Последни новини
Home / Законът / Герджиков уволни Гарелов и защити Борисов в интригите срещу Йончева

Герджиков уволни Гарелов и защити Борисов в интригите срещу Йончева

Defakto.bg

Министър-председателят Огнян Герджиков освободи медийния си съветник Иван Гарелов. Причина е днешното му участие в телевизионно предаване  по Нова тв и произтеклото от това нарушаване на правилото за неутралност на служебното правителство в предизборната кампания, се казва в съобщение на правителствения пресцентър.  Премиерът Герджиков посочи, че е недопустимо член на политическия му кабинет да коментира и да взема страната на който и да било участник.

Веднага след предаване по Нова тв  бившият премиер Бойко Борисов изпратил гневен SMS на проф. Огнян Герджиков, в който му заявил, че чрез позицията на Гарелов правителството на Герджиков заема страна в спора му с Йончева. „Мотивите за освобождаването ми са, че съм ангажирал кабинета, защитавайки Елена Йончева в сутрешния блок на „Здравей, България. Само че аз я защитих като мой колега“, разказва   Иван Гарелов пред медиите.

Щяхме да повярваме на служебния премиер, ако не  бе взел решението си именно под натиск на една от двете спорещи  страни в  конфликта Борисов – Йончева.  Стана ясно, че бившият премиер Бойко Борисов,  е атакувал Герджиков с SMS по повод сутрешното участие на Иван Гарелов по Нова тв, в което защити колежката си Елена Йончева.  Така г-н Герджиков  защити интересите не само на една от двете спорещи страни, но и на човека, който подхвана интригата и му става все по-.трудно  да я докаже!

Какво каза Иван Гарелов пред Нова за  скандала, предизвикан от бившия премиер Борисов?

Атаката срещу Елена Йончева е била подготвена предварително. Това действие го задейства Бойко Борисов. Залогът става много голям. Той залага цялата кампания на ГЕРБ..“

Аз лично, тъй като се познавам с Елена, колеги сме, разпитах я за случая, и тя ми каза това и това, и това. Аз, разбира се, не мога да разпитам да разпитам и службите. Според Елена Йончева, не би могло да има засичане, понеже по същото време тя е снимала филм в Сомалия, с това че, по тогава френските власти правят опити да освободят българката (Данка Панчова, която е държана като заложник от сомалийските пирати, б.р.)

…според мен, по време на дебата, Делян Добрев се засегна от последната нейна реплика, която не беше за санирането, а беше за него. Темата не визираше конкретно него, но той от това се засегна и каза: Ние изровихме някои неща за вас, но ще ги премълча, защото знаех, че ще ме атакувате за това (разследването на АЕЦ „Белене“). Мен това ме навежда на мисълта, че атаката срещу Елена Йончева е била подготвена предварително. Добрев се отказва от нея, но я задейства Бойко Борисов. Мисля, че това е много груба негова грешка – не може водач на цялата партия да се занимава с един кандидат за народен представител.

Защото залогът вече става много по-голям. Той залага цялата кампания на ГЕРБ.

Какво общо има това с Елена Йончева? (Става въпрос за дадените от правителството през 2009 г. 2 млн. лв. за някакви  „френски болести“, б. р.)  Значи цялата кампания трябва да премине по знака на нещо недоказано?

Преди няколко дни говорих с един колега, който е пиар на ГЕРБ. Аз му казах, че на тази кампания Бойко Борисов се държи много по-умерено в сравнение с президентската и не прави такива груби грешки. На другия ден последва това нещо. Моето лично мнение е, че този акт на Бойко Борисов може да изиграе същата роля, каквато изигра с Ирина Бокова на предишните избори и че това може да нанесе един много голям удар върху цялостното представяне на партията на 26 март. Изходът от това е или незабавно да й се извини, защото изборите не могат да протекат под сянката на една изречена реплика и разклоняването на версията в различни посоки.

Началото на скандала

Скандалът избухна миналият  петък, след като бившият премиер Борисов по повод критики на Йончева за предишното управление,  обяви, че държавата е плащала по няколко милиона за интервюта и филмите й в чужбина „през една от партийните централи“.

„Даже нашето правителство беше принудено да плати“, заяви Борисов.  „Та това „ново лице“, ако си позволи отново да каже, че крадем, ще наруша закона и ще кажа как бяхме принудени милиони да платим за нея – с мъж премиер тогава“, продължи той.
По повод думите му, Йончева изрази разочарование от поведението на бившия премиер и обяви, че ще го съди за клевета, защото  си позволява да изрича лъжи и клевети по неин адрес и така да петни журналистическата професия. И защото никога нито държавата, нито БНТ са плащали  командировките и филмите й в чужбина.
Предстои интересно дело, по което всеки ще отговаря за думите си.

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарни производства срещу военни магистрати заради подслушвани разговори с президента

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на …

ЕСПЧ: Съдилищата не са зачели правата на жертва на сексуална експлоатация, с чиито пари се е обогатявал трафикантът й

 На 28 ноември Европейският съд постанови решението си по жалба Krachunova v. Bulgariа.  За първи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 + 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.