Последни новини
Home / Законът / Елена Йончева: Когато докажа, че Борисов лъже, призовавам го да напусне политиката! (обновена)

Елена Йончева: Когато докажа, че Борисов лъже, призовавам го да напусне политиката! (обновена)

Defakto.bg

Адвокат, привърженик на опонента й, предлага на журналистката безрезервна помощ

„Сега за пръв път гледам записа. Не знам откъде може да си измисли подобни лъжи. Той уронва не само моето име, но петни престижа на журналистическата професия. Аз не чух никаква истина. Документалните ми филми не са били правени с бюджет от телевизията. Правила съм го с цел да имам повече свобода и да съм независима.“

Това каза бившата журналистка Елена Йончева в студиото на „Тази събота и неделя“ по bTV по повод думите на бившия премиер Бойко Борисов за това, че държавата, включително и неговото правителство е плащало  милиони за филмите и репортажите и по света.

Бившият  министър на финансите Симеон Дянков също заяви, че  от държавния бюджет са били платени крупни суми за репортажите на Йончева.

Бившият генерален директор на БНР Уляна Пръмова беше категорична, че телевизията никога не е плащала за командировките, репортажите и филмите на Йончева.

„Никога БНТ не ми е плащала за  филмите, които съм правила за БНТ, каза в  неделя Йончева пред bTV.  Когато истината излезе наяве и се докаже, че това е лъжа и че не съм взимала пари, ще напусна политическата сцена и парламента“.Тя обаче предложи облог на бившия премиер: “ Ще  докажа, че Борисов лъже и го призовавам, ако направя  това, той също да  напусне политиката „, предизвика Елена Йончева. Един бивш министър председател не може да си позволява да лъже, нито е държавническо, нито е морално,  категорична  беше Йончева.

„Аз нямам никаква представа какво е инспирирало тази лъжа, но вече говорих с хора и адвокати, които ще ме защитават. Намерих хора, които не се страхуват от Бойко Борисов и ще застанат зад мен в тази битка“, обясни още тя.

Странна логистична подкрепа на бившия премиер оказа Харизанов от Института за дясна политика, както бе  представен от водещата. Той   прогнозира  включването на нашето разузнаване и  спецпрокуратурата  в процеса, ако Йончева заведе дело. Като причина Харизанов посочи дописка от популярен сайт,  който преди години описал плащане от  българското правителство на 2 млн. лв. на разузнаването ни  заради някакви „френски“ болести.   Г-н  Харизанов сам си зададе въпроса, който с любопитство си поставяха и зрителите в онзи момент: „За какви френски болести става дума?“. Не стана ясно какво  общо има това с твърдението на Борисов, че държавата е плащала за репортажите на Йончева в чужбина.  

Любопитното участие по телефона на Харизанов  изглеждаше като  маневра, която трябва да  внуши, че в някаква задгранична командировка на  Йончева има  замесена партийна централа , а нея не я  чака светло бъдеще, ако вкара дело в съда срещу Борисов. Чудно е обаче,  свършиха ли се адвокатите на Борисов,  та трябва да се намесва и една дясна политическа централа в защитата му още преди делото да е влязло в съда?  

  По късно пред симпатизанти във Варна Борисов заяви  отново:  

„Дадени са едни пари на едни хора за международни проучвания“, сега обаче се оказва, че информацията била „строго конфиденциална“ и не можел да я разясни пред хората. На избирателите си Борисов препоръча:“Попитайте Станишев, той ще обясни дали лъжа или не!“

Не стана ясно по каква законова процедура,  но бившият премиер обеща, че ще  призове  специализираната прокуратура „да извади къде какво сме плащали. Близо два милиона сме дали и то бяхме принудени да ги платим, защото бяха договорени от нейния мъж тогава. Близо два милиона сме дали и то бяхме принудени да ги платим, защото бяха договорени от нейния мъж тогава. Защо ме вкарва в това? „

Вероятно обаче Борисов се е объркал сериозно, без това да го извинява.

Ноември 2008 г. е отвлечена българка в Сомалия, работила за международна организация, напомни e-vestnik.

И още: През април 2009 г. са отвлечени 16 български моряци, които са били в екипажа на британски кораб, капитанът е българин. Докато френски служби и организации на място преговарят за освобождаването, през май Йончева заминава там и 20 дни снима филм по време на преговорите, но не на разноски на БНТ, а със спонсори. Инак, внушението е , че държавата е платила откуп, чрез френските служби, но ако това се е случило държавата е плащала не за репортерката, а за моряците. В някои медии тогава се съобщава за 2-2,5 млн. долара. Такива откупи са класифицирана информация и оповестяването им е заплаха за обществото – така се подстрекават терористите и др. да отвличат хора, като знаят, че ще получат откуп от съответната държава.

Всичко това обаче няма нищо общо с твърденията на бившия премиер от миналия петък, че държавата е плащала за интервютата на Йончева. Така, заканата на журналистката, че  ще заведе дело в съда за клевета, изглежда с все оптимистичен финал за нея.

Междувременно Поглед инфо разпространи любопитно писмо до Елена Йончева от българския адвокат Росен Димитров, с което той предлага да защитава правата й в съда. Ето и самото писмо:“

Адвокат, привърженик на  опонента й:

Г-жо Йончева, ще ви защитавам безрезервно!

Пиша Ви във връзка с молбата Ви с Вас да се свържат български адвокати, които не се страхуват да водят делото Ви за клевета срещу г-н Бойко Борисов.

Аз, като български адвокат, не се страхувам да водя дела срещу политици, независимо дали са бивши, настоящи и без значение на каква позиция се намират.

Мисля, че не съм единствен и няма български адвокат, който да изпитва страх от сблъсъка в съдебна зала с политици, институции, банки, застрахователи и всички, които се считат за силните на деня.

Аз, а и всички адвокати, сме положили клетва да защитаваме правата и законните интереси на българските граждани, да се борим за тях с всички позволени средства на закона. Вие, както и всеки български гражданин имате право на адвокат, който да Ви представлява в съда.

Ако считате, че Вашата репутация е непозволено уронена и сте претърпели вреди вследствие на неправомерните действия на друг (без значение кой), то аз ще направя всичко по силите си, за да го осъдите и да получите справедливо обезщетение от съда.

Горното – в случай, че ми гласувате доверие, каквото е безусловно необходимо в отношенията клиент-адвокат. Ще вложа цялата си енергия във Вашата кауза, която считате за справедлива и се надявам, и вярвам, че независимият български съд ще отсъди справедливо, съобразно доказателствата по делото.

Последно искам да Ви споделя, че аз не съм привърженик на Вашата политическа партия. Не съм член на никоя такава, но пък редовно упражнявам правото си на глас. Гласувам безрезервно за Вашия основен опонент при избори, както безрезервно ще защитавам Вашите интереси в съда.

С уважение: адвокат Росен

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.