Последни новини
Home / Законът / Главният счетоводител на „Техномаркет“ – под конвой в съда в Благоевград

Главният счетоводител на „Техномаркет“ – под конвой в съда в Благоевград

Defakto.bg

Сагата между веригата на Пеевски и „Глориент“ продължава

Главният счетоводител на „Техномаркет“ Димитър Петрушев да бъде принудително доведен от съдебната охрана, сиреч под конвой. Това постанови днес съдия Владимир Ковачев в Благоевград по делото, заведено от веригата на Делян Пеевски срещу дружеството с международни инвеститори „Глориент. Отделно Петрушев трябва да плати и 1000 лева глоба, защото макар да бе редовно призован, не се яви на процеса.

Непрежалимите свидетели

Принудително ще бъде доведена в съда и доскорошният шеф на продажбите в „Техномаркет“ Маргарита Богатинова. Дотук тя се е оказала неоткриваема за призовкарите, които безуспешно са и я издирвали и на постоянен, и на настоящ адрес. Днес съдия Ковачев разпореди да се поиска от НАП справка за последните трудови договори на Богатинова и тя да бъде призована и по месторабота. И във всички случаи доведена от съдебната охрана.

И главният счетоводител, и бившата служителка са поискани като свидетели от „Техномаркет“, а днес адвокатите на пеевската верига Гено Андрееев и Цветелин Сандулов настояха на тяхното присъствие. Неясно остана само защо „Техномаркет“ сам не доведе главния си счетоводител, нито защо е толкова непрежалим свидетел. Съдът обаче прие настояването двамата да бъдат разпитани и отказа заличаването им от делото.

Делото в Благоевград

Спорът в Благоевград е пореден епизод от сагата, в която „Техномаркет“ сега атакуват като нищожна продажбата на 13 магазина в цялата страна и една административна сграда в София на „Глориент“ през 2006 г., твърдейки че това станало в нарушение на добрите нрави (цената не била пазарна, в сделката участвали свързани лица) и на повелите на закона. С тези аргументи се оспорват и договорите за наем, сключени през същата 2006 г., по силата на които веригата на Пеевски пребивава в имотите и изпълнявани безусловно до 2016 г., когато „Техномаркет“ преминава в собственост на бившия и вероятно бъдещ депутат от ДПС.

Специално в Окръжния съд в Благоевград по случая има заведени две дела. Едното е за магазина в града със съдия Владимир Ковачев, чието гледане стартира в края на 2016 г. и продължи и днес. Второто е за магазин в Сандански, докладчик по него е съдия Петър Узунов, брат на представляващия ВСС Димитър Узунов. Неговият старт предстои в края на март.

Първото дело в Благоевград бе ознаменувано с вкарването на прокуратурата в гражданския спор – през декември 2016 г. по искане на „Техномаркет“ съдия Ковачев разпореди Софийската градска прокуратура да изпрати оригинални протоколи от претърсване и изземване в офиси на веригата, извършени през 2015 г. по искане на Италия по дело за данъчни измами.

Прокуратурата – аут от спора, засега

Днес прокуратурата все пак бе отстранена от търговското дело, чийто предмет е друг – по правилата на закона ли е била извършена продажбата на имота през далечната вече 2006 г., пазарна ли е била определената цена и платена ли е била тя.

В отговор до окръжния съд в Благоевград от СГП са заявили, че претърсването и изземването през 2015 г. са били насочени към документи от 2011-2015 г. (което автоматично изключва отношението им към сделките от 2006 г. – б.р.). На това наблегнаха защитниците на „Глориент“ адвокатите Ангел Ганев и Елена Иванова. Прие го и съдия Ковачев.

Нещо повече – с аргумент несвързаност или поне косвена свързаност на въпросните книжа с търговския спор той на два пъти отхвърли искането на защитата на „Техномаркет“ да се изпраща съдебна поръчка до Монца, Италия за детайлен опис на иззетите навремето от България книжа.

Със същите мотиви на веригата на Пеевски бе отказано и призоваването като свидетели на трима души – Николай Китов (някогашен собственик на предтечата на „Техномаркет“ дружеството „К & К електроникс“), сестра му Мина Китова и на Христо Кусев, в момента управител на „Глориент“.

Без Сейшели, но…

Подобно на колегата си в Русе днес съдия Владимир Ковачев в Благоевград отхвърли и искането на „Техномаркет“ да се изпращат съдебни поръчки до Кралство Нидерландия, Малта и Република Сейшели за актуално състояние на чуждестранни дружества, които не са страна по конкретната сделка.

Адвокатът на „Глориент“ Ангел Ганев днес обвини веригата на Пеевски, че всички искания за съдебни поръчки с предизвестено нулев за спора резултат целят едно – шиканиране на процеса и нарушаване на принципа за „разумния срок“ по евроконвенцията за правата на човека.

Съдът отчасти се съгласи с това.

Експертизи, експертизи…

Любопитни бяха експертизите днес. Особено едната.

Безспорно мина оценката на вещо лице, че през 2006 г. магазинът е продададен на „Глориент“ по действително пазарни цени. Усмвки в публиката предизвика констатацията, че на практика този имот е без излаз – с други думи, ако някой от „съседите“ реши да го да запречи, днес посетителите на веригата на Пеевски ще се видят в чудо откъде да влизат и как да излизат от „Техномаркет“.

Спорно обаче протече втората експертиза – дали уговорената цена е била действително платена. Била е, свидетелства вещото лице.

Но, по поставени от „Техномаркет“ задачи експертът е изследвал и че част от сумите са били свързани със стари задължения към Панасоник и Самсунг. Няма лошо. Интересното е друго – за плащанията по тези договори експертът бил информиран от главния счетоводител Димитър Петрушев (онзи чакан свидетел – б.р.). Но фактури той не е дал, вече не се пазели.

Делото в Благоевград продължава на 12 май.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

“ДБ” и “ПП” внесоха жалба в Конституционния съд срещу поправките в Изборния кодекс

  “Демократична България” и “Продължаваме промяната” внесоха жалба в Конституционния съд срещу поправките в Изборния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.