Последни новини
Home / Законът / Президентът Радев на среща с лидерите на ЕС, очаква се да преизберат Доналд Туск за шеф на Европейския съвет

Президентът Радев на среща с лидерите на ЕС, очаква се да преизберат Доналд Туск за шеф на Европейския съвет

Defakto.bg

 

Президентът Румен Радев

Лидерите на ЕС се събират на първата си за годината среща на високо равнище. Очаква се те да преизберат за още един мандат председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Миграцията, сигурността и икономиката са сред главните теми за обсъждане в дневния ред. България ще бъде представена от президента Румен Радев, съобщи БНР.

Бившият полски премиер Доналд Туск се полза с широка подкрепа сред правителствените ръководители и се очаква те да го назначат за още 2 години и половина да ръководи заседанията им на високо равнище, според дипломатически източници от различни делегации в Брюксел.

Дискусията обаче се очертава тягостна, защото Туск няма подкрепата на собствената си страна Полша. Управляващата консервативна партия на неговия стар политически съперник Ярослав Качински обвини Туск, че не защитава интересите на страната и възнамерява да пренесе вътрешнополитическия конфликт на европейската сцена.

Полша няма право на вето, защото председателят на Съвета се избира с квалифицирано мнозинство, а не с консенсус. Премиерът Беата Шидло рискува да се окаже в изолация с издигането на алтернативна кандидатура на евродепутата Яцек Сариуш-Волски.

След решаването на въпроса с Туск лидерите ще се опитат отново да се договорят за спорната реформа за единен стандарт при приемането на бежанци. Консенсус за промяна на Дъблинската система трябва да се постигне до юни, но източноевропейците не желаят задължителни квоти, докато Германия обвързва мерките за затягане на границите с общата солидарност за справяне с миграцията.

На работна вечеря ще се обсъди заплахата от дестабилизация на Западните Балкани от „вътрешни и външни сили“. Опитът за преврат в Черна гора, напрежението между Сърбия и Косово и политическата криза в Македония карат Съюза отново да заговори за реформи и добросъседски отношения.

В проектозаключенията има и ангажимент за частичното прилагане на търговското споразумение с Канада СЕТА още от април, след ратификацията в ЕП.

Брекзит няма да се обсъжда формално, докато британският премиер Тереза Мей не задейства член 50 от договора за напускане.В петък 27 от 28-те лидери ще обсъждат неформално политическата декларация за съвместното бъдеще на оставащите страни в Съюза след раздялата с Обединеното кралство. Финалният текст ще стане ясен в края на месеца на срещата им в Рим.

Преди началото на заседанието днес българският президент Румен Радев ще проведе разговор с главния преговарящ от името на Евросъюза по Брекзит Мишел Барние. Очаква се част от аспектите при раздялата с Обединеното кралство да бъдат обсъждани по време на българското ротационно председателство на Съвета догодина.

About De Fakto

Проверете също

ВКС : Убиец на баща си с ловна пушка вече изтърпява 15-годишна окончателна присъда

Подсъдимият  Виктор Василев ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 г. за …

Президентът разпусна 48-то НС, назначи старото служебно правителство с нов министър на културата

Президентът подписа укази за разпускане на Народното събрание на 3 февруари и за назначаване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.