Последни новини
Home / Законът / Все пак Ценко Чоков отново в ареста (допълнена)

Все пак Ценко Чоков отново в ареста (допълнена)

Defakto.bg

С едно определение от вчера апелативният специализиран наказателен съд първо отмени ареста на Ценко Чоков, после сам го постанови.

Резултатът е, че кметът на Галиче остава с най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Дотук се стига след шумен скандал заради освобождаването на Чоков срещу гаранция, постановен от друг състав на апелативния спецсъд на 13 февруари, в който се намесиха и институциите. А след проверка на ВКС, установила нарушения в подбора на съдиите за това дело, Лозан Панов обяви, че ще иска дисциплинарно наказание за отговорната Даниела Врачева. Преди това публикации обявиха, че Сотир Цацаров иска обяснения, а в няколко заседания на ВСС кадровици от мнозинството не пропускаха да споменат за „освобождаването“.

На 23 февруари, при старта на процеса срещу Чоков, сина му и още шестима за организирана престъпна група Велислава Ангелова от първоинстанционния спецсъд отмени гаранцията, постанови ново задържане за Ценко Чоков и го върна в ареста след показания на свидетел, че е бил притискан да промени показанията си.

Именно по това определение са се произнесли сега Румяна Илиена, Драгомир Кояджиков и Красимира Райчева от апелативния спецсъд.

Решението за най-тежката мярка е взето от незаконен състав, заявяват те. Защото в обсъждането освен съдията и двамата заседатели е участвал и резервният съдебен заседател, който не е трябвало да е там и присъствието му е нарушило тайната на съвещанието. С този мотив определението за задържането на Чоков е отменено.

На свой ред обаче Румяна Илиева, Драгомир Кояджиков и Красимира Райчева постановяват нова мярка „задържане под стража“ с аргумента, че на свобода той може да извърши ново престъпление и сочат същите показания на същия свидетел, че бил притискан.

Определението на апелативния спецсъд е окончателно, нов скандал няма да има, а процесът за организираната група продължава на 21 март.

About De Fakto

Проверете също

Зам. министър Емил Дечев: Ако няма воля за независимо разследване на главния прокурор, очевидно има зависимости

Очевидно има зависимости между тези, които могат да направят промените, които да доведат до създаване …

Липса на кворум провали първото четене на НПК за въвеждане на независимо разследване за гл.прокурор (допълнена)

  Милиони българи продължават да са заложници на ”гениалните трикове” на няколко играчи и малодушието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.