Последни новини
Home / Законът / Министър Павлова поздрави студентите – финалисти, отстранили Кеймбридж в състезание за права на човека

Министър Павлова поздрави студентите – финалисти, отстранили Кеймбридж в състезание за права на човека

Defakto.bg

 

Омбудсманът награждава декана на ЮФ в СУ  „Кл.Охридски“ за успеха,  без покана на студентите

Треньорът София Разбойникова заедно със студентите Радослава Макшутова, Николина Михайлова и Кристиан Калчев след награждаването им в Страсбург, отляво надясно.

Министърът на правосъдието Мария Павлова се срещна с финалистите в международното състезание „Симулация на процес по Европейската конвенция за правата на човека“ (European Human Rights Moot Court Competition) Радослава Макшутова, Николина Михайлова и Кристиан Калчев. Студентите по право от СУ „Св. Климент Охридски“ заеха престижното второ място след като победиха отбора на „Кеймбридж“ в  надпреварата, в която се включиха 95 отбора от 30 страни. Павлова поздрави младежите за изключителните постижения и им подари сборника „Право на европейската конвенция за правата на човека“. Тя подчерта, че те са гордост за цялата академична общност и им пожела още по-големи бъдещи успехи.

Освен впечатленията си от състезанието, бъдещите юристи споделиха, че българският отбор единствен е бил придружаван от треньор, който не е преподавател в учебното заведение, което представлява. В момента, със собствени сили, студентите се опитват да организират обучение с практична насоченост по правата на човека, което да запознава бъдещите  прависти с основите на Европейската конвенция за защита на правата на човека.

Правосъдният министър пое ангажимент да съдейства за обучението, като осигури експерти и зали, където то да бъде провеждано. Така ще могат да се включат всички желаещи, тъй като дисциплината се радва на все по нарастващ  интерес.

Наскоро омбудсманът Мая Манолова е наградила декана на Юридичесикя факултет на   СУ „Климент Охридски“ Сашо Пенов задето  две години поред университетът подготвя отбори за престижното състезание и се представя отлично в  Страсбург, научи De Faktо.

Вероятно, ако Манолова знаеше,  че университетът не е участвал в подготовката на студентите, а техни треньори са адвокатите София Разбойникова и Даниела Екимова от фондация „Български адвокати за правата на човека“ ,  нямаше да е толкова учтива. Още повече, че  в  СУ „Климент Охридски“ дисциплината „Права на човека“  не се  изучават редовно, а по желание.

Интересно е, че на церемонията не са били поканени именно студентите и треньорите им, завоювали престижното второ място на състезанието в Страсбург,  заради които са се раздавали и  почестите.

На челната снимка: На преден план адвокат София Разбойникова и министър Мария Павлова заедно с Николина  Кристиан и Радослава. 

Още по темата: Уникално! Университетът, извадил два отбора на финал по човешките права, не ги преподава редовно!

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty − one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.