Последни новини
Home / Законът / Лозан Панов на „разпит” за Ценко Чоков и виновните

Лозан Панов на „разпит” за Ценко Чоков и виновните

Defakto.bg

Безпрецедентно председателят на ВКС Лозан Панов бе подложен на разпит (по израза на Соня Найденова) от членове на съдебния съвет.

Духовете палеше решението на апелативния спецсъд за освобождаването на Ценко Чоков и най-вече дали и.д. шефът на съда Даниела Росенова носи отговорност за това и, съответно, трябва да бъде наказана. Тя е на мушката на мнозинството не от вчера и не бе избрана за втори мандат на поста. В един момент обаче дебатът преля в директни внушения за „нагодени” състави и чадъри над Чоков. С автор Димитър Узунов.

А трябваше да е изслушване

Всъщност, според дневния ред на съдийската колегия Панов трябваше да бъде изслушан за направената от ВКС с негово участие проверка в апелативния спецсъд и предприетите мерки.

Случаят „Чоков” е до болка известен – на 13 февруари състав на апелативния спецсъд, в който в последния момент е включена и Даниела Росенова, освобождава кмета на Галиче срещу гаранция, а сина му Мартин – под „домашен арест”. Дни по-късно, при старта на наказателното дело съдия Велислава Ангелова от спецсъда връща Ценко Чоков в ареста след показания на свидетел за оказан му натиск. Повторното задържане е сакнкционирано и от други трима съдии от апелативния спецсъд.

Проверката на ВКС установи нарушения при определянето на състава на делото „Чоков” в апелативния спецсъд. А Лозан Панов обяви, че иска дисциплинарно наказание за Даниела Врачева, която го е извършила.

Днес пред съдийската колегия председателят на ВКС надълго и нашироко коментира констатациите, както и нарушението – не е ясно по какви критерии Даниела Росенова е била определена за делото по мярката на Чоков, след като отсъстващ съдия от този състав е трябвало да се върне от отпуск в деня на заседанието. Направена е изрична препоръка за ясен регламент при попълването на съставите. Но нарушението в случая не е било на и.д. председателя Росенова и за това на нея не й е потърсена отговорност от Панов. В същото време исканне за ясни правила се отправя едва сега, макар да е имало проверка на Инспектората още през 2013 г., както и други след това.

Росенова да носи отговорност, не може така!

За мен председателят на апелативния спецсъд е бездействал и трябва да носи отговорност за това, обяви Галя Георгиева. Макар че в момента Инспекторатът отново проверява апелативния спецсъд за разпределението на делата от 2016 г., тя настоя проверката да е от създаването на съда през 2012 г. досега.

„Вие смятате, че г-жа Росенова няма виновно поведение за неудачите в разпределението. Аз съм на обратното становище. Този съд е натоварен основно с мерки за неотклонение, знаете колко е чувствително обществото по мерките на организираната престъпност!”, обърна се Георгиева към Панов. И поиска: „Много спешно да се проконтролира промяната на правилата, за да няма случайности. Обмислете извода си, че Росенова няма виновно поведение, вземете дисциплинарни мерки! Тя трябва да носи отговорност, не може така!”.

За „джандемите” и „нагаждането”

Вниманието прикова представляващият ВСС Димитър Узунов.

„Кой носи отговорност за дейността на един съд – председателят, домакинът, призовкарят? Не смятате ли, че председателят трябва да носи отговорност, а не натисналият копчето? Ако беше станало някъде в джандемите, в Сандански, така ли щяхте да реагирате, как реагирахте в СГС?”, нападна той Лозан Панов.

„Не разделям съдилищата на джандеми”, отвърна Панов.

Но Узунов не спря. След възражения на Галина Карагьозова и Юлия Ковачева, че не може да се вземат решения ад хок, без ясни мотиви и дадена възможност на обвинявания да се защити, представляващият обяви: „Обяснете го на хората в село Галиче! В резултат на организационните пропуски в този съд за мен съставът, разгледал мярката за неотклонение, е нагоден. В крайна сметка резултатът е ясен – този човек е на свобода, видяхме какво се случи, какъв натиск е упражнен спрямо свидетел. На хората стана ясно по много въпроси, които се поставиха тук!”

Стига инсинуации!

Тук Галина Карагьозова не издържа. „Не съм си и представяла, че подобна грозна инсинуация ще бъде направена от колега. Ние с г-жа Ковачева едва ли не излязохме виновни за престъпната дейност на г-н Чоков. По същия начин аз мога да твърдя за ваши действия и бездействия, без да си давам грижата да ги подкрепя с каквото и да е доказателство!”, обяви тя на Узунов.

„Създаваме прецедент по разпит на председателя на ВКС по предварително зададени въпроси, на които той търпеливо отговори. Преди няколко години във връзка с друго напрежение в административен съд Варна никой не посмя да задава такива въпроси на председателя на ВАС”, обобщи Соня Найденова. И напомни: „Не забравяйте заемани от вас тук позиции носят ли отговорност административинте ръководители и как приемахте, че определени ръководители не отговарят дори за неравномерно натоварване на съдиите!”

Дебатът приключи. На финала Галя Георгиева от името на предложителите благодари на Лозан Панов за изчерпателните отговори. Но даде да се разбере, че темата не е закрита. „Втълпяването от този казус, че някой слага чадър върху Ценко Чоков е внушение и не е говорене по фактите”, предупреди кадровиците Лозан Панов.

About De Fakto

Проверете също

Без санкция на Европейската комисия, държавата няма да изкупува дългове на „Топлофикация“ до 1.6 млрд. лв.

Служебното правителство  отмени  решения на кабинета “ Денков“ поради риск мярката да бъде обявена за …

Прокуратурата превзе управлението на МП: Главчев назначи прокурор за зам.- министър в правосъдното ведомство

Прокуратурата заема все по – солидни позиции в управлениеото на Министерството на правосъдието.  След като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.