Последни новини
Home / Законът / В Пловдив осъдиха четирима за кражба на 19 луксозни автомобила, щетите на собствениците са за 302 084 лв

В Пловдив осъдиха четирима за кражба на 19 луксозни автомобила, щетите на собствениците са за 302 084 лв

Defakto.bg

Военният съд в Пловдив е произнесъл осъдителни присъди срещу четирима участници в организирана престъпна група, специализирала се в кражби на луксозни автомобили.  Наказанието е 6 години и 8 месеца лишаване от свобода, при „строг режим“ на организатора на групата Искрен Маринов от Варна.  Маринов се е признал за виновен за кражбите на 19 луксозни коли на територията на областите Варна и Бургас, съобщи държавното обвинение.   Освен Маринов  осъдени са и съучастниците му  – бивши военнослужещ старшина Цветелин Танчев, Борислав Вълчев и Ивайло Стоименов.  На тримата съдът е наложил условни присъди в размер на 2 години и 10 месеца за Вълчев и Танчев и 3 години за Стоименов, след те  също са се признали за виновни. Делото е протекло по съкратената процедура, след като всички подсъдими са признали изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт.

Според експертизата щетите за собствениците на отнетите 19 броя луксозни автомобили възлизат на 302 084 лева.

Ето какво още се казва в съобщението на прокуратурата:

Искрен Маринов ръководел и контролирал дейността на другите участници в организираната престъпна група, разпределял задълженията им и създавал организация всеки от членовете да осъществява определена дейност, в резултат на която ръководителят и членовете получавали материални облаги и неправомерни доходи от продажбата на автомобили и части от автомобили, предмет на престъплението „кражба“, като групата е била създадена с користна цел. Маринов лично осъществявал кражбите на автомобилите, както и връзка с ключари със съответните познания или търговци в тази област, за набавяне на технически средства – пластини с нарези за отключване на автомобилни патрони, декодери, интерфейси, скенери, чипове, заготовки, тирбушони и технически средства, служещи за нерегламентираното отваряне на МПС и намирал помещения за укриване на отнетите автомобили, като предоставял парични средства за заплащане на наема за тях.

Организаторът на ОПГ контролирал изпълнението на дейностите по придвижването на отнетите автомобили и разкомплектоването им, като давал указания на другите участници кои автомобили да бъдат частично или изцяло разглобени, организирал дейността им, заплащал на всеки един от тях за дейността и труда, който са положили. Давал указания относно подправянето на идентификационните номера на отнетите МПС. Контролирал и събирал парите от продажбите.

Старшина I-ва ст. от запаса Цветелин Танчев, по указания на ръководителя на групата, имал задължението и отговорността по демонтирането на части и агрегати, за да бъдат подправени идентификационните номера на автомобилите, с цел тяхната продажба. Тази дейност осъществявал в гараж във вилна зона „Горна трака”, край град Варна. По указания на ръководителя на групата заплащал наемната цена на наемодателите на наетите от Маринов помещения, където били разкомплектовани отнетите моторни превозни средства.

„Ивайло Стоименов имал задължението и отговорността по създаване на условия за укриването на отнетите от Маринов автомобили и по негови указания ги придвижвал до гараж, за да бъдат разкомплектовани или подправени идентификационните им номера. По указания на организатора на ОПГ заплащал наемната цена на наемодателите на наетите от Маринов помещения, където били складирани откраднатите автомобили и части от такива, пренасял с транспорт автомобилни части от отнетите моторни превозни средства до склад, находящ се в местност „Св. Никола 1” край гр.Варна.

Борислав Вълчев имал задължението и отговорността по създаване на условия за укриването на части от отнетите автомобили, за което предоставял собственият си автомобил. В него натоварвал демонтираните части от откраднатите автомобили и ги премествал от един гараж в друг, където били складирани автомобилни части от отнетите превозни средства с цел последващата им продажба. По указания на ръководителя на групата придвижвал откраднатите от Маринов автомобили до гараж в местност „Голяма могила” във вилна зона „Горна трака”, край гр. Варна“.

Организираната престъпна група е преустановила дейността си на 19.05.2015 г.,  когато участниците в нея  са задържани при отлично проведена специализирана операция на Регионална служба „Военна полиция“ – град Варна под ръководството и надзора на Военно-окръжна прокуратура – Сливен, се казва в съобщението.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

За мен е привилегия да пристъсвам на Общото събание на адвокатите в България – това …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.