Последни новини
Home / Законът / Уляна Пръмова, бивш ген. директор на БНТ: Елена Йончева не е получавала държавни пари за командировки

Уляна Пръмова, бивш ген. директор на БНТ: Елена Йончева не е получавала държавни пари за командировки

Defakto.bg
Елена Йончева в горещите точки от света

Българската национална телевизия (БНТ) не е плащала филми на журналистката Елена Йончева. Не знам за какви фактури и милиони говори г-н Симеон Дянков. Това заявява пред  „Стандарт“ дългогодишният генерален директор на БНТ Уляна Пръмова.

Тя коментира твърденията на бившия финансов министър в кабинета „Борисов 1“, който побърза да подкрепи твърденията на бившия премиер Бойко Борисов, че  държавата е плащала за  филмите на Елена Йончева.  „Когато аз бях директор на телевизията, тя имаше договор с Елена Йончева за изработването на няколко филма. В този договор обаче нямаше никакви финансови задължения от страна на БНТ. Г-жа Йончева трябваше да си намери спонсори и тя ги бе намерила. Съответно и филмите й трябваше да бъдат придружени със спонсорските заставки на нейните спонсори, които са й платили филмите. От страна на телевизията плащания към Елена Йончева по този договор не е имало“, казва Пръмова. Категорична е: „Договор за пари, които телевизията да изплаща на Елена Йончева, по мое време не е имало“.

Пред вестника тя  уточнява, че  не е подписвала и никакви командировъчни на журналистката. „Аз не си спомням да съм подписвала командировки на Елена Йончева, която не е служител на телевизията и аз не мога да я командировам“, посочи бившият директор на БНТ.

Пръмова коментира думите на Симеон Дянков, че става дума за платени фактури за покриване на дефицита в националната телевизия. „Дефицитът, който телевизията имаше тогава, да се свързва с плащания за филми към Елена Йончева е несериозно. Дефицитът на телевизията беше оформен в следствие на намалената държавна субсидия за две години. А не от милиони, които някой е бил изплатил. Аз не знам за какви фактури говори г-н Дянков“, заяви Уляна Пръмова. Тя подчерта, че в БНТ се пазят всички договори и документи и може да направи проверка по казаните думи на Дянков. „Аз казвам това, което помня, но при мен няма архиви. Нека те (БНТ – б.р.) да проверят и да излязат с един официален отговор, защото това засяга и реномето на телевизията“, призова Пръмова.

Скандалът избухна в петък, след като бившият премиер Борисов по повод критики на Йончева за предишното управление,  обяви, че държавата е плащала по няколко милиона за интервюта и филмите й в чужбина „през една от партийните централи“.

„Даже нашето правителство беше принудено да плати“, заяви Борисов. Последва едно странно изречение: „Та това „ново лице“, ако си позволи отново да каже, че крадем, ще наруша закона и ще кажа как бяхме принудени милиони да платим за нея – с мъж премиер тогава“, продължи той.  Ние не си позволяваме да кажем за тях това, което десетилетия са вършили, а те имат наглостта да ни обвиняват в кражби“, заяви Борисов.
По повод думите му, Йончева изрази разочарование от поведението на бившия премиер и обяви, че ще го съди за клевета, защото  си позволява да изрича лъжи и клевети по неин адрес и така да петни журналистическата професия. И защото никога нито държавата, нито БНТ са плащали  командировките и филмите й в чужбина.

About De Fakto

Проверете също

Адв. колегия Стара Загора: От началото на мандата си гл. прокурор недопустимо злепоставя адвокатите. Докога ще търпим това?!

В декларация – становище Адвокатска колегия Стара Загора посочва, че е  трайното неприемливо и недопустимо …

Поредната тъпа употреба на конституционните механизми

Иван Брегов, Институт пазарна икономика Краткият живот на 48-ото Народно събрание доказва, че у нас …

2 коментара

  1. Значи Дянков лъже !

  2. Темида

    И не само той!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.