Последни новини
Home / Законът / Шефът на НСлС Евгени Диков e единственият кандидат на следователите за член на новия ВСС

Шефът на НСлС Евгени Диков e единственият кандидат на следователите за член на новия ВСС

Defakto.bg

Евгени Диков, директор на Националната следствена служба и заместник на главния прокурор по разследването е единственото предложение за изборен член на ВСС от квотата на следователите.

Вчера, на 13 март 2017 г. изтече определеният в закона срок, в който можеше да се депозират предложения за изборен член на Висшия съдебен съвет от квотата на следователите, според л. 29в от ЗСВ и чл. 12 от Правилата за провеждане на избори за членове на ВСС от съдиите, прокурорите и следователите, съобщава пресслужбата на ВСС.  Срокът започна да тече след обнародване в Държавен вестник на свикването на Общото събрание и не по-късно от два месеца преди първата събота на провеждането му – 13 май 2017 г.

На интернет сайта на ВСС в раздел „Общи събрания за избор на членове на Висшия съдебен съвет“, подраздел „Общо събрание на следователите…“, в частта „Предложения за изборен член на ВСС от квотата на следователите“ са публикувани: документите по чл. 29в, ал. 4 от ЗСВ – автобиография, мотиви за съгласие и концепция за работа като член на ВСС на Евгени Диков, както и документите по чл. 29г, ал. 1 и ал. 2 от ЗСВ, от които се вижда,че  срещу кандидата не са постъпили  основателни жалби и сигнали в Инспектората към ВСС.  Документите са представени в срок и  съдържат: декларация свързана с несъвместимостта или обстоятелства, които могат да доведат до частен интерес по смисъла на чл. 2 от Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси при вземане на решения, за имотното състояние и произхода на средствата за придобиване на имущество по реда на чл. 19а, ал. 1 от Закона за съдебната власт.

До 28 април 2017 г. могат да се представят становища за кандидатите и въпроси към тях, които своевременно ще бъдат публикувани на интернет сайта (02 май 2017 г.).

Общото събрание на следователите ще се проведе на 13 и 20 май 2017 г., като право на участие в него имат 444-ма действащи следователи от цялата страна.

До момента е постъпило само едно предложение за изборен член на ВСС от квотата на съдиите за кандидатурата на Илияна Тодорова Балтова – съдия в Апелативен съд – град Бургас.

About De Fakto

Проверете също

КС „отмени“ текстове от Изборния кодекс: Всички партии имат достъп до изходния код на машините за гласуване, обяви съдът

   Конституционният съд обяви за противоконституционни част от текстовете в Изборния кодекс. Съдът се произнесе  …

На съд е предаден служител от Община Генерал Тошев, получил с измама подкуп от немски гражданин

Окръжна прокуратура – Добрич предаде на съд общински служител от Община Генерал Тошево, поискал и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 − 18 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.