Последни новини
Home / Законът / Европейският парламент принуждава вносителите да следят за „кървави минерали“

Европейският парламент принуждава вносителите да следят за „кървави минерали“

Defakto.bg

В четвъртък евродепутатите приеха проект на регламент, който да предотврати финансирането на въоръжени групи от и нарушаване на правата на човека, свързани с търговията с минерали от конфликтни зони. Всички компании, които внасят калай, волфрам, тантал и злато в ЕС, освен най-малките ще трябва да извършват проверки по цялата веригата на доставки. Най-големите ще трябва и да обявяват как ще правят това, съобщи пресслужбата на Европапламента.

Докладчикът Юлиу Винклер (ЕНП, Румъния)е заявил:  „Новият регламент има потенциала да промени живота на хора, попаднали във война. Нашата система, обаче ще сработи в реалност само, ако остане гъвкава и всички участници се учат постоянно и действат отговорно.“  Бернд Ланге (С&Д, Германия) от комисията по международна търговия добавя: „Не можем да обърнем гръб на щетите, които причиняваме в други части на света. Тези правила трябва да поставят основите на ефективни инструменти, които да прекъснат връзката между конфликти, нарушения на правата на човека и употребата на стоки от ежедневието.“.

Резолюцията беше приета с 558 гласа „за“ срещу 17 „против“, с 45 „въздържал се“.

Парламентът извоюва задължителни проверки за вносители

В предварително споразумение със Съвета, евродепутатите убедиха министрите, че повечето вносители на калай, волфрам, тантал и злато, както и на техните руди, от конфликтни зони с висок риск, трябва да се проверят, в съответствие с насоките на ОИСР. Първоначалното предложение на Комисията и Съвета беше само за доброволни проверки. Властите в държавите членки на ЕС ще носят отговорността за спазването на законодателството от страна на компаниите.

Рециклираните материали и малките вносители като зъболекари и бижутери ще бъдат освободени от проверки, за да се намали излишната бюрократична тежест.

Производителите и продавачите да разкриват практики за снабдяване

По време на преговорите, Парламентът осигури гаранция, че големите вносители (над 500 служители), които купуват калай, волфрам, тантал и злато за своите продукти, ще бъдат насърчавани да докладват как се снабдяват с минерали, и ще могат да се регистрират в съвместен регистър на ЕС.

Високи стандарти

Регламентът предвижда съществуващите схеми за контрол на индустрията да  бъдат използвани, за да се избегне двойната тежест. Парламентът се погрижи тези схеми да бъдат редовно проверявани, за да се поддържат високи стандарти в съответствие с насоките на ОИСР.

Клауза за оценяване

Европейската комисия ще трябва редовно да оценява ефективността на новото законодателство, като обръща внимание на резултатите на място и спазването от страна на европейските фирми. Тя също така може да предложи допълнителни задължителни мерки, ако проверките на фирмите се окажат незадоволителни.

Следващи стъпки

След като Европейският парламент и Съветът одобрят споразумението, текстът ще бъде публикуван в Официалния вестник на ЕС. Задълженията за проверки от страна на компаниите ще влязат в сила от 1 януари 2021 г., за да може държавите членки да имат достатъчно време, за да определят и назначат компетентни органи, които да следят изпълнението му, а вносителите на минерали да се запознаят с новите задължения.

Обща информация

Богатите на минерали страни, които попадат във конфликтни зони, са изправени пред порочен кръг, в който приходите от незаконния добив на суровини подхранват въоръжени бунтове. Регламентът покрива всички засегнати от конфликти райони и високорискови райони в света, като най-очевидните примери са Демократична република Конго и региона на Големите езера. Експерти ще изготвят неизчерпателен списък с области, но държавата източник няма да бъде единственият показател: информация за транзит или безотговорен доставчик също ще е причина за проверка.

Калай, волфрам, тантал и злато се използват в производството на високотехнологични устройства, в автомобилостроенето, електрониката, космическите изследвания, строителството, осветлението, индустриални машини, както и в бижутерията. Характерът и обхватът на проверките са определени от международнитенасоки на ОИСР, за да помогнат на компаниите да спазват човешките права и да не допринасят за конфликти чрез търговията с минерали. В момента те имат статут на препоръки

About De Fakto

Проверете също

Ивайла Бакалова към депутатите: Мартин Нотариуса съществуват заради болната ни съдебна система, не пропускайте кръга на Петьо Еврото, той е по-силен

Сменете си адвоката,  с Лулчева няма как да се получат нещата, препоръчва Нотариуса на Ивайла …

Защо АС – София потвърди отказа на СГС да пусне предсрочно на свобода един от убийците на студента Стоян Балтов

  Апелативен съд София потвърди отказа на СГС  за предсрочно освобождаване от затвора на  Александър …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.