Последни новини
Home / Законът / ЦИК правилно е спряла клипа с турския посланик, реши съдът

ЦИК правилно е спряла клипа с турския посланик, реши съдът

Defakto.bg

Спирането на клипа с посланика на Турция Сюлейман Гьокче е законно. Това решиха днес Нина Докторова, Татяна Хинова и Красимир Кънчев от Върховния административен съд. Решението е окончателно.

Делото бе по жалба на коалицията „Обединение ДОСТ“ и съпредседателите Лютви Местан и Орхан Исмаилов срещу решение на ЦИК от 8 март. С него след сигнал на председателя на СЕМ Мария Стоянова Централната избирателна комисия разпореди да се спре излъчването на клипа на Обединение ДОСТ с посланика във всички медии, включително и в интернет. Мотивът е, че са нарушени добрите нрави.

Пред съда днес представителят на ЦИК обяснява:„Комисията е приела, че не е спазена нормата на чл.183, ал.4 от Избирателния кодекс, а именно, че в конкретния случай в използвания агитационен материал – видеоклип, са нарушени добрите нрави, тъй като е участвал турският посланик и това не се възприема. В понятието добрите нрави попадат тези наложили се правила и норми, които бранят принципи и ценности, чието зачитане е в интерес на обществените отношения като цяло и именно нарушаването на тези принципи и ценности ЦИК е приела, че са налице основанията на чл.183, ал.4, именно това е участието на турския посланик. Това действие накърнява добрите нрави като злепоставя чужди интереси с извличане на изгода за един политически субект”.

Представител на ДОСТ не се явява на заседанието, става ясно от протокола. А в жалбата на Местан се прави анализ на това що са „добри нрави” и извод за незаконност на наложената забрана.

Решението на ЦИК е взето в съответствие с материалния закон, категоричен е съдът.

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът поиска от държавата спешна компенсация за тройно по-високите сметки за газ

Омбудсманът Диана Ковачева настоя пред служебния министър-председател Гълъб Донев и служебния министър на енергетиката Росен …

Изолацията на болни от COVID-19 и контактните лица намалява от днес – 18 август

Продължителността на изолацията на болни от COVID-19, както и карантината за контактните лица, се съкращава …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.