Последни новини
Home / Избрано / Задължителен ли е трудовият договор със срок за изпитване?

Задължителен ли е трудовият договор със срок за изпитване?

Defakto.bg Въпрос: Трябва ли на новопостъпили работници винаги да се предлага сключване на трудов договор със срок на изпитване или направо може да им предложим да работят на постоянен трудов договор?

Отговор: Трудовият договор със срок за изпитване е особен вид трудов договор, който има самостоятелна правна уредба в Кодекса на труда. Този договор не бива да се смесва със срочните трудови договори. Клаузата срок за изпитване може да се уговаря при всички видове трудови договори, както при тези за неопределено време, така и при срочните трудови договори, както и при срочни или безсрочни договори, сключени за пълно или непълно работно време. Обикновено с новоназначени работници и служители работодателите сключват трудов договор със срок на изпитване на основание чл.70 от Кодекса на труда. Няма пречка, ако работодателят иска и е сигурен в качествата на новопостъпилия работник да му предложи направо сключване на трудов договор с неопределен срок. В практиката най-често се среща сключване на трудов договор с нов работник или служител на основание чл.70 от КТ ( с клауза срок на изпитване ) във връзка с чл.67 ал.1 т.1 от КТ (трудов договор за неопределено време).Това означава, че след изтичане на уговорения в клаузата срок на изпитване, ако не е настъпило прекратяване на трудовия договор, той продължава да действа като трудов договор за неопределен срок или т.нар. безсрочен трудов договор.

Ако, като работодател, решите да сключите с новопостъпващия работник направо безсрочен трудов договор на основание чл.67, ал.1 т.1 от КТ, добре е да знаете кое е най- характерното за него. Това е, че страните по този трудов договор не уговарят клауза за срок, с чието изтичане трудовото правоотношение автоматично може да се прекрати.

Трудовият договор за неопределено време се сключва с оглед нуждите на предприятието за по-продължително ползване на работната сила на един работник или служител и с цел да гарантира стабилност в съществуването на установеното трудово правоотношение. Ето защо преди да пристъпите към сключване на трудов договор за неопределено време, процедурата

изисква да прецените:

 за какъв период от време Ви е необходим работникът или служителят;

 дали длъжността, за която ще се сключи безсрочният трудов договор, има траен (постоянен) характер, т. е. за нея е невъзможно да се приложат изискванията за сключване на срочни трудови договори за определен срок, тъй като тя няма временен, сезонен или краткотраен характер.

Трудовият договор за неопределено време може да се прекрати от страна на работодателя с предизвестие на всяко едно от основанията, посочени в чл. 328 от КТ. Като работодател не можете да прекратите трудов договор за неопределен срок на някое от специфичните правни основания  свързани с прекратяване на срочните трудови договори (чл. 325, т. 3, 4, 5 и 8 от КТ).

 

About De Fakto

Проверете също

Военно апелативният съд потвърди оправдателната  присъда на бившата шефка на кожна клиника във ВМА проф. Мирослава Кадурина

Военно апелативния съд потвърди оправдателната  присъда  на бившата шефка на кожната клиника във ВМА проф. …

Министър Зарков: В следващия парламент ще предложа същите символни законопроекти, за които не стигна воля

„Приехме 5 от 12 важни законопроекта. Приеха се важни законопроекти, символните обаче останаха на заден план„. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.