Последни новини
Home / Законът / Министър Павлова поздрави студентите – финалисти, отстранили Кеймбридж в състезание за права на човека

Министър Павлова поздрави студентите – финалисти, отстранили Кеймбридж в състезание за права на човека

Defakto.bg

 

Омбудсманът награждава декана на ЮФ в СУ  „Кл.Охридски“ за успеха,  без покана на студентите

Треньорът София Разбойникова заедно със студентите Радослава Макшутова, Николина Михайлова и Кристиан Калчев след награждаването им в Страсбург, отляво надясно.

Министърът на правосъдието Мария Павлова се срещна с финалистите в международното състезание „Симулация на процес по Европейската конвенция за правата на човека“ (European Human Rights Moot Court Competition) Радослава Макшутова, Николина Михайлова и Кристиан Калчев. Студентите по право от СУ „Св. Климент Охридски“ заеха престижното второ място след като победиха отбора на „Кеймбридж“ в  надпреварата, в която се включиха 95 отбора от 30 страни. Павлова поздрави младежите за изключителните постижения и им подари сборника „Право на европейската конвенция за правата на човека“. Тя подчерта, че те са гордост за цялата академична общност и им пожела още по-големи бъдещи успехи.

Освен впечатленията си от състезанието, бъдещите юристи споделиха, че българският отбор единствен е бил придружаван от треньор, който не е преподавател в учебното заведение, което представлява. В момента, със собствени сили, студентите се опитват да организират обучение с практична насоченост по правата на човека, което да запознава бъдещите  прависти с основите на Европейската конвенция за защита на правата на човека.

Правосъдният министър пое ангажимент да съдейства за обучението, като осигури експерти и зали, където то да бъде провеждано. Така ще могат да се включат всички желаещи, тъй като дисциплината се радва на все по нарастващ  интерес.

Наскоро омбудсманът Мая Манолова е наградила декана на Юридичесикя факултет на   СУ „Климент Охридски“ Сашо Пенов задето  две години поред университетът подготвя отбори за престижното състезание и се представя отлично в  Страсбург, научи De Faktо.

Вероятно, ако Манолова знаеше,  че университетът не е участвал в подготовката на студентите, а техни треньори са адвокатите София Разбойникова и Даниела Екимова от фондация „Български адвокати за правата на човека“ ,  нямаше да е толкова учтива. Още повече, че  в  СУ „Климент Охридски“ дисциплината „Права на човека“  не се  изучават редовно, а по желание.

Интересно е, че на церемонията не са били поканени именно студентите и треньорите им, завоювали престижното второ място на състезанието в Страсбург,  заради които са се раздавали и  почестите.

На челната снимка: На преден план адвокат София Разбойникова и министър Мария Павлова заедно с Николина  Кристиан и Радослава. 

Още по темата: Уникално! Университетът, извадил два отбора на финал по човешките права, не ги преподава редовно!

About De Fakto

Проверете също

Решението за конкурса за назначение на 28  длъжности „прокурор” в районните прокуратури е обнародван в „ДВ“

Решението на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за обявяване на конкурса за първоначално назначаване и …

Законопроект на ГЕРБ – СДС приключва радикално и „веднъж завинаги“ носталгията по комунизма

  Ще има глоби, ако сградите в България нямат табели, че комунистическият режим е престъпен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.