Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата: Освобождаването на бившия главсек на МВР Георги Костов не е престъпление

Прокуратурата: Освобождаването на бившия главсек на МВР Георги Костов не е престъпление

Defakto.bg

А дали уволнението е законно, може да каже съдът

Софийска градска прокуратура отказа да образува досъдебно производство по сигнала на бившия главен секретар на МВР Георги Костов, поради липса на извършено престъпление от общ характер. Това съобщиха днес от СГП.

Мотивите са формални – тъй като Костов не е напуснал сам, а е освободен от длъжността, няма как спрямо него да е осъществено престъплението „принуда“.

Сиреч – проверката по случая най-сетне е приключила, данни за неправомерен натиск върху г-н Костов няма. Независимо, че той обиколи всички национални телевизии и радиа с твърдениeто, че е недопустимо новият министър  премиер да му искат оставката. Ако Костов оспори  прекратяването на правоотношението си,   думата ще има съдът, казва прокуратурата.

Георги Костов бе освободен като главен секретар на МВР от президента Румен Радев по предложение на служебния кабинет на 22 февруари. И веднага шумно се оплака, че е бил подложен на натиск да напусне под заплаха от дискредитиране още на 15 февруари. И още тогава подал сигнал до прокуратурата. После посочи, че заплахите отправял министър Узунов. А премиерът Герджиков по телефона му казал, че очаква оставката му и за това Костов също сезирал прокуратурата.

Още на 23 февруари се разбра също, че вътрешният министър е бил разпитан по случая. И оттогава сме в очакване на финала на тази проверка.

Ето съобщението на СГП от днес:

„В хода на извършената проверка от прокурор от ВКП и прокурор от СГП са снети писмени обяснения от сигналоподателя Георги Костов, от министъра на вътрешните работи Пламен Узунов, от директора на Дирекция „Вътрешна сигурност“ –МВР и от директора на Дирекция“Инспекторат“ при МВР.

Според мотивите на СГП не е налице извършено престъпление по чл. 172 от НК.

„Не са осъществени от субективна и обективна страна и признаците на престъплението по чл.172 от Наказателния кодекс,а именно „който съзнателно попречи на някого да постъпи на работа или го принуди да напусне работа поради неговата народност, раса, религия, социален произход, членуване или нечленуване в синдикална или друга организация, политическа партия, организация, движение или коалиция с политическа цел или поради неговите или на ближните му политически или други убеждения, се наказва с лишаване от свобода до три години или глоба до пет хиляди лева. Доколкото г-н Костов не е бил принуден да напусне, а е бил освободен, като решението е съвместно между представителите на изпълнителната власт и президента, в съответната изискуема от закона форма, без да обсъждаме, дали това решение е правилно или не е, доколкото законът не дава възможност на Прокуратурата да прави преценка относно целесъобразност, не са осъществени признаците на състава нито от обективна страна/ г-н Костов не е принуден да напусне, а е освободен/, нито от субективна страна / не се установи повод за освобождаването му да са изброените по-горе особености/,които да са мотивирали министъра или друго лице да го „принуждава“ да напусне. Дали изнесеното в сигналите за твърдени нарушения от страна на г-н Костов  съответства на истината или не, дали тези сигнали съществуват или не, няма отношение към описаното по-горе деяние, макар че има отношение към законосъобразността на освобождаването на г-н Костов.  Има отношение и относно това действително ли е налице хипотезата на чл. 36 ал. 6 т. 6 ЗМВР или извършил ли е г-н Костов действия, които накърняват престижа на министерството. Тази преценка, обаче следва да бъде направена от компетентния съд, както относно допустимост, така и относно основателност.“ се сочи в постановлението на прокурора.

 

About De Fakto

Проверете също

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

ВКС с тълкувателно решение за погасителната давност, докато трае изпълнителен процес за вземане по изпълнителни дела

ВКС реши, че погасителната давност не тече, докато трае изпълнителният процес относно вземането по изпълнителни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.