Последни новини
Home / Законът / Концепция на първия съдийски кандидат за ВСС: Независимост, електронно правосъдие, уроците на Страсбург

Концепция на първия съдийски кандидат за ВСС: Независимост, електронно правосъдие, уроците на Страсбург

Defakto.bg

Публикуваха документите на Илияна Балтова

Всички документи на първия номиниран кандидат за съдийската колегия на новия ВСС – Илияна Балтова, са публикувани на страницата на съдебния съвет.

Балтова е съдия от апелативния съд в Бургас, предложена от председателя Деница Вълкова и подкрепена след среща на магистрати от региона.

Илияна Балтова е завършила право в Бургаския свободен университет с диплома отличен 5,67. Тя е в системата от 1999 г., минала е през районен, окръжен, сега апелативен съд. След конкурс е сред първите, командировани към Евросъда за правата на човека в Страсбург.

„Чувството ми за свобода и доказана независимост ми дават смелост да поема дългосрочен ангажимент за отстояване на приоритети и защитаване на позиции във ВСС“, заявява номинираната.

Като приоритети в концепцията си за работата във ВСС сочи: независимост, качествено правосъдие, електронно правосъдие, задължения по евроконвенцията за правата на човека, участие в законодателния процес, конкурси и атестиране, обучение, дисциплинарна практика, проекти.

По отношение на независимостта Илияна Балтова заявява, че ВСС има централна роля в отстояването й. Предлага „да се създаде действен протокол за реакция на ВСС при констатирани посегателства върху съдийската независимост, като задължително се изслушва засегнатият магистрат“.

За качественото правосъдие смята, че във ВСС трябва да се създаде постоянна комисия „ангажирана с управление на методите на работа“ която да прави постоянен преглед на тези методи, да посочва цели и предлага разрешения. Набляга на въвеждането на единен унифициран стандарт за съдебните актове и всички изходящи от съда документи, както и на създаването на процедура за запознаване на ВСС с отчетните доклади на административните ръководители от всички нива.

По отношение на евроконвенцията смята за необходимо създаването на работна група за конкретни мерки, които да преодолеят констатираните от съда в Страсбург проблеми със съдебната практика. Въпросната група да подготвя и законодателни предложения до Министерството на правосъдието.

За скоростното въвеждане на електронно правосъдие да се въведе максимално бързо централизираната информационна система на съдилищата, където всички действия да се извършват онлайн, предлага Балтова.

По приоритета „участие в законодателния процес“ се обявява активно взаимодействие с МП, така че гарантирано да бъде отчетен опитът на магистратите. Тук е написала и за взаимодействие на ВСС с антикорупционните органи, без пояснения.

По отношение на бюджета предлага да се създаде специален фонд за поощрения на магистрати – сходна идея промотира и Розалин Трендафилов, новото попълнение в прокурорската колегия на действащия ВСС.

За натовареността Балтова се обявява за „достоверна електронна система за определяне на делата“.

Във връзка с обученията в НИП кандидатката предлага да има софтуер за случайно разпределение на магистратите, заявили желание за участие в определен семинар.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.