Последни новини
Home / Законът / Съкратени служители на ВКС се оплакаха на съдебния съвет, докато Панов бе домакин на Кьовеши

Съкратени служители на ВКС се оплакаха на съдебния съвет, докато Панов бе домакин на Кьовеши

Defakto.bg

Пленумът на Висшия съдебен съвет изслуша съдебни служители на Върховния касационен съд, оспорващи освобождаването им от длъжност след съкращаване на щатни длъжности, съобщиха от ВСС.

На заседанието не присъства председателят на ВКС Лозан Панов, по това време в залата „Тържествена“ течеше конференция за румънския антикорупционен опит и лекция на Лаура Кьовеши – нещо, за което съветът бе уведомен отдавна. За мнозинството кадровици обаче въпросът явно е бил „неотложен“, та оплакванията на съкратените от Лозан Панов са влезли и като извънредна точка в дневния ред.

Едно уточнение – съкращаванията стават след функционален анализ на администрацията във ВКС. И още едно – въпросното изслушване е прецедент, досега оплаквания на съкратени или освободени по друг ред служители не са привличали вниманието на целокупния съвет.

Пред пленума на ВСС съкратените заявили, че при освобождаването им са допуснати нарушения на трудовото законодателство, не е извършен подбор, когато са съкращавани еднородни длъжности и се изземват функции на ВСС. Посочили, че паралелно във ВКС текат конкурси за назначаване на служители на подобни длъжности и затова тяхното съкращаване няма да осигури финансови икономии. Някои от тях са били помолени да напуснат работните си места веднага след връчване на заповед за освобождаване, без отработване на предизвестието.

Ето още от съобщението на ВСС:

„Г-жа Теодора Златанова – досега началник отдел „Счетоводство и финанси“ уточни, че отстранените са съдебни служители със средно 10 години стаж в системата, част от тях са дошли във ВКС от други органи на съдебната власт, а други са спечелили  конкурси за длъжностите, които са заемали.

Съкратените съдебни служители от ВКС заявиха, че са внесли писмен сигнал във ВСС и ще обжалват по съдебен ред заповедите за освобождаването им.

Пленумът на ВСС реши да обсъди на следващо заседание в присъствието на председателя на ВКС Лозан Панов възможността да се възложи на дирекция „Вътрешен одит“ на ВСС да направи проверка на съкратените и назначените служители в администрацията на Върховния касационен съд. Комисия „Съдебна администрация“ на ВСС вече е поискала допълнителна информация от ВКС за предприетите съкращения, за да направи проверка на обстоятелствата, дали има нарушения при извършените съкращения.“

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

Общото събрание на адвокатите поиска спешни законодателни промени за адвокатските възнаграждения За мен е привилегия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.