Последни новини
Home / Законът / Все пак Ценко Чоков отново в ареста (допълнена)

Все пак Ценко Чоков отново в ареста (допълнена)

Defakto.bg

С едно определение от вчера апелативният специализиран наказателен съд първо отмени ареста на Ценко Чоков, после сам го постанови.

Резултатът е, че кметът на Галиче остава с най-тежката мярка за неотклонение “задържане под стража”.

Дотук се стига след шумен скандал заради освобождаването на Чоков срещу гаранция, постановен от друг състав на апелативния спецсъд на 13 февруари, в който се намесиха и институциите. А след проверка на ВКС, установила нарушения в подбора на съдиите за това дело, Лозан Панов обяви, че ще иска дисциплинарно наказание за отговорната Даниела Врачева. Преди това публикации обявиха, че Сотир Цацаров иска обяснения, а в няколко заседания на ВСС кадровици от мнозинството не пропускаха да споменат за “освобождаването”.

На 23 февруари, при старта на процеса срещу Чоков, сина му и още шестима за организирана престъпна група Велислава Ангелова от първоинстанционния спецсъд отмени гаранцията, постанови ново задържане за Ценко Чоков и го върна в ареста след показания на свидетел, че е бил притискан да промени показанията си.

Именно по това определение са се произнесли сега Румяна Илиена, Драгомир Кояджиков и Красимира Райчева от апелативния спецсъд.

Решението за най-тежката мярка е взето от незаконен състав, заявяват те. Защото в обсъждането освен съдията и двамата заседатели е участвал и резервният съдебен заседател, който не е трябвало да е там и присъствието му е нарушило тайната на съвещанието. С този мотив определението за задържането на Чоков е отменено.

На свой ред обаче Румяна Илиева, Драгомир Кояджиков и Красимира Райчева постановяват нова мярка “задържане под стража” с аргумента, че на свобода той може да извърши ново престъпление и сочат същите показания на същия свидетел, че бил притискан.

Определението на апелативния спецсъд е окончателно, нов скандал няма да има, а процесът за организираната група продължава на 21 март.

About De Fakto

Проверете също

Софийска градска прокуратура е предявила материалите по делото за смъртта на Милен Цветков

Софийска градска прокуратура е приключила предявяването на материали по наказателното производство за извършено тежко престъпление …

Не “подписка”, гаранция от 40 000 лева за Лилана постанови Апелативният специализиран съд, не единодушно

Отмениха освобождаването на Николай Миховски по делото срещу “групата” за опасни отпадъци Лиляна Деянова няма …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.