Последни новини
Home / Законът / ВСС отложи „погването” на Калин Калпакчиев

ВСС отложи „погването” на Калин Калпакчиев

Defakto.bg

Той е в командировка, ще чакат да се върне

С 5 срещу 4 гласа съдийската колегия днес отложи обсъждането на члена си Калин Калпакчиев, определено от някои медии като „погване”.

Конкретно предложението, внесено от Галя Георгиева, Димитър Узунов и още 6 кадровици е формулирано като„обсъждане на въпроса за независимостта на съдебната власт във връзка с медийна публикация на в. „Монитор“ от 28.01.2017 г.” Във въпросната публикация са поместени снимки на Калин Калпакчиев с бившия правосъден министър Христо Иванов и със съдия Мирослава Тодорова. А осмината кадровици искат обяснения защо член на ВСС контактува с действащ политик (Иванов) и защо не си е направил отвод по дисциплинарното дело срещу Мирослава Тодорова, след като бил в добри отношения с нея. От кое време са фотосите – когато Христо Иванов е бил правосъден министър или от сега, не става ясно. Що се отнася до Тодорова, ВСС й образува поредно дисциплинарно дело заради забавено произнасяне по искане на прокуратурата за разкриване на банкова тайна, инициирано от Сотир Цацаров. Калпакчиев влезе в дисциплинарния състав по жребий.

Днес обсъжданият кадровик е в командировка и е депозирал молба дебатът за неговата личност да се отложи за следващо заседание, за да присъства.

Галя Георгиева и Димитър Узунов обаче настояха на друго – колегията да вземе решение да изпрати въпроса за обсъждане от пленума на ВСС, тъй като ставало дума за член на съвета. Светла Петкова ги подкрепи.

Срещу това се възпротивиха Галина Карагьозова и Камен Иванов – според тях въпросът е от компетентността на съдийската колегия. В крайн сметка мнозинството отложи разглеждането на въпроса до завръщането на Калпакчиев.

About De Fakto

Проверете също

Агенцията по вписванията: Руската църква е на руското посолство. МП: не сме компетентни да оповестяваме чии храмът

Руската църква е собственост на руското посолство. Това съобщиха от Агенцията по вписванията след запитване …

Задържаният с подкуп съдия от Търговище е временно отстранен от длъжност

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани временно от длъжност съдията от Окръжен съд …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 − 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.