Последни новини
Home / Законът / Еврокомисията отговори на нападките: Докладите ни са по данни на българските власти, не на личности и лобита

Еврокомисията отговори на нападките: Докладите ни са по данни на българските власти, не на личности и лобита

Defakto.bg

Зам.-генералният секретар на ЕК Параскеви Миху изпрати писмо

Зам.-генералният секретар на Европейската комисия Параскеви Миху отговори на медийните атаки и нападки от политици и кадровици срещу обективността на евродокладите и „свързаността” на представители на ЕК със Съюза на съдиите, членове на ВСС от „опозицията“, икономически кръгове.

Писмото й е разпространено от ССБ. То е и отговор на сигнал на съсловната организация до Еврокомисията и настояване да се реагира.

Става дума за кампанията срещу представителя на ЕК у нас Юри Бюрер-Тавание, наричан „докладописец” (от представляващия ВСС Димитър Узунов), „съветник на конци” и „съучастник в преврати” (от медии, издавани от Делян Пеевски) и т.н. Същите източници взеха на прицел зам.-председателя на ССБ Весислава Иванова, Калин Калпакчиев от ВСС, съдия Мирослава Тодорова. В атаките бяха използвани включително фотоси от неизвестни дати и произход, на базата на които пък Галя Георгиева, Димитър Узунов и други от ВСС официално искат обяснения от Калпакчиев за „контактите му” и неговата „независимост”.

При последното посещение на Параскеви Миху преди излизането на януарския доклад на Еврокомисията представляващият ВСС Димитър Узунов от името на съвета настоя за отпадане на наблюдението върху България.

Ето отговорът на Миху до ССБ (със съкращения):

Комисията е запозната с медийните публикации, посочени от вас.

Независимо от това, мога да ви уверя, че Комисията няма да бъде отклонена от изпълнението на нейните задължения по Механизма за сътрудничество и проверка да подпомогне България да спази своите ангажименти за реформиране на съдебната система и да се бори с корупцията и организираната престъпност.

Бих искала също така ясно да заявя, че Комисията категорично отрича всеки опит за използване на Механизма за сътрудничество и проверка за политически цели.

Механизмът за сътрудничество и проверка беше въведен и се провежда със съгласието на България и другите държави –членки на ЕС. През последните десет години работихме с всички правителства, независимо от техния политически цвят.

Докладите по Механизма за сътрудничество и проверка се основават на строго установена и прозрачна методология.

Всички доклади са основани на данни, предоставени и проверени от българските власти и докладите се одобряват от Колегията на комисарите.

Комисията отхвърля всяко свързване на личности и лобита със съдържанието на докладите. Съществуват строги вътрешни правила относно начина на изготвяне на докладите от службите на Комисията.

Методологията, докладите и техните заключения са били последователно одобрявани със заключенията на Съвета на министрите, в който България също е представена.

Последният доклад на Комисията посочи оставащите ключови стъпки, които следва да бъдат направени, за да се изпълнят показателите на Механизма за сътрудничество и проверка.

Очакваме да работим с българските власти и с организации, като Съюза на съдиите в България, за да бъде продължен процесът по ускоряване на напредъка.

Скоростта на това зависи от това колко бързо българските власти са способни да предприемат идентифицираните оставащи стъпки по необратим начин, по начин, който не повдига под въпрос направеното до момента. Комисията, разбира се, е напълно уверена, че това ще е възможно само след пълно ангажиране и широк консенсус от страна на българските власти и останалите заинтересовани страни”.

 

 

About De Fakto

Проверете също

ВКС : Убиец на баща си с ловна пушка вече изтърпява 15-годишна окончателна присъда

Подсъдимият  Виктор Василев ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 г. за …

Президентът разпусна 48-то НС, назначи старото служебно правителство с нов министър на културата

Президентът подписа укази за разпускане на Народното събрание на 3 февруари и за назначаване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.