Последни новини
Home / Законът / Добавят опция „Не подкрепям никого” в електронния вот за ВСС

Добавят опция „Не подкрепям никого” в електронния вот за ВСС

Defakto.bg

Да се направи доработка на електронната бюлетина за онлайн вота за нов ВСС гласува днес пленумът на съвета с 12 „за” срещу 6 „против”. Така за магистратите, които са избрали да гласуват по интернет, ще се въведе и опция от типа „не подкрепям никого”, която да е еквивалент на пускането на празна хартиена бюлетина. В експерименталното гласуване, както и в първия електронен вот за попълване на прокурорската квота с 1 човек тази година подобна опция нямаше.

Но ще я има при избора на нов ВСС през май и юни.

Любопитното е, че по този въпрос на едно мнение се оказаха Съюзът на съдиите, главният прокурор Сотир Цацаров и „опозицията” в действащия ВСС.

От ССБ, които бяха и наблюдатели на прокурорския избор през януари, в становище обявиха: „Реализацията на свободното волеизявление предполага едни и същи условия за упражняване на избирателното право, независимо дали се използва системата за електронно гласуване или се гласува чрез хартиена бюлетина. В този смисъл и системата за електронно дистанционно гласуване за избор на членове на ВСС от професионалната квота следва да дава възможност и да се гласува с празна бюлетина, каквато възможност предоставя гласуването с хартиена бюлетина”.

Трябва да се осигури пълно равенство между хартиена и електронна бюлетина, не можем да принуждаваме хората, които искат „вот за никого” да ходят да пускат хартиени бюлетини, категоричен бе днес и Сотир Цацаров.

Председателят на комисията за електронни технологии на ВСС Румен Георгиев обаче определи искането за доработка като „софистика”. Според него не може да се слага знак за равенство между парламентарните избори, където има прагове и балотажи и вота за ВСС. И се завъртя шега за „блондинки и брюнетки”.

Да не изпадаме в софистика и клонене към сексизъм, призова Соня Найденова. „Говорим за елиминиране на всякакви пречки за упражняване на правото на гладс. Това е единственият и водещ аргумент”, обяви тя.

About De Fakto

Проверете също

СЕС отхвърли жалба на Wizz Air Hungary Zrt. срещу решение на ЕК за одобрена помощ за румънската авиокомпания Blue Air

Жалбата срещу решението на Комисията за одобряване на помощта на Румъния за авиокомпания Blue Air …

След близо 70 години членство на страната в ООН, ВАС осъди Министерския съвет да обнародва устава на организацията

  Адвокатът има правен интерес да иска изпълнение на публичноправно задължение в полза на всички …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 + nine =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.