Последни новини
Home / Законът / При четирима кандидати, окръжен прокурор на Плевен не бе избран

При четирима кандидати, окръжен прокурор на Плевен не бе избран

Defakto.bg

Въпреки наличието на четирима кандидати и последвал балотаж, нов окръжен прокурор на Плевен днес не бе избран.

И това донякъде бе очаквано – макар че Сотир Цацаров заяви изрично предпочитанията си, други членове на прокурорската колегия на ВСС дадоха знак, че най-доброто решение в случая е да няма избор. Защото в Плевен е налице „рецидив от проблеми”, с които наличните кандидати няма да се справят, по-скоро ще задълбочат конфликтите.

В залата днес не веднъж се чу за влошен микроклимат, враждуващи групировки, загубено чувство за справедливост в ОП-Плевен.

Този вот идва, след като през 2015 г. окръжният прокурор на града Иво Радев бе отстранен, разследван и обвинен за натиск върху подчинен. Миналата година Радев бе оправдан на първа инстанция, а през ноември и възстановен като редови обвинител по новите законови правила.

А, по ирония на съдбата в конкурса за негов наследник участваше и прокурорката, „натискана” от него, Снежана Георгиева-Блажева. За нея се обяви Сотир Цацаров, подкрепен от Михаил Кожарев.

Другите претенденти бяха Георги Асенов, който преди пет години като кандидат за член на ВСС впечатли всички със смелостта и откровеността си, сегашният зам.-окръжен прокурор Иво Йолов и районният прокурор на Левски Чавдар Мънев.

Вот за Йолов бе заявила Юлиана Колева, за Мънев – Ясен Тодоров. Асенов получи адмирации и днес, но Цацаров каза, че го вижда като заместник на Снежана Георгиева – тя самата обяви, че ще го предложи за такъв.

Така при първото гласуване Асенов получи 0 „за”, Снежана Георгиева 2 „за”, Йолов и Мънев по 1 глас, 7 от членовете на прокурорската колегия бяха „против”, т.е. не подкрепиха нито един от кандидатите.

След проведен балотаж гласовете за Георгиева останаха същите, Мънев отбеляза 1 „за”, при Йолов се получи нулева подкрепа, а вече 8 кадровици гласуваха „против” всички. За да има избран претендент, е нужна подкрепата на минимум 6 „за”.

Изслушването обаче бе продължително за прокурорската колегия – близо 2 часа. И любопитно.

Георги Асенов: Не сме командно-административна единица

Георги Асенов, обвинител от кариерата, е в окръжната прокуратура от 2001 г. Бил е зам.-районен прокурор на Плевен.

Той говори както за влошените отношения, така и за маса недопустими „хватки” за неглижиране и бягство от работа и отговорност.

Като пример даде масовите самоотводи с неясни мотиви, определени от него като „бягство от работа”, което трябва да се пресече. Посочи и пример със себе си на получено от него дело от 10 тома, прехвърляно между различни обвинители, връщано и с последвали самоотводи без ясни причини. Възмутен, Асенов е сигнализирал за това ВКП.

Говори и за вмешателството в работата на обвинителите и обяви, че гаранциите срещу това и сега ги има в закона. Но „голяма част приемат прокуратурата като командно-административна единица, щом началникът ти каже, трябва да го направиш”. Рецептата: „Бих насърчил всеки колега, при всяко указание, с което не е съгласен, да възрази, нека отиде в горната инстанция. Това е единственият начин всеки човек да си отстоява мнението и убеждението. Ще насърчавам мисленето и желанието на всеки прокурор да защитава позицията си”.

Даде и любопитни обяснения за скандал с кражбата на цигари – веществено доказателство по дело за ТИР с незаконни папироси,  довел до ареста на трима полицаи.

Асенов обяви, че наблюдаващ делото за ТИРа е бил бившият окръжен прокурор Радев, разследващ полицай – един от арестуваните впоследствие, същият известно време дори временно оглавявал полицията в града. „Не се учудвам от станалото, според мен разследването не е водено така, че да бъде разкрит извършителят. При такива дела, с такъв значим като престъпен резултат ефект, веднага бих сформирал екип, който внимателно и дейтално да разследва”, заключи кандидатът.

За него Цацаров каза, че го познава като добър професионалист, но бил „малко по-емоционален”, затова можел да е зам.-окръжен прокурор.

Добри думи каза и Елка Атанасова.

Иво Йолов: Вече няма затворени врати

Работата в прокуратурата се подобрява, обяви Йво Йолов и посочи, че през м.г. там няма оправдателна присъда, а броят на прекратените и върнати дела е намалял наполовина.

