Последни новини
Home / Законът / Следствените отдели на шест прокуратури с нови мобилни центрове

Следствените отдели на шест прокуратури с нови мобилни центрове

Defakto.bg

Следствените отдели в окръжните прокуратури в Бургас, Варна,  Велико Търново,  Пловдив, София и Софийска градска прокуратура получиха мобилни центрове за разследване, базирани на автомобили с висока проходимост („Фолксваген“, модел „Транспортер Комби“, 4х4), съобщи пресцентъра на държавното обвинение.   Мобилните центрове за разследване са оборудвани с вътрешни работни места, генератори за автономно електрическо захранване, полеви осветителни тела, лични предпазни средства (защитни костюми, маски, ръкавици и др.), средства за обозначаване и обезпечаване на периметъра на местопроизшествието, цифрови фотоапарати за огледи на местопроизшествие и друга криминалистична техника, се казва в съобщението.

От обвинението припомнят, че  на 25.11.2015 г., в сградата на Националната следствена служба (НСлС), беше официално открит Оперативен дежурен център за независимо и бързо разследване на тежки престъпления (ОДЦ). Тогава директорът на НСлС  Евгени Диков представи възможностите,  които дава криминалистичната техника, придобита със средства по съвместен българо – швейцарски проект.  Тогава НСлС оборудва първите два мобилни центъра за разследване – микробус и автомобил с повишена проходимост.

В съобщението на прокуратурата се изброени осем случая, в които НСлС е използвала успешно с двата мобилни центъра.  Сред тях са  допълнителен оглед в посолство на Палестина, по повод смъртта на палестински гражданин,  оглед на паднал хеликоптер в района на с. Гюльовца, област  Бургас , както и при разследването на  местопроизшествието в с. Хитрино.

В края на 2016 г., за нуждите на разследването е закупена летяща платформа (дрон) за наблюдение, видео и фото заснемане при огледи на местопроизшествия, казва прокуратурата. През 2017 г. е планирано да бъде придобита и криминалистична техника и автомобили за нуждите  НСлС, както и за следствените отдели в окръжните прокуратури.

 

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.