Последни новини
Home / Законът / Половин година след промените в ЗСВ: Кадровиците се сетиха, че дължат отчет за независимост и прозрачност

Половин година след промените в ЗСВ: Кадровиците се сетиха, че дължат отчет за независимост и прозрачност

Defakto.bg

Повече от половин година след влизането в сила на промените в Закона за съдебната власт, от ВСС се сетиха, че имат ново задължение. А именно – да изготвят и оповестят „годишен доклад за независимостта и прозрачността на дейността на органите на съдебната власт и на собствената си дейност, който предоставят за обществено обсъждане” (чл. 30, ал. 2, т. 12 от ЗСВ).

Законовата промяна бе направена в изпълнение на европрепоръките. А Соня Найденова и Калин Калпакчиев от ВСС преди няколко месеца бяха напомнили на колегите си за новото задължение.

Точката влезе в дневния ред на пленума на съвета едва днес и то за да започне тепърва обсъждане какво точно ще има в този доклад. Предложението бе на етичната комисия на прокурорската колегия начело с Ясен Тодоров.

В крайна сметка проблемът бе прехвърлен на правната комисия на ВСС начело с Юлиана Колева, която да предложи „обхвата” на новия доклад. А дали той ще бъде написан до края на мандата на сегашния съвет хич не е сигурно.

Покрай новите законови процедури обаче се завъртя друг дебат.

Соня Найденова напомни, че занапред годишните доклади на ВСС, ВКС, ВАС и прокуратурата не могат само формално да се гласуват от съвета, а трябва да се проведе изслушване на главния прокурор и председателите на двете върховни съдилища. На което включително могат да се поставят и въпроси, предварително зададени от граждани, институции и неправителствени организации. След внасянето на тези доклади в парламента също има нова процедура по изслушване. Предложението бе правната комисия да разработи и процедура за внасянето на докладите и изслушването на „тримата големи” пред ВСС. Още повече, че те са обвързани със срокове – до края на април (за внасяне във ВСС) и до края на май – за парламента.

Георги Колев и Сотир Цацаров категорично възразиха срещу „регламент” за това.

Законът е достатъчно ясен, каза председателят на Върховния административен съд Колев. Напълно подкрепям, присъедини се главният прокурор Цацаров.”Ако някой си мисли да прави специални изслушвания, извън редовните заседания на съвета, много се лъже!”, предупреди той.

С 13 срещу 6 гласа ВСС остави отчитането на преценката на “тримата големи”.

About De Fakto

Проверете също

231 кандидати се явиха на писмен изпит по “външния” конкурс за 31 административни съдии

От допуснати 302-ма кандидати, 231 днес са се явили на писмения изпит във “външния” конкурс …

Върховният административен съд ще тълкува отговорността по ЗОДОВ за незаконни уволнения

 Върховният административен съд образува две нови тълкувателни дела,съобщиха оттам. Едното е № 2 от 2021 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.