Последни новини
Home / Законът / Върховният административен съд: ВСС трябва да покаже договорите си за наем във ведомствени жилища 

Върховният административен съд: ВСС трябва да покаже договорите си за наем във ведомствени жилища 

Defakto.bg

 

Висшият съдебен съвет (ВСС) трябва да представи всички договори за наем, сключени за настаняване във ведомствени жилища на членовете му, които не са от София.  Това е решил Върховният административен съд по дело, заведено от „Център на НПО в Разград“, за което съобщава Програма „Достъп до обществена информация“, цитирана от Дневник.

Информацията е била поискана през февруари 2015 година, като тогава главният секретар на кадровия орган на Темида отказва с мотив, че в тези договори се съдържат данни, засягащи трети лица, поради което е изискано съгласието им за предоставянето им. Само двама от членовете на съвета се съгласяват, но това не е достатъчно основание за предоставянето на информацията.

Решението е атакувано пред Административния съд в София, който отменя отказа с мотив, че исканата информация е обществена и въпреки че има несъгласие за предоставянето от ползвателите общественият интерес надделява, приема първата инстанция.

Главният секретар на ВСС атакува това решение и пред Върховния административен съд, който с решение от януари тази година потвърждава отмяната на отказа. Втората инстанция също приема, че общественият интерес надделява.

В края на миналата година, „Правен свят“ съобщи, че трима членове на съдебния съвет са с 10-годишни договори за наем на ведомствени жилища. С последните промени в закона за съдебната власт, членовете на кадровия орган на Темида получават по близо 7 хиляди лева заплати, а цените на наемите във ведомствени жилища са незначителни – по-малко от 200 лв. Например наемът на Галя Георгиева, чийто договор е за максималния възможен – 10 години е 58.95 лева без ДДС.

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.