Последни новини
Home / Законът / Шефът на НСлС Евгени Диков e единственият кандидат на следователите за член на новия ВСС

Шефът на НСлС Евгени Диков e единственият кандидат на следователите за член на новия ВСС

Defakto.bg

Евгени Диков, директор на Националната следствена служба и заместник на главния прокурор по разследването е единственото предложение за изборен член на ВСС от квотата на следователите.

Вчера, на 13 март 2017 г. изтече определеният в закона срок, в който можеше да се депозират предложения за изборен член на Висшия съдебен съвет от квотата на следователите, според л. 29в от ЗСВ и чл. 12 от Правилата за провеждане на избори за членове на ВСС от съдиите, прокурорите и следователите, съобщава пресслужбата на ВСС.  Срокът започна да тече след обнародване в Държавен вестник на свикването на Общото събрание и не по-късно от два месеца преди първата събота на провеждането му – 13 май 2017 г.

На интернет сайта на ВСС в раздел „Общи събрания за избор на членове на Висшия съдебен съвет“, подраздел „Общо събрание на следователите…“, в частта „Предложения за изборен член на ВСС от квотата на следователите“ са публикувани: документите по чл. 29в, ал. 4 от ЗСВ – автобиография, мотиви за съгласие и концепция за работа като член на ВСС на Евгени Диков, както и документите по чл. 29г, ал. 1 и ал. 2 от ЗСВ, от които се вижда,че  срещу кандидата не са постъпили  основателни жалби и сигнали в Инспектората към ВСС.  Документите са представени в срок и  съдържат: декларация свързана с несъвместимостта или обстоятелства, които могат да доведат до частен интерес по смисъла на чл. 2 от Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси при вземане на решения, за имотното състояние и произхода на средствата за придобиване на имущество по реда на чл. 19а, ал. 1 от Закона за съдебната власт.

До 28 април 2017 г. могат да се представят становища за кандидатите и въпроси към тях, които своевременно ще бъдат публикувани на интернет сайта (02 май 2017 г.).

Общото събрание на следователите ще се проведе на 13 и 20 май 2017 г., като право на участие в него имат 444-ма действащи следователи от цялата страна.

До момента е постъпило само едно предложение за изборен член на ВСС от квотата на съдиите за кандидатурата на Илияна Тодорова Балтова – съдия в Апелативен съд – град Бургас.

About De Fakto

Проверете също

Механизмите за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор са публикувани за обществено обсъждане

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проекта за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и …

Президентът Румен Радев: Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген

Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген, но това до голяма степен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.