Последни новини
Home / Законът / 14 дисциплинарни дела срещу съдии без решение във ВАС, половината чакат емблематично тълкувателно решение

14 дисциплинарни дела срещу съдии без решение във ВАС, половината чакат емблематично тълкувателно решение

Defakto.bg

Спрени са делата на Владимира Янева, Румяна Ченалова и други

Във Върховния административен съд има общо 14 неприключили дела за дисциплинарни наказания на съдии, наложени от ВСС. Това сочи справка, приета за сведение от съдийската колегия на съвета. Справката е към 23 февруари т.г.

Боде очите фактът – 7 от тези дела, т.е. половината, са спрени в изчакване на емблематичното тълкувателно дело №7 от 2015 г. на ВАС, по което до днес официално решение няма. Макар че то бе взето още на 24 януари на общо събрание на върховните съдии, а членове на ВСС дори вече се позовават на него. По този повод магистрати започнаха да се шегуват, че решението ще излезе, когато този съдебен съвет си тръгне – някъде наесен. Тълкувателно дело №7 от 2015 г. трябва да отговори на важни въпроси, свързани с дисциплинарното наказване на магистрати, включително и дали когато отменя санкцията ВАС може да връща съдебния съвет на “поправителен”. Според мнозинството от върховните съдии не може, след като решението на ВСС е незаконно, то се отменя и толкова.

Така или иначе в изчакване са знакови решения на ВСС по скандалите в Софийския градски съд. Спрени са делата за уволнението на Румяна Ченалова, понижаването в ранг на Владимира Янева, намаляването на заплатата на Петя Крънчева и отказът за бъде наказана Богдана Желявска. Тълкувателното решение на ВАС чакат също дела срещу уволнението на Мария Иванова от СГС, гласувано още през 2014 г., както и за наложените “забележки” на Снежана Чалъкова от Софийския районен съд и на Рени Коджабашева от СГС.

Сред останалите дела, на производство във ВАС, са уволнението на съдията-партиец Мариян Марков от СГС и на Елка Ерменкова от окръжния съд в Благоевград, намаляването на заплатата на Ивайло Родопски. Няма окончателни решения и по отказите на ВСС да накаже Виолета Йовчева (СГС), Иво Петров (СРС), Върбан Върбанов (СРС), Калинка Илиева-Пандохова (СРС).

About De Fakto

Проверете също

“Правосъдие за всеки” подновява протестите срещу политическото бездействие в НС за съдебна реформа

Поредният парламент за този година приключи, но причините да настояваме за правосъдие без каскет остават. Новото …

Съдът на ЕС наложи на Полша глоба от  500 000 евро на ден за неизпълнение на съдебна заповед

Съдия Росарио Силва де Лапуерта, зам.-председател на Съда на ЕС осъди Полша да заплаща на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.