Последни новини
Home / Законът / Държавният глава се срещна с Лаура Кьовеши, главен прокурор на румънската Антикорупционна дирекция

Държавният глава се срещна с Лаура Кьовеши, главен прокурор на румънската Антикорупционна дирекция

Defakto.bg

 

Лаура Кьовеши

Държавният глава Румен Радев прие днес на „Дондуков“ 2 Лаура Кьовеши, главен прокурор на румънската Национална антикорупционна дирекция. Срещата е осъществена по  покана на президента Румен Радев, отправена към Лаура Кьовеши още през ноември м.г. По време на срещата е бил обсъден румънският антикорупционен модел.

И двете страни са изразили интерес за  по-тясно сътрудничество в борбата с коруп цията, гласи лаконично съобщението на прессцентъра на президенството.

Утре,  16 март 2017 г. от 10.00 ч. в Съдебната палата в София (зала № 15„Тържествена“) ще се състои конференция на тема „Румънският опит:  антикорупционни институции и мерки“, организирана от Върховния касационен съд на Република България. Основен лектор на форума ще бъде именно  Лаура Кьовеши – главен прокурор на румънската Национална антикорупционна дирекция (ДНА).

За участие в конференцията и в предвидената дискусия са поканени наказателните съдии от Върховния касационен съд, Софийския апелативен съд и Софийския градски съд, съдиите от Апелативния специализиран наказателен съд и Специализирания наказателен съд, както и ръководителите на съответните прокуратури.

Поканен за форума е и президентът Радев, министър-председателят, съдиите от Конституционния съд, министъра на правосъдието, председателят на Върховния административен съд, главният прокурор,  членовете на Висшия съдебен съвет, главният инспектор на Инспектората към Висшия съдебен съвет, директорът наНационалния институт на правосъдието, председателят на Висшия адвокатски съвет, директорът на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и  организираната престъпност към Министерския съвет (реализиращ проекта БОРКОР), Националния съвет по антикорупционни политики към МС, председателя на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, както и до представители на неправителствени организации.

About De Fakto

Проверете също

Председателят на ВКС напомни на главния прокурор: Чакам обвинителните актове, изготвени от Иван Гешев и присъдите по тях

Сотир Цацаров, заместникът му и шефовете на спецслужбите  са във Вашингтон на срещи с ФБР …

Районният прокурор на Враца със „забележка“ за просрочия, кадровици утре ще „уточняват“ въпросите си към кандидата в избора на 24-и

Експресно приключи днешното заседание на Прокурорската колегия на ВСС, като половината от него протече при …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.