Последни новини
Home / Законът / При четирима кандидати, окръжен прокурор на Плевен не бе избран

При четирима кандидати, окръжен прокурор на Плевен не бе избран

Defakto.bg

Въпреки наличието на четирима кандидати и последвал балотаж, нов окръжен прокурор на Плевен днес не бе избран.

И това донякъде бе очаквано – макар че Сотир Цацаров заяви изрично предпочитанията си, други членове на прокурорската колегия на ВСС дадоха знак, че най-доброто решение в случая е да няма избор. Защото в Плевен е налице „рецидив от проблеми”, с които наличните кандидати няма да се справят, по-скоро ще задълбочат конфликтите.

В залата днес не веднъж се чу за влошен микроклимат, враждуващи групировки, загубено чувство за справедливост в ОП-Плевен.

Този вот идва, след като през 2015 г. окръжният прокурор на града Иво Радев бе отстранен, разследван и обвинен за натиск върху подчинен. Миналата година Радев бе оправдан на първа инстанция, а през ноември и възстановен като редови обвинител по новите законови правила.

А, по ирония на съдбата в конкурса за негов наследник участваше и прокурорката, „натискана” от него, Снежана Георгиева-Блажева. За нея се обяви Сотир Цацаров, подкрепен от Михаил Кожарев.

Другите претенденти бяха Георги Асенов, който преди пет години като кандидат за член на ВСС впечатли всички със смелостта и откровеността си, сегашният зам.-окръжен прокурор Иво Йолов и районният прокурор на Левски Чавдар Мънев.

Вот за Йолов бе заявила Юлиана Колева, за Мънев – Ясен Тодоров. Асенов получи адмирации и днес, но Цацаров каза, че го вижда като заместник на Снежана Георгиева – тя самата обяви, че ще го предложи за такъв.

Така при първото гласуване Асенов получи 0 „за”, Снежана Георгиева 2 „за”, Йолов и Мънев по 1 глас, 7 от членовете на прокурорската колегия бяха „против”, т.е. не подкрепиха нито един от кандидатите.

След проведен балотаж гласовете за Георгиева останаха същите, Мънев отбеляза 1 „за”, при Йолов се получи нулева подкрепа, а вече 8 кадровици гласуваха „против” всички. За да има избран претендент, е нужна подкрепата на минимум 6 „за”.

Изслушването обаче бе продължително за прокурорската колегия – близо 2 часа. И любопитно.

Георги Асенов: Не сме командно-административна единица

Георги Асенов, обвинител от кариерата, е в окръжната прокуратура от 2001 г. Бил е зам.-районен прокурор на Плевен.

Той говори както за влошените отношения, така и за маса недопустими „хватки” за неглижиране и бягство от работа и отговорност.

Като пример даде масовите самоотводи с неясни мотиви, определени от него като „бягство от работа”, което трябва да се пресече. Посочи и пример със себе си на получено от него дело от 10 тома, прехвърляно между различни обвинители, връщано и с последвали самоотводи без ясни причини. Възмутен, Асенов е сигнализирал за това ВКП.

Говори и за вмешателството в работата на обвинителите и обяви, че гаранциите срещу това и сега ги има в закона. Но „голяма част приемат прокуратурата като командно-административна единица, щом началникът ти каже, трябва да го направиш”. Рецептата: „Бих насърчил всеки колега, при всяко указание, с което не е съгласен, да възрази, нека отиде в горната инстанция. Това е единственият начин всеки човек да си отстоява мнението и убеждението. Ще насърчавам мисленето и желанието на всеки прокурор да защитава позицията си”.

Даде и любопитни обяснения за скандал с кражбата на цигари – веществено доказателство по дело за ТИР с незаконни папироси,  довел до ареста на трима полицаи.

Асенов обяви, че наблюдаващ делото за ТИРа е бил бившият окръжен прокурор Радев, разследващ полицай – един от арестуваните впоследствие, същият известно време дори временно оглавявал полицията в града. „Не се учудвам от станалото, според мен разследването не е водено така, че да бъде разкрит извършителят. При такива дела, с такъв значим като престъпен резултат ефект, веднага бих сформирал екип, който внимателно и дейтално да разследва”, заключи кандидатът.

За него Цацаров каза, че го познава като добър професионалист, но бил „малко по-емоционален”, затова можел да е зам.-окръжен прокурор.

Добри думи каза и Елка Атанасова.

Иво Йолов: Вече няма затворени врати

Работата в прокуратурата се подобрява, обяви Йво Йолов и посочи, че през м.г. там няма оправдателна присъда, а броят на прекратените и върнати дела е намалял наполовина.