На въпрос има ли вмешателство в работата на обвинителите и какъв е микроклиматът, отговори: за последните две години (откакто той е заместник), случаи на намеси няма. А работният климат е добър, без разделение на групи и затворени врати в ежедневната работа. „За мен е странно твърдението за обратното”, категоричен бе кандидадът.

Обяви като приоритет съставяне на „картина на уязвимите от корупция общности” и убеждаването на всички обвинители, че антикорупцията е възможна.

По повод делото с цигарите и полицаите общо взето, повтори казаното от Асенов – не е работено сериозно, случаят е изисквал незабавни действия, формирането на екип и вземането на спецотмет.

Той е най-умерен и колегиален, заяви Юлиана Колева.

Снежана Георгиева: Ще възстановя справедливостта

Снежана Георгиева за втори път се кандидатира за поста, в първия конкурс я побеждава Иво Радев. Тогава тя е свалена и от ръководния екип, където е била зам.-окръжен прокурор.

„Въпреки дългия ми стаж все още вярвам, че прокуратурата ще бъде реформирана към по-добро, а плевенската прокуратура ще получи заслужаващото си място предвид многобройните конфликти, които възникваха. Основен проблем са влошеният микроклимат и загубата на чувство за справедливост – някои прокурори и служители бяха поставени в лична зависимост от административния ръководител. Ще се опитам да възстановя чувството за справедливост”, заяви тя.

На въпрос в какво се изразява загубеното чувство за справедливост, отговори – усещането е, че всичко става с връзки.

Обяви, че бъде ли избрана, Георги Асенов ще е неин заместник.

Обеща при избор лично да наблюдава делото с арестуваните полицаи и не изключи да има замесени прокурори.

Чавдар Мънев: Ще участвам в промяната

Чавдар Мънев е районен прокурор на Левски, избран сравнително неотдавна – през 2015 г.

Каза, че в Плевен има влошен микроклимат, но не е запознат с детайлите. Обяви, че е постигнал повечето от поставените от самия него цели за прокуратурата в Левски. Мотивът за новия пост: “На последното отчетно събрание Главна прокуратура говори за рецидив на неуспехи в окръжната прокуратура в Плевен, реших че мога и лично да участвам в тази промяна”.

Ясен Тодоров обяви, че ще подкрепи ”най-нестандартната кандидатура”, сиреч Мънев, защото трудно би се намерило решение на проблемите с вътрешен кандидат.

Дебатът

„От четиримата двама – Георгиева и Асенов очевидно са в една група. Това ме кара да мисля, че нито един от тях не е подходящ, защото очевидно няма да бъде решен въпросът с нормализирането на климата, имам подозрения, че може и допълнително да се изостри. В създаването на тази атмосфера участват 17 човека (колкото са прокурорите в ОП), не един и двама. Според мен най-умерен и колегиален беше Иво Йолов”, обяви Юлиана Колева.

Последва Сотир Цацаров: „Според мен напрежение има, колкото и да ме убеждава г-н Йолов. По мое наблюдение е налице дълбоко разделение, условно на две групи – едната е по-близка до г-н Йолов и предното ръководство, другата – до двамата кандидати. Имайки предвид злощастния опит от ръководството на областната дирекция на полицията мисля, че „външна бригада” е трудно приложима, нужен е и кандидат, съгласен да се подложи на това. Имало е такъв само веднъж досега – Марио Василев, но той вече е във ВКП. Сега бих подкрепил двама – Георги Асенов и Снежана Георгиева-Блажева. Виждам дамата като окръжен прокурори, Асенов като неин заместник. Ако този избор не проработи, тогава ще мислим за друг вариант”.

Михаил Кожарев прие варианта на Цацаров. Но добави: „Мисля, че ако не изберем никого е възможно да не сбъркаме. Ако изберем някого, има известна доза риск при наличието на враждуващи групи”.

Елка Атанасова заяви, че се колебае между Георги Асенов и Иво Йолов. Бе категорична – „външният” кандидат (очевидно похваленият Марио Василев – б.р.) не е решил проблемите. Заключи: „В колегията сме имали ситуации при непроведен избор измежду много претенденти, следващия път да се появи добър кандидат”.

About De Fakto

Проверете също

Адвокат Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет

Известният столичен адвокат  Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет (ВАдС). …

Всички без ГЕРБ задължиха Бойко Борисов да се яви пред парламента

Преди това бе наречен “Джипко Бибитков”, “генералът беглец”, “страхливият заек от Банкя” Със 145 “за” …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.