Последни новини
Home / Законът / Институциите влязоха в режим на обяснения за съдия, забатачил над 500 дела (допълнена)

Институциите влязоха в режим на обяснения за съдия, забатачил над 500 дела (допълнена)

Defakto.bg

След подадена оставка Елка Пенчева може да си тръгне без наказание

Институциите влязоха в режим на обяснения по казуса със съдия Елка Пенчева от СГС, която оставя „наследство“ от над 500 залежали дела.

Срещу нея има дисциплинарно дело за забавите от 2015 г., което не е приключило. Но тази седмица тя бе отстранена от длъжност от ВСС по предложение на Инспектората , а ден по-късно си даде оставката. Софийският градски съд, от своя страна, обяви, че отстраняването не решава проблема и оповести броя на делата, оставени от Пенчева – над 400 търговски дела и над 130 частни жалби, които тепърва ще се преразпределят между останалите съдии.

Днес със свои обяснения реагира Инспекторатът.

Инспекторатът: Натрупаха се сигнали, а Топалов не реагира

Главен инспектор Теодора Точкова

Ето съобщението:

„През 2015 г. Инспекторатът към ВСС направи предложение до ВСС за образуване на дисциплинарно  производство за налагане на дисциплинарно наказание на съдия Елка Пенчева за извършени от нея дисциплинарни нарушения. ВСС образува дисциплинарно дело № 54/2015 г. и го обедини с дисциплинарно дело № 18/2015 г., образувано по предложение на председателя на ВКС Лозан Панов, към което са присъединени дисциплинарно дело № 29/2015 г. и дисциплинарно дело № 13/2016 г., образувани по предложение на председателя на СГС Калоян Топалов. По решение на ВСС четирите дисциплинарни производства са обединени в едно общо производство, което продължи по дисциплинарно дело № 18/2015 г. по описа на ВСС.

Във връзка с образувана в Инспектората преписка по сигнал, подаден от председателя на СГС, за констатирани проблеми в работата на съдия Елка Пенчева, се извърши проверка, като със сигнал от 30 септември 2016 г. до председателя на СГС Инспекторатът даде препоръка ръководството на съда да изрази становище до дисциплинарния състав на съдийската колегия на ВСС по дисциплинарното дело срещу съдия Елка Пенчева по предвидената в чл. 232 на Закона за съдебната власт възможност за отстраняването й от длъжност за срок до три месеца.

Поради липсата на реакция от страна на ръководството на СГС и на основание продължаващите да постъпват в Инспектората към ВСС сигнали за допуснато бездействие от страна на съдия Елка Пенчева (18 сигнала през 2016 г. и 7 от началото на 2017 г.), на 20 февруари 2017 г. на свое заседание Инспекторатът взе решение да сигнализира председателя на дисциплинарния състав по дисциплинарно дело № 18/2015 г. по описа на ВСС, образувано срещу съдия Елка Пенчева.

Въз основа на взетото от Инспектората решение, на 20.02.2017 г. главният инспектор на Инспектората към ВСС Теодора Точкова изпрати сигнал по чл. 54, ал. 1, т. 5 от Закона за съдебната власт до председателя на дисциплинарния състав по дисциплинарно дело № 18/2015 г., с който предложи на дисциплинарния състав да упражни правомощията си по чл. 232 от Закона за съдебната власт и да внесе предложение до съдийската колегия на ВСС за отстраняване на съдия Елка Пенчева от длъжност за срок от три месеца.

Сигналът, изпратен от главния инспектор на Инспектората към ВСС на 20 февруари 2017 г., е обсъден от дисциплинарния състав по дисциплинарно дело № 18/2015 г., като с определение от 1 март 2017 г. съставът е приел, че са налице предпоставките за прилагане на чл. 232 от Закона за съдебната власт. Със същото определение дисциплинарният състав е предложил на съдийската колегия да отстрани съдия Елка Пенчева от длъжност до приключване на дисциплинарно дело № 18/2015 г., но не повече от три месеца.

На заседанието си, проведено на 7 март 2017 г., съдийската колегия на ВСС обсъди предложението на дисциплинарния състав по дисциплинарно дело № 18/2015 г. и взе решение да отстрани съдия Елка Пенчева от длъжност до приключване на дисциплинарното дело с решение на съдийската колегия, но не повече от три месеца“.

Последва съобщение от Софийския градски съд.

Калоян Топалов: Реагирах и то как, изчерпах всички възможности!