На въпрос има ли вмешателство в работата на обвинителите и какъв е микроклиматът, отговори: за последните две години (откакто той е заместник), случаи на намеси няма. А работният климат е добър, без разделение на групи и затворени врати в ежедневната работа. „За мен е странно твърдението за обратното”, категоричен бе кандидадът.

Обяви като приоритет съставяне на „картина на уязвимите от корупция общности” и убеждаването на всички обвинители, че антикорупцията е възможна.

По повод делото с цигарите и полицаите общо взето, повтори казаното от Асенов – не е работено сериозно, случаят е изисквал незабавни действия, формирането на екип и вземането на спецотмет.

Той е най-умерен и колегиален, заяви Юлиана Колева.

Снежана Георгиева: Ще възстановя справедливостта

Снежана Георгиева за втори път се кандидатира за поста, в първия конкурс я побеждава Иво Радев. Тогава тя е свалена и от ръководния екип, където е била зам.-окръжен прокурор.

„Въпреки дългия ми стаж все още вярвам, че прокуратурата ще бъде реформирана към по-добро, а плевенската прокуратура ще получи заслужаващото си място предвид многобройните конфликти, които възникваха. Основен проблем са влошеният микроклимат и загубата на чувство за справедливост – някои прокурори и служители бяха поставени в лична зависимост от административния ръководител. Ще се опитам да възстановя чувството за справедливост”, заяви тя.

На въпрос в какво се изразява загубеното чувство за справедливост, отговори – усещането е, че всичко става с връзки.

Обяви, че бъде ли избрана, Георги Асенов ще е неин заместник.

Обеща при избор лично да наблюдава делото с арестуваните полицаи и не изключи да има замесени прокурори.

Чавдар Мънев: Ще участвам в промяната

Чавдар Мънев е районен прокурор на Левски, избран сравнително неотдавна – през 2015 г.

Каза, че в Плевен има влошен микроклимат, но не е запознат с детайлите. Обяви, че е постигнал повечето от поставените от самия него цели за прокуратурата в Левски. Мотивът за новия пост: „На последното отчетно събрание Главна прокуратура говори за рецидив на неуспехи в окръжната прокуратура в Плевен, реших че мога и лично да участвам в тази промяна”.

Ясен Тодоров обяви, че ще подкрепи ”най-нестандартната кандидатура”, сиреч Мънев, защото трудно би се намерило решение на проблемите с вътрешен кандидат.

Дебатът

„От четиримата двама – Георгиева и Асенов очевидно са в една група. Това ме кара да мисля, че нито един от тях не е подходящ, защото очевидно няма да бъде решен въпросът с нормализирането на климата, имам подозрения, че може и допълнително да се изостри. В създаването на тази атмосфера участват 17 човека (колкото са прокурорите в ОП), не един и двама. Според мен най-умерен и колегиален беше Иво Йолов”, обяви Юлиана Колева.

Последва Сотир Цацаров: „Според мен напрежение има, колкото и да ме убеждава г-н Йолов. По мое наблюдение е налице дълбоко разделение, условно на две групи – едната е по-близка до г-н Йолов и предното ръководство, другата – до двамата кандидати. Имайки предвид злощастния опит от ръководството на областната дирекция на полицията мисля, че „външна бригада” е трудно приложима, нужен е и кандидат, съгласен да се подложи на това. Имало е такъв само веднъж досега – Марио Василев, но той вече е във ВКП. Сега бих подкрепил двама – Георги Асенов и Снежана Георгиева-Блажева. Виждам дамата като окръжен прокурори, Асенов като неин заместник. Ако този избор не проработи, тогава ще мислим за друг вариант”.

Михаил Кожарев прие варианта на Цацаров. Но добави: „Мисля, че ако не изберем никого е възможно да не сбъркаме. Ако изберем някого, има известна доза риск при наличието на враждуващи групи”.

Елка Атанасова заяви, че се колебае между Георги Асенов и Иво Йолов. Бе категорична – „външният” кандидат (очевидно похваленият Марио Василев – б.р.) не е решил проблемите. Заключи: „В колегията сме имали ситуации при непроведен избор измежду много претенденти, следващия път да се появи добър кандидат”.

About De Fakto

Проверете също

СЕС: Софийският районен съд не е обвързан от указанията на горестоящата инстанция, ако противоречат на правото на Съюза

Съдилищата имат право служебно да проверят договорите потребителски кредити за неравноправни клаузи в тях Софийският …

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.