Последни новини
Home / Законът / Уволниха директорите на затворите и на българското гражданство в МП

Уволниха директорите на затворите и на българското гражданство в МП

Defakto.bg

Със заповед на правосъдния министър Мария Павлова са уволнени двама висши слружители във ведомството – главният директор на затворите Гергана Георгиева и и.д. директорът за българското гражданство Марияна Асенова. Това съобщиха от правосъдието.

Причините са, че Георгиева е била в несъвместимост с изискванията за длъжността, а срещу Асенова започнало дисциплинарно производство.

Ето съобщението:

„Със заповед на министъра на правосъдието Мария Павлова, главен комисар Гергана Георгиева е освободена от заеманата от нея длъжност главен директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“.

Мотивите за отстраняването са: несъвместимост с изискванията за назначаване на длъжността, съобразно чл.10, ал.2, т.5; чл.13, ал.1; чл.19 ал.2 и ал.1, т.1 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, във връзка с чл.36, ал.6, т.4 от Закона за МВР. За временно изпълняващ длъжността е назначен старши комисар Свилен Цветанов, досегашен заместник-главен директор на дирекцията.

От заеманата длъжност и.д. директор на дирекция „Българско гражданство“ е освободена и Марияна Асенова. Образувано е дисциплинарно дело за изясняване на фактите и обстоятелствата относно допуснатите от Марияна Асенова нарушения на служебните задължения, констатирани в доклади за извършена проверка от Инспектората по чл.46 от Закона за администрацията от държавния служител. Дисциплинарният съвет на Министерството на правосъдието е образувал делото срещу Асенова в качеството й на главен експерт в дирекцията“.

Гергана Георгиева бе назначена от предишния министър Екатерина Захариева и стана първата дама начло на затворите.

Марияна Асенова е в министерството отпреди. Прави впечатление обаче, че дирекцията за българско гражданство напоследък често е на мушка по протести на патриотите. Каракачанов и неговите хора отдавна настояват за „облекчаване“ на процедурата за гражданство по натурализация заради български предци, без ясни доказателства как е установено това. В същото време Върховната административна прокуратура още преди няколко години установи драстични нарушения в издаваните от Агенцията за българите в чужбина „бележки“ за български корени, включително и на лица с явно други корени. От тогава досега обаче битките за „облекчаване“ не спират.

About De Fakto

Проверете също

Съдът на ЕС уточнява статута на произволната мутагенеза in vitro от гледна точка на Директивата за ГМО

 Организмите, получени чрез прилагането in vitro на техники/методи на мутагенеза, които традиционно са били използвани …

ВКС образува тълкувателно дело за обхвата на съдебния контрол върху постановлението за прекратяване, когато престъплението се преследва по тъжба на пострадалия

         С разпореждане на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) бе образувано Тълкувателно дело № …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.