Последни новини
Home / Законът / Районният прокурор на Пловдив Гергана Мутафова номинирана за ВСС

Районният прокурор на Пловдив Гергана Мутафова номинирана за ВСС

Defakto.bg

Тя е първото предложение от квотата на обвинителите

Районният прокурор на Пловдив Гергана Мутафова е първата прокурорска номинация за новия ВСС. Тя е и зам.-председател на Асоциацията на прокурорите в България.

Обвинителите трябва да изберат четирима в съдебния съвет, които ще са членове на прокурорската колегия. Срокът за номинации изтича на 27 март. Общите изборни събрания ще са на 27 май в зала „Универсиада“, когато ще се изслушват кандидатите, и на 3 юни, когато ще се гласува – електронно или с бюлетини в Съдебната палата.

Очевидно номинациите на прокурорите ще се правят в последната възможна седмица. Срокът за издигане на кандидати от квотата на следователите изтече, претендентът е един – Евгени Диков. Мястото също е едно.

Коя е Гергана Мутафова?

Гергана Мутафова е номинирана от „магистрати от първоинстанционните районни и окръжни прокуратури в Апелативен район – Пловдив“, съобщиха от прокуратурата.

Предложението е подписано от 153 магистрати от Апелативна прокуратура гр. Пловдив, Окръжните прокуратури в гр. Пловдив, гр. Пазарджик, гр. Смолян, гр. Стара Загора, гр. Хасково и гр. Кърджали, както и от деветнадесет районни прокуратури в апелативния район.

„През годините Мутафова се е наложила сред колегите си като добър и уважаван човек и ръководител, съпричастна към проблемите на магистратите и служителите и в същото време справедлива при вземането на решения“, гласят мотивите.

Кандидатката е завършила специалност „Право“ и магистратура по „Международни отношения и право на ЕС“ към Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, както и магистратура по финанси, застраховане и счетоводство към Стопанския факултет на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Велико Търново. Владее английски, немски и руски език. Тя е и временен преподавател в Националния институт по правосъдието. Стипендиант към Българско училище за политика „Димитър Паница“, което е завършила.

Започнала е работа в прокуратурата в началото на 2001 г. като обвинител от РП-Повдив, после следват три ръководни мандата. Четири години е била районен прокурор на Асеновград, от 2010 г. е районен прокурор на Пловдив, където кара втори мандат.

Ето още от съобщението на прокуратурата:

„По време на административното ръководство на Гергана Мутафова в Районна прокуратура-Асеновград се извърши цялостен ремонт на предоставена сграда за нуждите на прокуратурата, с което се осигуриха европейски условия на труд на работещите там магистрати и служители, подобрен достъп до съдебните услуги от страна на гражданите. Районна прокуратура-Асеновград стана една от първите, която въведе за работа Унифицираната информационна система в деловодната си програма.

Гергана Мутафова е участвала в редица работни групи към Висшия съдебен съвет – тази по натовареността, както и в работната група, изготвила Комуникационната стратегия на Съдебната власт. Представлявала е интересите на магистратите в Съвета по реформи към Министерство на правосъдието във връзка с последните изменения на Конституцията и ЗСВ. В периода от м. март 2015 г. до м. декември 2015 г. е била съпредседател на Гражданския съвет към ВСС.

През 2016 г. Гергана Мутафова инициира междуведомствена среща с кметовете на малки общини, МВР и Областната управа за вземане на мерки за предотвратяване на битовата престъпност в отдалечени и слабо населените райони.

Гергана Мутафова е обществено активна и позната личност и сред гражданите на гр. Пловдив. Тя взима участие във всички проекти по програми, свързани с обучение на ученици и студенти – проект по програма „Пловдив за младите“, реализиран от Община гр. Пловдив и Сдружение Правата на жените, програма на ВСС „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, програма „Заедно в час по етика и право“ и др. Като възпитаник на една от най-елитните езикови гимназии в България – Езикова гимназия „Пловдив“, понастоящем тя е председател на Обществения съвет към училището.“

 

 

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.