Последни новини
Home / Законът / Лозан Панов: Поканата към Лаура Кьовеши е провокация към смелите

Лозан Панов: Поканата към Лаура Кьовеши е провокация към смелите

Defakto.bg

Който се плаши от опита на Румъния, иска да останем балканска корумпирана държава

Около предстоящото посещение на румънския прокурор „Антикорупция“ Лаура Кьовеши се надигна невероятна истерия, защо толкова се плашим от опита на Румъния? Риторичния въпрос зададе председателят на ВКС Лозан Панов пред БНТ.

В четвъртък по негова покана Кьовеши ще участва в конференция в София за битката срещу корупцията в северната ни съседка, която се случва там, но не и у нас.

Според Панов обяснениято е: в Румъния „има гребец в лодката, има обществена нетърпимост към корупцията“. И ние имаме какво да заимстваме в това отношение. Председателят на ВКС напомни как преди две години друга емблематична фигура – Моника Маковей беше посрещната от някои кръгове у нас включително с обвинения, че искала да се меси във вътрешните ни работи и независимостта на властите. „А тя каза нещо простичко – разковничето е в хората, нужни са няколко смели магистрати. Може ли да се случи и тук? Вярвам, че може. Смелите искам да провокирам с поканата до г-жа Кьовеши, в един дебат да се опитаме да разберем защо тук нещата не се случват“, обяви Панов.

Съдия под натиск? Да се обърне към мен

По казуса „Ценко Чоков“ председателят на ВКС напомни заключенията от провеката на ВКС за нарушенията при „случайното разпределение“ на това дело и предложението си извършилаа разпределението съдийка да бъде наказана. Както и че е имало и други проверки в апелативния спецциализиран наказателен съд, включително на Инспектората, но недобрата практика не е била констатирана и прекратена въпреки сигналите от магистрати.

„Не мога да стоя до всеки съдия, когато си пише актовете, но мога да упражнявам контрол. Призовавам всички съдии, върху които има опити за натиск, да се обърнат към мен“, каза Лозан Панов.

Елка Пенчева – оставка или уволнение

Като „емблематичен пример“ определи председателят на ВКС казуса със съдия Елка Пенчева от Софийския градски съд, забатачила над 400 дела, с висящо дисциплинарно дело отпреди близо 2 г., наскоро отстранена от длъжност от ВСС и моментално подала оставка.

Резултатът дотук е, че стотиците нерешени дела се преразпределят на други съдии, не по-малко натоварени, но които са си свършили работата, описа ситуацията Панов иопита какъв сигнал се дава с това на останалите магистрати.

Напомни и друго – Елка Пенчева е била и инспектор, проверявал колегите си изялата страна, а когато се е върнала в системата самата тя е спряла да пише дела. В същото време въпреки няколкото предложения за дисциплинарно наказание, негови и на председателя на СГС Калоян Топалов, година и осем месеца ВСС няма решение по нейния казус.

Изходът? Дисциплинарният състав на Пенчева вече бил готов с решение и Панов е насрочил разглеждането му за заседанието на съдийската колегия на ВСС на 21 март (по закон когато е застрашен от най-тежката санкция уволнение съдията трябва да получи възможност да се защити – б.р.). Така че има шанс дисциплинарното уволнение все пак да изпревари оставката. Която също вероятно ще влезе в дневния ред на същото заседание на 21 март.

Най-важното – какъв ще е новият ВСС

Сега най-важното е бъдещият избор на нов ВСС, който ще извърши важни стъпки – промяна в съдебната карта, в натовареността на магистратите, в нормализирането на общуването, обобщи Панов.И напомни – изборът е изцяло в ръцете на самите магистрати, поне по закон.

Завърши с призив към тях: „Не влизайте в регионални и институционални схеми, сега е моментът да покажете дали искате да мултиплицирате модела на сегашния ВСС с непрекъснати скандали или да се промени имиджът на България като балканска корумпирана държава“.

 

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.