Последни новини
Home / Законът / Шеф на РС оглави административния съд във Враца (допълнена)

Шеф на РС оглави административния съд във Враца (допълнена)

Defakto.bg

Иван Цонков избран за председател на административния съд в Габрово

С 11 срещу 1 гласа Миглена Петрова бе избрана за председател на административния съд във Враца. Тя се състезаваше със Силвия Житарска. А най-любопитното бе, че и двете кандидатки в момента са начело на районни съдилища. Петрова – на районния съд във Враца, където кара първи мандат от 2015 г. Житарска – на районния съд в Бяла Слатина, с втори мандат също от 2015 г.

Претендент за поста от самия административен съд няма. А съдийската колегия си го обясни с факта, че магистратите са малко – едва четирима и идването на шеф „отвън” ще увеличи щата с 1 бройка.  Напомнено бе също, че само преди 1 година е била съкратена 1 бройка в този съд и съответно магистрат оттам е преместен в административния съд София-град.

Преди да се явят пред ВСС и Петрова, и Житарска са изслушани от общото събрание на административния съд във Враца, което не е изразило предпочитание към нито една от двете и е прехвърлило решението на ВСС.

От протокола на събранието обаче се вижда, че там са задавани интересни въпроси за съдийското самоуправление, реакцията при оказван натиск върху магистрат, щатната численост. Миглена Петрова заявява, че залага на екипния принцип на работа. Че категорично ще се противопоставя на намаляване на щатната численост, а при опит за натиск ще посъветва съдията да си даде отвод, ако това е проблем за него, или да си гледа делото обективно, ако не е. Силвия Житарска казва, че подходът й е всичко да се решава от общото събрание, работещите в съда са малко и веднага би застанала зад съдията, спрямо когото се упражнява натиск.

В случая е налице законовото изключение, когато при липса на други кандидати, на поста може да бъде назначен претендент от по-ниско ниво, реши съдийската колегия. Кандидатките бяха оценени като равностойни, но Георги Колев и Галина Карагьозова публично заявиха предпочитания за Миглена Петрова.

Еднодушно, с 12 „за“ колегията избра председател и на друг административен съд – този в Габрово. Избраникът е Иван Цонков, който е в съда от основаването му през 2007 г. Преди това е бил следовател, адвокат, юрисконсулт.

На общо събрание Цонков получава подкрепа и от голяма част от магистратите.

В отговор на въпрос на неправителствена организация днес кандидатът заяви, че наистина е бил следовател към Държавна сигурност в Габрово. Но този факт никога не се е отразявал върху дейността му като магистрат, за което свидетелстват както атестацията, така и присъдения му от ВСС най-висок ранг „съдия от ВКС и ВАС“.

About De Fakto

Проверете също

ВКС : Убиец на баща си с ловна пушка вече изтърпява 15-годишна окончателна присъда

Подсъдимият  Виктор Василев ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 г. за …

Президентът разпусна 48-то НС, назначи старото служебно правителство с нов министър на културата

Президентът подписа укази за разпускане на Народното събрание на 3 февруари и за назначаване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.