Последни новини
Home / Законът / Заради националната сигурност забраниха достъпа на трима турски граждани в България

Заради националната сигурност забраниха достъпа на трима турски граждани в България

Defakto.bg

Заради заплаха за националната сигурност е  отнето правото на турски гражданин да влиза и пребивава в страната, обяви най-напред  в петък  Министерство на вътрешните работи. Мярката е наложена от  Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), след като са събрани доказателства за опасността на чужденеца.  Забраната е за срок от пет години.

По-късно  главният прокурор Сотир Цацаров каза, че  председателят на ДАНС си е свършил много добре. И той не уточни подробности в какво се състои заплахата за сигурността.  Но не  изключи възможността да има и други подобни ограничения случаи  спрямо чужди граждани.

По традиция, по-късно в петък  ДАНС съобщи, че е наложила принудителни мерки общо срещу трима турски граждани.  По-късно служебният премиер каза, че въпросният турски гражданин е локализиран в Шуменско.

Освен това ДАНС съобщи, че е наложила и принудителни мерки „експулсиране” и „забрана за влизане в Република България” на още един турски гражданин. Трети турски гражданин пък е включен в информационния масив на нежеланите в страната чужденци, тъй като „представлява заплаха за националната сигурност“

Според събраните от органите на ДАНС последните двама „са извършвали на територията на Република България противоконституционна дейност, насочена срещу суверенитета на страната и единството на българската нация“.

„Понеже има една чудесна координация между МВР, ДАНС и прокуратурата, това ще бъде осъществено, отбеляза той. Това показва, че тези органи си вършат чудесно работата. Освен това има още двама турски граждани, за които е приложена принудителна административна мярка да не влизат в България от Турция, заради това, че действат против интересите на страната ни, суверенитета и единството на нацията“, обясни със свои думи служебният премиер Герджиков.

„Смятам, че по същия начин следва да бъде постъпвано по отношение на всички други лица, които по същия начин действат в тази обстановка. Не става дума за предизборна обстановка, не става дума за влияние и политически стремежи, става дума за националната сигурност на страната“, коментира още Цацаров.

От съобщението на ДАНС  се разбира, че наложените на турски гражданин мерки са заради негови действия срещу териториалната цялост и единството на нацията. По-късно стана ясно, че той е  участвал в създаване на антибългарски настроения в райони със смесено население. Бил е  със статут на продължително пребиваващ в България от няколко години.

About De Fakto

Проверете също

20 съдии и съдебни служители с остра декларация срещу идеята да бъде закрит районния съд в Каварна

Двадесет съдии и служебни служители от Районен съд Каварна остро протестират срещу предложението на  Съдийската …

Изборни времена за нов състав на ВСС

Иван Брегов, Институт пазарна икономика За да сме убедени, че съдиите, прокурорите и следователите са …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.