Последни новини
Home / Законът / Спешно евакуират съда в Карлово

Спешно евакуират съда в Карлово

Defakto.bg

Магистрати и служители отиват в частна сграда, делата ще се гледат в Механотехникума

От днес започна спешна евакуация на районния съд в Карлово. По-нататъшното пребиваване на съдии, служители и на граждани в сградата на съдебната палата, която е и паметник на културата, е опасно за живота им. Това стана ясно на заседание на пленума на ВСС днес.

С решение на съвета магистратите, служителите, деловодствата и канцелариите се местят в наскоро ремонтирана двеутажна частна сграда, която по принцип била предвидена за ДКЦ. ВСС сключва договор за наем за 2 години, договорената месечна цена е 4000 лв.

Отделно съдебните зали се изнасят в Механотехникума „Братя Евлогий и Христо Георгиеви” в съседство. Заседанията ще се провеждат във физкултурния салон на училището.

В районния съд работят 7 съдии, двама държавни съдебни изпълнители, един съдия по вписванията, 23 служители. През м.г. там са разгледани 2569 дела, натовареността е около средната за страната – по 34,99 дела месечно на съдия. Нещо повече – съдът обслужва две общини – Карлово и Сопот с население около 62 134 жители.

Ситуацията е станала критична преди десетина дни, когато строителни работи в терен на ДСК са довели до появата на нови пукнатини и разломи в досегашната сграда на съда.

А проблемът е стар.

Районният съд е настанен в основна сграда, строена през 50-те години на миналия век и в пристройка, изградена през 80-те години на 20 в. Проблемът е с пристройката, където са съдийски кабинети, съдебни зали, канцеларии. Тя е вдигната върху строителен насип и през последните 2-3 години е започнала да се пропуква, после да се сляга и пропада. Геодезическо и геоложко проучване установява, че сградата е опасна и има голям разлом.

От 2015 г. има инвестиционен проект за укрепването й, от 2016 г. разрешително за строеж, съгласувано в Министерството на културата, тъй като палатата е и културна ценност. Покрай прехвърлянето на соствеността на съдебните сгради от Министерството на правосъдието към ВСС обаче деността беше спряла.

Сега ще се търсят и дългосрочни решения, обясни пред журналисти Юлиана Колева от ВСС.

Ще се прави ново обследване на застрашената съдебна палата, за д се установи дали тя изобщо ще е годна за ползване, дори и след укрепване и ремонт.

Отделно ще се оглеждат и сгради, предложени от областната управа и общината за трайно настаняване на съда в тях. Във всики случаи ще се налагат основни ремонти и преустройства.

About De Fakto

Проверете също

Зам. министър Емил Дечев: Ако няма воля за независимо разследване на главния прокурор, очевидно има зависимости

Очевидно има зависимости между тези, които могат да направят промените, които да доведат до създаване …

Липса на кворум провали първото четене на НПК за въвеждане на независимо разследване за гл.прокурор (допълнена)

  Милиони българи продължават да са заложници на ”гениалните трикове” на няколко играчи и малодушието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.