Последни новини
Home / Законът / Спецправосъдието се пръска по шевовете, срок за решение – 20 март

Спецправосъдието се пръска по шевовете, срок за решение – 20 март

Defakto.bg

Проблемът бил общодържавен, според Михаил Кожарев

Сградата на специализираната прокуратура и съд се пука по шевовете, магистратите работят по 3-4 в кабинет, съвещанията с разследващи екипи се провеждат в коридора, съдебните зали са едва 4 на брой и миниатюрни по размер, а на ден там се провеждат и по 19 заседания. Дори и да се увеличи щатът на спецпрокуратурата, няма място за нови попълнения.

Апокалиптичната картина начерта шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев, изслушан от прокурорската колегия на ВСС днес.

Положението – меко казано, тежко

От старта му на 1 януари 2012 г. досега спецправосъдието е в сграда на ул.”Черковна” в София, строена за ДАНС, но обитавана от Държавната комисия за сигурността на информацията (ДИСКИ) и впоследствие от новите структури. Прокуратурите са две, съдилищата също – първоинстанционни и апелативни. По-голямата част от сградата е на ДИКСИ.

Прокурорската колегия на ВСС днес се занима с проблемите на специализираната първоинстанционна прокуратура.

В момента там работят 22 прокурори и 11 следователи, както и 46 служители. Незаети са 10 щата за прокурори и 6 – за следователи. За 7 прокурори е обявен конкурс.

Основните проблеми са два – недостиг на хора и тясната сграда, обобщи Гешев. В същото време натовареността е голяма. Към 1 януари е имало по 318 досъдебни производства на прокурор, 104 обвинителни акта за организирани престъпни групи средно с 10-12 обвиняеми и с по обем и по 3000 страници. През 2016 г. 22-мата прокурори са участвали в 1560 съдебни заседания, минимум по 2-3 на ден – както по мерки за неотклонение, така и в процеси по същество. Имало е 1200 искания за спецсредства.

Особено трагично, по израза на Гешев, е положението със следователите, работили м.г. извън останалото и по 100 молби за правна помощ с обема на досъдебно производство, достигащи до 10 тома и изискващи непрекъснати командировки из страната.

Недостигът на хора се отразява на работата – провеждат се добри първоначални действия, т.нар „реализация”, после се минава към следваща и следваща реализации и не остава време за качествено приключване на разследванията, обяви шефът на спецпрокуратурата. „Положението е, меко казано, тежко”, обобщи той.

Тук Сотир Цацаров направи кратък исторически преглед на спецправосъдието – докато в началото създаването му било предмет на ожесточени спорове част от тях политизирани, сега те доказвали своята ефективност и получили добра оценка както в анализа на европрокурорите, така и в доклада на Брюксел. Главният прокурор заяви също, че очевидно работата на спецструктурите ще нараства – законодателят бавно се връщал към началната идея да им прехвърли и престъпленията срещу републиката, имало гласове и за делата срещу хората с имунитет (има цял проект за НПК, разработен с прокурорско участие – б.р.)

Вариантите

Сградният проблем в случая е общодържавен, с оглед значимостта на тези институции, обяви шефът на комисията за съдебните сгради на ВСС Михаил Кожарев. Настоя всички държавни институции да се включат в решаването и очерта два изхода.

Първият – изцяло нова сграда за ДИКСИ, имало такава на бул. „Цариградско шосе”, която отговаряла на изискванията за специален режим. Вторият вариант – временно сгъстяване на ДИКСИ, където за разлика от прокурорите и съдиите, работели по 1 човек в стая. Излезе и с инициативата прокурорската колегия да направи „общ план” за решаването на сградния проблем.

Румен Георгиев  подсказа, че има резерви около сградата на националното следствие на бул. „Г.М.Димитров”. Спомни си, че навремето, в края на 20 в. , в карето на НСлС е трябвало да попаднат  още две масивни сгради – изчислителният център на Министерството на финансите и тази на „почивното дело на бившите профсъюзи”, много удобно прилежащи за обща охрана. В това каре са и арестите и за години напред генерално може да се реши проблемът със специализираните институции, с кабинетите и с логистиката, смята Георгиев. Първо обаче трябвало да се проучи защо двете сгради не са били предадени на съдебната власт и има ли възможност да се промени статутът им.

Бавно се движим в тази посока, в НСлС изграждаме склад за съхранение на веществените доказателства, но за прокуратурите, не за съда, отвърна Цацаров.

Ясен Тодоров попита Гешев кой от двата варианта за него е по-подходящ – преселването на ДИКСИ или на спецпрокуратурата. И двата са добри, отвърна Гешев. Но понеже тези решения биха били дългосрочни, поиска и мерки за „временно закърпване на положението”.

Накрая – работна група

На финала, по предложение на Сотир Цацаров прокурорската колегия възложи задачата на работна група от трима. В нея влизат Румен Боев, Румен Георгиев и Магдалена Лазарова. Те ще се запознаят с натовареността, щатната обезпеченост и сградния проблем и до 20 март трябва да предложат решения на прокурорската колегия. „По отношение на сградите ще го работим заедно”, обеща Цацаров.

На същото заседание днес колегията образува и дисциплинарно дело срещу Росен Радев от спецпрокуратурата.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

Общото събрание на адвокатите поиска спешни законодателни промени за адвокатските възнаграждения За мен е привилегия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.