Председателят на СГС Калоян Топалов

Ето и тяхното съобщение:

„Ръководството на Софийски градски съд категорично се противопоставя на  обвинението в липса на реакция по случая със съдия Елка Пенчева, изразено в днешното прессъобщение на ИВСС и заявява следното:

Две от дисциплинарните производства срещу съдия Елка Пенчева, заради стотиците забавени и нерешени от нея дела, са образувани именно по предложение на председателя на СГС Калоян Топалов, с искане за дисциплинарното й уволнение, първото от които е от 13.08.2015 г., т.е. само месец след като той е встъпил в длъжност. Допуснатите от съдия Пенчева драстични нарушения са били установени и при планова проверка на ИВСС за периода 2012-2014 г., но актът на Инспектората съдържа единствено констатации, без да са дадени препоръки или да са предприети каквито и да  било действия от негова страна, въпреки  предвидените в ЗСВ правомощия, включително по искане за налагане на дисциплинарно наказание.

Трябва да бъде отбелязан и фактът, че председателят на съда няма правомощия да иска отстраняване на съдия. Това е правомощие единствено на Висшия съдебен съвет, като по закон предложението за отстраняване следва да изхожда от дисциплинарния състав. Председателят на съда е единствено вносител на предложения за налагане на дисциплинарно наказание, какъвто е и самия Инспекторат, поради което и няма основание да се твърди, че е председателят е бездействал, а Инспекторатът не.

Председателят на СГС е използвал и изчерпал всички предвидени и предоставени от ЗСВ правомощия за упражняване на въздействие и контрол върху работата на съдия Елка Пенчева.

Въпреки продължаващите нарушения от нейна страна обаче, председателят на СГС Калоян Топалов е преустановил изпращането на  нови сигнали и предложения с искане за налагане на дисциплинарно наказание, тъй като всяко ново такова водеше до образуване на ново дисциплинарно дело и обединяването му с предходните такива, и въз основа на това – до предоставяне на нови възможности от ВСС на съдията за становище и изслушването му от дисциплинарния състав.

С оглед на гореизложеното е несериозно твърдението, че ръководството на СГС е бездействало по отношение производството пред дисциплинарния състав. Подобни внушения очевидно целят да оправдаят огромното забавяне на произнасянето по дисциплинарното производство срещу съдия Пенчева и отстраняването й точно в този момент, в който би следвало да се вземе окончателно решение по предложението за дисциплинарното й уволнение.

Очевидно е, че зад направения ход по отстраняване от длъжност на съдия Елка Пенчева прозира желание на определени институции да бъде принудено ръководството на СГС да преразпредели всички разпределени до месец октомври 2016 г. дела на Елка Пенчева. По този начин съдия Пенчева няма да е задължена от разпоредбата на чл. 166, ал. 2 ЗСВ да изготви актовете по всичките си над 400 търговски дела и над 130 частни граждански дело преди да бъде приета оставката й, тъй като те вече ще са разпределени на останалите съдии в отделението. С отстраняването от длъжност на съдия Пенчева, поискано от ИВСС и гласувано от ВСС, се открива пътя за нейното освобождаване, в какъвто смисъл е и депозираната от нея до ВСС молба. Следователно не поведението на ръководството на СГС, а това на други институции би довело до освобождаването на Елка Пенчева по нейно искане, без да е изписала делата си и без да понесе дисциплинарна отговорност за нарушенията си.

Поредните опити на различни институции, които са недоволни от успешната работа на ръководството на СГС в справянето с натрупаните с десетилетия проблеми,  да си „измият ръцете“ със съда и да обосноват липсата на собствено активно поведение не спомагат за преодоляването на аналогични случаи, водещи до нагнетяване на отношенията между отделните органи в съдебната власт и повишаване обществения авторитет на същата, а тъкмо напротив“.

Вече е късно

Подадената в края на работния ден в сряда оставка от Елка Пенчева впрочем прави обясненията излишни. Сигурното е едно – забавените над 500 дела скоро няма да бъдат решени.

Оставката е внесена във ВСС и нищо чудно да влезе в дневния ред на съдийската колегия още идния вторник. А след като забраната магистрат с дисциплинарно дело да бъде освобождаван заради оставка бе отменена от Конституционния съд, няма основание Елка Пенчева да не напусне безпроблемно съдебната власт. Без да понесе отговорност за стотиците забатачени дела.

About De Fakto

Проверете също

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Правен екип на ИПИ: Пренебрегнатият въпрос за бюджета на съдебната власт в Конституцията не крепи доверието във ВСС

„Де Факто“ публикува становището, изпратено до парламентарната комисия по конституционни въпроси, от страницата на Института …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

10 − ten =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.