябва да предложат решения на прокурорската колегия. „По отношение на сградите ще го работим заедно”, обеща Цацаров.

На същото заседание днес колегията образува и дисциплинарно дело срещу Росен Радев от спецпрокуратурата.

About De Fakto

Проверете също

Еврокомисията отложи оповестяването на първите доклади за върховенство на закона

Еврокомисията отложи насроченото за днес оповестяване на първите доклади за върховенството на закона във всички …

Правната комисия обсъжда ветото на президента върху “кариерните бонуси” за членовете на ВСС

Правна комисия ще разгледа президентското вето върху Закона за съдебната власт.  Президентът Румен Радев върна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.