Последни новини
Home / Законът / Спешно евакуират съда в Карлово

Спешно евакуират съда в Карлово

Defakto.bg

Магистрати и служители отиват в частна сграда, делата ще се гледат в Механотехникума

От днес започна спешна евакуация на районния съд в Карлово. По-нататъшното пребиваване на съдии, служители и на граждани в сградата на съдебната палата, която е и паметник на културата, е опасно за живота им. Това стана ясно на заседание на пленума на ВСС днес.

С решение на съвета магистратите, служителите, деловодствата и канцелариите се местят в наскоро ремонтирана двеутажна частна сграда, която по принцип била предвидена за ДКЦ. ВСС сключва договор за наем за 2 години, договорената месечна цена е 4000 лв.

Отделно съдебните зали се изнасят в Механотехникума „Братя Евлогий и Христо Георгиеви” в съседство. Заседанията ще се провеждат във физкултурния салон на училището.

В районния съд работят 7 съдии, двама държавни съдебни изпълнители, един съдия по вписванията, 23 служители. През м.г. там са разгледани 2569 дела, натовареността е около средната за страната – по 34,99 дела месечно на съдия. Нещо повече – съдът обслужва две общини – Карлово и Сопот с население около 62 134 жители.

Ситуацията е станала критична преди десетина дни, когато строителни работи в терен на ДСК са довели до появата на нови пукнатини и разломи в досегашната сграда на съда.

А проблемът е стар.

Районният съд е настанен в основна сграда, строена през 50-те години на миналия век и в пристройка, изградена през 80-те години на 20 в. Проблемът е с пристройката, където са съдийски кабинети, съдебни зали, канцеларии. Тя е вдигната върху строителен насип и през последните 2-3 години е започнала да се пропуква, после да се сляга и пропада. Геодезическо и геоложко проучване установява, че сградата е опасна и има голям разлом.

От 2015 г. има инвестиционен проект за укрепването й, от 2016 г. разрешително за строеж, съгласувано в Министерството на културата, тъй като палатата е и културна ценност. Покрай прехвърлянето на соствеността на съдебните сгради от Министерството на правосъдието към ВСС обаче деността беше спряла.

Сега ще се търсят и дългосрочни решения, обясни пред журналисти Юлиана Колева от ВСС.

Ще се прави ново обследване на застрашената съдебна палата, за д се установи дали тя изобщо ще е годна за ползване, дори и след укрепване и ремонт.

Отделно ще се оглеждат и сгради, предложени от областната управа и общината за трайно настаняване на съда в тях. Във всики случаи ще се налагат основни ремонти и преустройства.

About De Fakto

Проверете също

ВАС обяви за недопустима жалбата срещу необявяването на Бойко Борисов за депутат

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отказа да разгледа жалбата срещу необявяването на Бойко …

Експерти: ГЕРБ не може да превръща Плана за развитие и устойчивост на България в заложник на изборите

Трима събеседници, експерти в своята област изразиха пред БНР неодобрение за заявената позиция на действащото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.