Последни новини
Home / Законът / Уволниха директорите на затворите и на българското гражданство в МП

Уволниха директорите на затворите и на българското гражданство в МП

Defakto.bg

Със заповед на правосъдния министър Мария Павлова са уволнени двама висши слружители във ведомството – главният директор на затворите Гергана Георгиева и и.д. директорът за българското гражданство Марияна Асенова. Това съобщиха от правосъдието.

Причините са, че Георгиева е била в несъвместимост с изискванията за длъжността, а срещу Асенова започнало дисциплинарно производство.

Ето съобщението:

„Със заповед на министъра на правосъдието Мария Павлова, главен комисар Гергана Георгиева е освободена от заеманата от нея длъжност главен директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“.

Мотивите за отстраняването са: несъвместимост с изискванията за назначаване на длъжността, съобразно чл.10, ал.2, т.5; чл.13, ал.1; чл.19 ал.2 и ал.1, т.1 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, във връзка с чл.36, ал.6, т.4 от Закона за МВР. За временно изпълняващ длъжността е назначен старши комисар Свилен Цветанов, досегашен заместник-главен директор на дирекцията.

От заеманата длъжност и.д. директор на дирекция „Българско гражданство“ е освободена и Марияна Асенова. Образувано е дисциплинарно дело за изясняване на фактите и обстоятелствата относно допуснатите от Марияна Асенова нарушения на служебните задължения, констатирани в доклади за извършена проверка от Инспектората по чл.46 от Закона за администрацията от държавния служител. Дисциплинарният съвет на Министерството на правосъдието е образувал делото срещу Асенова в качеството й на главен експерт в дирекцията“.

Гергана Георгиева бе назначена от предишния министър Екатерина Захариева и стана първата дама начло на затворите.

Марияна Асенова е в министерството отпреди. Прави впечатление обаче, че дирекцията за българско гражданство напоследък често е на мушка по протести на патриотите. Каракачанов и неговите хора отдавна настояват за „облекчаване“ на процедурата за гражданство по натурализация заради български предци, без ясни доказателства как е установено това. В същото време Върховната административна прокуратура още преди няколко години установи драстични нарушения в издаваните от Агенцията за българите в чужбина „бележки“ за български корени, включително и на лица с явно други корени. От тогава досега обаче битките за „облекчаване“ не спират.

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова е включила за четвъртък в дневния ред на ВСС предложенията за отстраняване на Гешев

За отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови стъпки. В насрочения пленум на …

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.