Последни новини
Home / Законът / Районният прокурор на Пловдив Гергана Мутафова номинирана за ВСС

Районният прокурор на Пловдив Гергана Мутафова номинирана за ВСС

Defakto.bg

Тя е първото предложение от квотата на обвинителите

Районният прокурор на Пловдив Гергана Мутафова е първата прокурорска номинация за новия ВСС. Тя е и зам.-председател на Асоциацията на прокурорите в България.

Обвинителите трябва да изберат четирима в съдебния съвет, които ще са членове на прокурорската колегия. Срокът за номинации изтича на 27 март. Общите изборни събрания ще са на 27 май в зала „Универсиада“, когато ще се изслушват кандидатите, и на 3 юни, когато ще се гласува – електронно или с бюлетини в Съдебната палата.

Очевидно номинациите на прокурорите ще се правят в последната възможна седмица. Срокът за издигане на кандидати от квотата на следователите изтече, претендентът е един – Евгени Диков. Мястото също е едно.

Коя е Гергана Мутафова?

Гергана Мутафова е номинирана от „магистрати от първоинстанционните районни и окръжни прокуратури в Апелативен район – Пловдив“, съобщиха от прокуратурата.

Предложението е подписано от 153 магистрати от Апелативна прокуратура гр. Пловдив, Окръжните прокуратури в гр. Пловдив, гр. Пазарджик, гр. Смолян, гр. Стара Загора, гр. Хасково и гр. Кърджали, както и от деветнадесет районни прокуратури в апелативния район.

„През годините Мутафова се е наложила сред колегите си като добър и уважаван човек и ръководител, съпричастна към проблемите на магистратите и служителите и в същото време справедлива при вземането на решения“, гласят мотивите.

Кандидатката е завършила специалност „Право“ и магистратура по „Международни отношения и право на ЕС“ към Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, както и магистратура по финанси, застраховане и счетоводство към Стопанския факултет на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Велико Търново. Владее английски, немски и руски език. Тя е и временен преподавател в Националния институт по правосъдието. Стипендиант към Българско училище за политика „Димитър Паница“, което е завършила.

Започнала е работа в прокуратурата в началото на 2001 г. като обвинител от РП-Повдив, после следват три ръководни мандата. Четири години е била районен прокурор на Асеновград, от 2010 г. е районен прокурор на Пловдив, където кара втори мандат.

Ето още от съобщението на прокуратурата:

„По време на административното ръководство на Гергана Мутафова в Районна прокуратура-Асеновград се извърши цялостен ремонт на предоставена сграда за нуждите на прокуратурата, с което се осигуриха европейски условия на труд на работещите там магистрати и служители, подобрен достъп до съдебните услуги от страна на гражданите. Районна прокуратура-Асеновград стана една от първите, която въведе за работа Унифицираната информационна система в деловодната си програма.

Гергана Мутафова е участвала в редица работни групи към Висшия съдебен съвет – тази по натовареността, както и в работната група, изготвила Комуникационната стратегия на Съдебната власт. Представлявала е интересите на магистратите в Съвета по реформи към Министерство на правосъдието във връзка с последните изменения на Конституцията и ЗСВ. В периода от м. март 2015 г. до м. декември 2015 г. е била съпредседател на Гражданския съвет към ВСС.

През 2016 г. Гергана Мутафова инициира междуведомствена среща с кметовете на малки общини, МВР и Областната управа за вземане на мерки за предотвратяване на битовата престъпност в отдалечени и слабо населените райони.

Гергана Мутафова е обществено активна и позната личност и сред гражданите на гр. Пловдив. Тя взима участие във всички проекти по програми, свързани с обучение на ученици и студенти – проект по програма „Пловдив за младите“, реализиран от Община гр. Пловдив и Сдружение Правата на жените, програма на ВСС „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, програма „Заедно в час по етика и право“ и др. Като възпитаник на една от най-елитните езикови гимназии в България – Езикова гимназия „Пловдив“, понастоящем тя е председател на Обществения съвет към училището.“

 

 

About De Fakto

Проверете също

Съдът спря действието на наредбата за конкурсите за директори на училищата до приключване на съдебния спор

Върховният административен съд (ВАС) спря до приключване на съдебния спор действието на Наредбата № 16 …

Президентът поканен да поеме патронажа на 30-ия конгрес на Международната федерация по европейско право (FIDE)

Предстоящият 30-и конгрес на Международната федерация по европейско право (FIDE), който ще се проведе в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.