Последни новини
Home / Законът / ЦИК правилно е спряла клипа с турския посланик, реши съдът

ЦИК правилно е спряла клипа с турския посланик, реши съдът

Defakto.bg

Спирането на клипа с посланика на Турция Сюлейман Гьокче е законно. Това решиха днес Нина Докторова, Татяна Хинова и Красимир Кънчев от Върховния административен съд. Решението е окончателно.

Делото бе по жалба на коалицията „Обединение ДОСТ“ и съпредседателите Лютви Местан и Орхан Исмаилов срещу решение на ЦИК от 8 март. С него след сигнал на председателя на СЕМ Мария Стоянова Централната избирателна комисия разпореди да се спре излъчването на клипа на Обединение ДОСТ с посланика във всички медии, включително и в интернет. Мотивът е, че са нарушени добрите нрави.

Пред съда днес представителят на ЦИК обяснява:„Комисията е приела, че не е спазена нормата на чл.183, ал.4 от Избирателния кодекс, а именно, че в конкретния случай в използвания агитационен материал – видеоклип, са нарушени добрите нрави, тъй като е участвал турският посланик и това не се възприема. В понятието добрите нрави попадат тези наложили се правила и норми, които бранят принципи и ценности, чието зачитане е в интерес на обществените отношения като цяло и именно нарушаването на тези принципи и ценности ЦИК е приела, че са налице основанията на чл.183, ал.4, именно това е участието на турския посланик. Това действие накърнява добрите нрави като злепоставя чужди интереси с извличане на изгода за един политически субект”.

Представител на ДОСТ не се явява на заседанието, става ясно от протокола. А в жалбата на Местан се прави анализ на това що са „добри нрави” и извод за незаконност на наложената забрана.

Решението на ЦИК е взето в съответствие с материалния закон, категоричен е съдът.

About De Fakto

Проверете също

На 2 април изборите ще бъдат охранявани от над 15 000 полицаи, за нарушения на закона глобите са от 1000 до 10 000 лв.

 Изборите ще бъдат прекъсвани  единствено,  ако има предмет, който отговаря на характеристиките на взривно устройство. …

От седмицата: За недекларирани данъци от 1,7 млн лв. НАП е запорирала имоти на бащата на манекенката от „Барселонагейт“

Националната агенция за приходите (НАП) е запорирала имотите и сметките на Георги Йовчев –  баща …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four + eleven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.